Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vinař Vít Nevěděl zvolil na středeční večer v Prostřeno netradiční zábavu. Svým hostům předvede sabráž různými předměty. S našimi tipy zvládnete tímto efektním způsobem otevřít lahev šampaňského i vy.


Sabráž zvládne každý

Sabrage či lze také počeštěně psát sabráž je technika otevírání lahve šampaňského šavlí. Působí to velmi efektně, a proto se tento způsob používá především při slavnostních příležitostech. Sabráž historicky používali francouzští důstojníci, kteří tak v době napoleonských válek oslavovali vítězné bitvy. Šavle používali především husaři (jezdci na koních) a šampaňské si otvírali uražením hrdla šavlí. Podobně vítězství slavili i ruští carští oficíři.

Vinař Vít Nevěděl se touto zábavou rozhodl okořenit své menu, které se skládá z předkrmu v podobě rozpečeného kozího sýra na trhaném salátku s medem a mandlemi s opečeným toustem. Poté hostům naservíruje netradiční kulajdu z hlívy ústřičné, následovat bude králík špikovaný domácí slaninou na špenátu z čerstvých kopřiv s máslovými brambůrky s petrželkou. A na závěr se budou podávat lívanečky s borůvkami a zakysanou smetanou. Vít sice říká, že k vaření má kladný vztah, ale kvůli své práci v domácím vinařství na to nemá tolik času, jak by si představoval. Na pomoc si proto přizve svého tatínka.

Pokud jsou splněny tři základní podmínky, povede se sabráž ve většině případů i naprostým amatérům,“ prozradil pro Toprecepty.cz Jaroslav Štěpán, brand manager společnosti Soare sekt. Pravá sabráž se provádí šavlí, ale lze použít i mačetu či velký nůž. Sek se provádí tupou stranou. Pokud je ideální shoda, zvládnete sabráž i botou, sklenkou na šampaňské nebo prkénkem, jak dokazují četná videa na internetu.

Pravidla sabráže

  1. Za prvé musí jít o šumivé víno (sekt, šampaňské nebo cremant), které kvasí v lahvích. Tlak v lahvi musí být totiž alespoň 3 atmosféry. Pokud by v lahvi nebyl dostatečný tlak, nepodařilo by se hrdlo odstřelit. Lahev musí mít šev a dostatečně velký nákružek na konci. Pro zajímavost. Vnitřní tlak v lahvi typického šampaňského dosahuje 6 atmosfér.
  2. Za druhé víno musí být nejlépe podchlazené. „Ideální je, pokud víno pro sabráž dáte chladit 24 hodin předem,“ radí Štěpán. Sekt by měl být vychlazený na 3 – 5 °C. Dostatečné vychlazené víno lépe drží oxid uhličitý a víno "nevystřelí" z lahve. Před vlastní sabráží nezapomeňte odstranit drátěný košíček a staniol či folii v místě švu.
  3. Za třetí se s lahví nesmí předem třepat či bouchnout.

Jdeme na to

Technika sabráže je jednoduchá. Do jedné ruky vezměte vhodný velký nůž (pokud nemáte šavli) a do druhé ruky (praváci do levé) uchopte lahev (palec dejte kvůli bezpečnosti do prohlubně) a držte ji pod úhlem 40 stupňů. Odstraňte drátěný košíček (agrafu) a staniolový (foliový) kryt v místě nákružku (cca 3 cm). Najděte šev. Ruku s lahví natáhněte od sebe a druhou rukou, ve které držíte nůž, plynule ale rázně přejeďte po švu až k rozšířenému nákružku na konci hrdla.

"V místě styku švu s nákružkem je lahev křehčí, dochází tam k většímu pnutí, než na hladkých plochách a sek v tomto místě vytvoří trhlinu, která se sklem rychle šíří a urazí zbytek hrdla se špuntem," vysvětlil princip sabráže odborník. Vnitřní tlak oxidu uhličitého vypudí uražené hrdlo. „Nikdy neprovádějte sabráž směrem k lidem či zvířatům, vždy od lidí, uražené hrdlo má ostré hrany a může letět pěkně daleko,“ varoval brand manažer ze Soare sektu.

Proud šampaňského, které po sabráži vystříkne, by měl spolehlivě vyplavit všechny případné střepy. Takže se nemusíte bát víno z takto otevřené lahve nalévat. „Pokud se vám sabráž nepovede, zacházejte s touto lahví se zvýšenou opatrností, abyste se nezranili,“ doporučil Štěpán.

Čím vším se dá ještě sabráž udělat, ukáže Vít. Bude to soutěžící bavit? A jak ohodnotí pomoc jeho tatínka? Dívejte se ve středu na Prostřeno na TV Prima. Video návod, jak na sabráž, najdete tady

Zdroje informací: 

Rozhovor s panem Jaroslavem Štěpánem

www.trinkreif.de

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více