Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tarama salata navnadí na léto. Řecká specialita z rybích jiker vás dostane růžovou barvou i úžasnou chutí
Zdroj: Wikimedia Commons, By Robert Kindermann - Own work, CC BY-SA 2.5

Pokud jste byli někdy v Řecku, určitě jste se s tarama salata setkali. Na první pohled vypadá jako pomazánka, označuje se ale jako salát a servíruje se tradičně v rámci mezze – hostiny sestávající z malých řeckých předkrmů, na kterou si Řekové potrpí. A nejlepší je samozřejmě s ouzem.  


Do tarama salata patří jikry

Možná vás to překvapí, ale jeden z populárních řeckých pokrmů má poměrně blízko ke kaviáru. Tarama salata nebo také taramosalata se totiž vyrábí z nasolených a naložených rybích jiker, které jsou označovány obecně jako kaviár, ačkoli pravý kaviár pochází jen z určitého duhu ryb. Na řeckou pomazánku se samozřejmě pravý kaviár nepoužívá, dávají se do ní jikry nejčastěji z tresky obecné, cípala nebo parmy šedé. Použít se ovšem dají i jikry z nejčastějšího obyvatele českých rybníků kapra. Právě jikrám se v Řecku říká tarama, význam druhého slova v názvu pokrmu si pak již odvodíte snadno.

Součást řeckého mezze

Pokrm tarama salata je sice známý hlavně jako řecké mezze, oblíbený je ovšem i v Turecku, v Bulharsku, Rumunsku nebo v Izraeli pod názvem ikra. Pomazánku hlavně v Řecku nabízejí v každé restauraci a seženete ji v každém obchodě, kde se prodává většinou na váhu. Pro Řeky je typickým postním jídlem, ale pochutnávají si na ní celý rok.

Růžová nebo bílá tarama salata?

Specialita je zajímavá svým jemným růžovým odstínem. Barva tarama salata ovšem závisí na barvě jiker. Rozlišují se tak dva druhy tarama salatarůžová a béžová, které Řekové říkají bílá. Protože je ale pokrm známější a atraktivnější ve své růžové podobě, obvykle se i bílá tarama salata dobarvuje narůžovo. Chuť bílé i růžové tarama salata se příliš neliší, jen ta bílá je možná trochu výraznější. Do bílé se také většinou na zahuštění používá starý chléb, do růžové spíš brambory.

Čím tarama salata zahustit?

Základem tarama salata jsou, jak již bylo řečeno, nasolené a naložené jikry. Ty se pak dochucují olivovým olejem, citronovou šťávou, občas i česnekem nebo jarní cibulkou a celá pomazánka se zahušťuje buď již zmiňovaným nadrobeným chlebem či vařenou bramborou, někdy se používají také mleté mandle nebo vlašské ořechy. V minulosti se tarama salata připravovala pomocí tlouku a hmoždíře, díky tomu měla spíš zrnitou strukturu. Nyní se většinou mixuje až na úplně hladkou pastu. Konzistencí pak trochu připomíná majonézu s rybičkovou příchutí. Nejlepší je namazaná na křupavém bílém chlebu.

Tarama salata podle originálního receptu

Tarama salata u nás koupíte v prodejnách s řeckými potravinami. Pokud byste si ale její přípravu chtěli vyzkoušet sami, můžete to zkusit podle originálního řeckého receptu. Jak na to?

Budete potřebovat: 450 g brambor, ½ velké červené cibule (asi 200 gramů), 3 polévkové lžíce (90 gramů) růžových rybích jiker tarama (u nás koupíte v konzervě ve specializovaných obchodech), 100 ml olivového oleje a šťávu z jednoho citronu.

Postup: Oloupejte brambory a nakrájejte je na čtvrtky. V hrnci s trochou vody je pak vařte doměkka. Slijte a část vody si nechte na později. Uvařené brambory pak přeneste do mixéru a rozmixujte na kaši. Přidejte část vody, ve které se vařily. Jakmile budou mít konzistence lehké a tekutější bramborové kaše, nechte je vychladnout na pokojovou teplotu. Kaše nesmí být příliš tuhá, neboť během chlazení brambory ještě víc zhoustnou.

Poté dejte do mixéru jikry společně s citronovou šťávou a červenou cibulí oloupanou a nakrájenou na menší kousky. Mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Tuto pastu přidejte do bramborové kaše a opět ještě vše promixujte, aby se vše spojilo a vznikla hladká směs. Za stálého šlehání do ní pomalu přilévejte olivový olej, dokud ho do dipu celý nevmícháte. Hotovou pomazánku nechte aspoň 2 hodiny vychladit v chladničce. Pokud nemáte mixér, můžete pokrm připravit pomocí šťouchadla na brambory, jen pak nebude tak jemný a krémový.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si