Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Zdroj: Wikimedia Commons, By Stuart Mudie from Paris, France - Francesinha, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2240493

Považujete sendvič za malou svačinku? Tak to v případě portugalské francesinhy rozhodně neplatí. Na talíři vypadá jako obří nákyp přelitý spoustou omáčky a díky náplni uvnitř vás po její konzumaci hlad trápit nebude. A kdyby náhodou ano, pro jistotu se podává ještě s hranolkami.  


Sendvič francesinha nahradí oběd

I když je francesinha ve skutečnosti opravdu sendvič, na první pohled tak úplně nevypadá. Uvnitř se neukrývá pouhý plátek sýra a šunky, jak je u sendvičů běžné, ale kromě nějakého salámu či šunky je tam ještě klobása nebo párek a navíc ještě kus masa. Receptů na francesinhu existuje celá řada, liší se v různých koutech Portugalska a i v různých rodinách, společná je jim ale vždy omáčka, která má sice také spoustu variant, vždy v ní ale musí být pivo. Díky tomu se tento portugalský sendvič nedá jíst rukou, ale musíte sáhnout po příboru.

Fracesinha je vylepšený francouzský croque monsieur

Francesinha se sice zrodila v portugalském Portu, kde ji seženete v každém bistru i restauraci, a dokonce i v těch nejluxusnějších, jak ale již její název trochu napovídá, její původ je francouzský. V překladu totiž název znamená „malá Francouzka“. Inspirací pro vznik sendviče je slavný francouzský sendvič croque monsieur, který zaujal Portugalce žijící ve Francii. Spousta Portugalců se totiž do této země odstěhovala v průběhu 50. a 60. let během Salazarovy diktatury v Portugalsku.

Když se pak vrátili do rodné vlasti, přivezli si s sebou i recept na sendvič, na němž si právě pochutnávali ve Francii. A právě jím se inspiroval i jeden z navrátivších se emigrantů Daniel David da Silva, který žil nějakou dobu ve Francii a v Belgii, a po svém návratu se rozhodl francouzský sendvič přiblížit portugalským chutím. A tak vznikla roku 1952 v restauraci A Regaleira v Portu francesinha. Jejím názvem pak vyjádřil obdiv k svobodomyslným a půvabným Francouzkám.

Vydatný sendvič zalitý omáčkou

Součástí francesinhy bývá obvykle nějaká uzenina (šunka), slanina, klobása, plátek vepřového masa, případně i hovězí steak, dále sýr a vejce upravené jako volské oko. To vše se opeče, naskládá na sebe a podává na talíři přelité lehce pikantní omáčkou červené nebo oranžové barvy. Kromě již zmiňovaného piva totiž do omáčky patří i rajčata, různé druhy koření a také chilli papričky. Omáčka se někdy vylepšuje i pomocí brandy.

Francesinha můžete být se steakem i krevetami

Spousta restaurací v Portu má ale své vlastní varianty. Setkat se tak můžete i s francesinhou s houbami a smetanou, kuřecím masem, tuňákem, treskou, krevetami nebo jen zeleninovou. Existuje i varianta poveira, v níž se místo toastového chleba používá bageta, jde tak o sendvič do ruky. A pokud vám varianta sendviče nevyhovuje, můžete zvolit i rozloženou „Pica Pau“ francesinhu, kdy se všechny ingredience podávají nakrájené na malé kousky. Na talíři se pak přelévají omáčkou a nabodávají se jen párátkem. Zkrátka ideální občerstvení k pivu.

Recept na pravou portugalskou francesinhu

Pokud si potrpíte na vydatná jídla, určitě francesinhu zkuste, nejlépe v nějakém bistru v Portu. A pokud se do Portugalska zrovna nechystáte, připravte si ji doma. Její chuť za to rozhodně stojí.

Budete potřebovat: 2 plátky měkkého toastového chleba, 1 natenko naklepaný hovězí steak, 1 vepřovou klobásu, 1 portugalskou klobásku linguiça (můžete i nahradit třeba chorizem nebo jiným salámem), 2 plátky šunky, 5 plátků sýra, 1 vejce. Na omáčku: 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci sádla, 1 cibuli nakrájenou na plátky, 2 stroužky česneku nahrubo nasekané, 1 bobkový list, 1 plechovku nakrájených rajčat, 400 ml hovězího vývaru, ½ šálku portského vína, 500 ml světlého piva, 1 papričku piri-piri bez semínek, 2 lžíce worcesterské omáčky, sůl a černý pepř.

Postup: Nejprve si připravte omáčku. V hrnci rozehřejte sádlo a olej, přidejte česnek a bobkový list. Pak přidejte cibuli a nechte ji dusit asi 8 minut. Vmíchejte rajčata a hovězí vývar. Přiveďte k varu a nechte vařit asi 10 minut. Přidejte zbývající ingredience na omáčku: portské víno, pivo, piri-piri a worcesterskou omáčku a vařte dalších 10 minut. Pomocí ručního mixéru vše rozmixujte dohladka. Omáčku nechte 30 minut vařit. V případě, že by byla omáčka příliš řídká, můžete ji zahustit kukuřičným škrobem, který nejprve rozpustíte ve studené vodě. Pak společně povařte a dochuťte solí a černým pepřem.

Klobásu rozkrojte podélně, nedokrojte a rozevřete. Poté klobásy osmahněte na pánvi dozlatova. Na vypečeném tuku osmažte steak a pak osmahněte i plátek šunky. Na stejně pánvi opečte i plátky chleba. Začněte skládat francesinhu. Na talíř položte jeden plátek chleba, pak plátek sýra, šunku, steak, klobásy a poslední plátek chleba. Usmažte vejce, položte je na sendvič a přikryjte plátky sýra. Vše pak zalijte horkou omáčkou, ta zajistí, že se sýr rozteče. Podávejte s hranolky.

Zdroje informací:
Tasteatlas.com
Wetravelportugal.com
Itinari.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si