Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ať už jste ostřílený profík nebo vaříte jen občas, kvalitní sada pánví je nepostradatelnou součástí vybavení každé kuchyně. Jedna pánev k pohodlné přípravě jídla většinou nestačí. Přečtěte si, proč je dobré mít doma alespoň tři pánve, a na co byste se měli při jejich nákupu zaměřit, abyste neudělali chybu.


Bez základního tria pánví se neobejdete

Nejběžnější průměr pánve je 24 centimetrů. Na takové pánvi už pohodlně usmažíte řízky nebo rybu. Určitě se vám však bude hodit i pánev, která má 14 až 16 centimetrů, a to třeba na přípravu cibulky nebo sáčkové omelety. Nicméně například pro přípravu masové směsi se zeleninou bude lepší mít po ruce pořádnou pánev, která bude mít alespoň 32 centimetrů. Při výběru je důležitá také hloubka pánve. Běžné jsou přibližně 3 centimetry, ale není na škodu si pořídit jednu hlubší pánev, která bude mít hloubku alespoň 5 centimetrů. Na smažení mělká pánev stačí, ale ta hlubší má výhodu, že z ní nebudou vypadávat kousky zeleniny nebo masa.

Proč mít doma wok a grilovací pánev?

Další pánve sice mít doma nemusíte, ale určitě stojí za zvážení, zda si nepořídit alespoň tyto dvě. Pokud jste milovníkem asijské kuchyně, určitě oceníte hlubokou, oblou pánev, zužující se směrem ke dnu. Nazývá se wok, a protože na ní s použitím kapky oleje připravíte docela dost jídla, určitě ji využijete i při vaření jiných zdravých specialit podobně jako je to třeba u halogenového hrnce. Na rozdíl od kruhové pánve wok je grilovací pánev čtvercová. Liší se však především tvarem svého dna, na němž jsou podélné prolisy. Mezi nimi se hromadí šťáva z připravovaného masa, které díky tomu získá kouřovou chuť podobnou, jako má maso grilované. Můžete však na ní opéct i zeleninu nebo chleba.

V materiálech vítězí titanová pánev s keramickým povrchem

Při výběru pánví je podobně jako při nákupu hrnců důležité sledovat, z jakého materiálu jsou vyrobeny a zda jsou vhodné na varnou desku, kterou máte doma. Podrobnější informace o nerezové oceli, smaltu, hliníku, mědi i titanu najdete ve velkém manuálu, který slouží nejen k výběru hrnců. Nicméně do moderní kuchyně, kde se nejčastěji připravuje zdravá strava a nikdo se nechce zdržovat zdlouhavým mytím pánve, jednoznačně patří titanová pánev, která je opatřená nepřilnavým, keramickým povrchem. Patří sice k těm dražším (stojí kolem 2000 korun), ale tato investice se rozhodně vyplatí. Na takové pánvi připravíte jídlo na minimálním množství tuku a nikdy se vám nepřipálí ke dnu.

Předem si promyslete, jak budete pánve skladovat?

Někdy se stává, že i v té dokonale uspořádané kuchyni člověk bojuje s místem. Pokud je tomu tak i u vás, tak určitě chcete, aby pánve zabraly místa co nejméně. Nejčastější způsob skladování pánví je asi klasicky, v kuchyňské lince. V tom případě jsou velmi praktické pánve s odnímatelnými rukojeťmi, které vložíte do pánví a nezabírají tak zbytečně ve skříňce místo. K dostání jsou také speciální stojany na pánve, které umožňují pánve pohodlně „štosovat“ nad sebe. V některých kuchyních se setkáte i s pánvemi zavěšenými na zdi, které slouží zároveň jako dekorace. Nevýhodou tohoto uspořádání však je, že se na pánve práší a je potřeba je před každým použitím znovu umýt.

Čtyři praktické tipy na závěr

  1. K dostání jsou i pánve, které lze mýt v myčce na nádobí.
  2. Při výběru dbejte na to, aby pánev měla ploché dno, které naplno dosedne na varnou desku. Díky tomu nebude kolem pánve zbytečně unikat teplo a tím pádem trochu ušetříte jak elektrickou energii, tak i peníze, které za ni zaplatíte.  
  3. Praktické jsou víceúčelové pánve, které se dají používat i v troubě.
  4. Součástí každé pánve by měla být i dobře těsnicí poklička. O tom, jak je používání pokliček užitečné, si přečtěte zde.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si