Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Princezna Diana milovala obyčejné špenátem plněné brambory. Tohle je její oblíbený recept
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commnons/Nick Parfjonov - Own work, Public Domain a Freepik, azerbaijan_stockers

Princezna Diana neměla problém zajít do kuchyně královského paláce a poprosit o pomerančový džus nebo jogurt pro sebe nebo své syny a přitom si i povídat s personálem. A přestože se nějakou dobu potýkala s poruchami příjmu potravy, dokázala si jídlo vychutnat. Pojďte si s námi připomenout, na čem si pochutnávala lady Diana.


Saláty i plněná paprika

Princezna Diana se vyhýbala červenému masu, z ryb nemusela lososa, rakem nebo humrem byste ji taky neuctili. Dávala přednost zeleninovým salátům, oblíbila si čerstvě vylisovanou šťávu z mrkve, celeru, petržele a špenátu a chutnala jí rajčatová pěna, tedy ochucené rajčatové pyré s želatinou smíchané s vyšlehanou smetanou. Diana požadovala dietnější verzi s méně tučnou smetanou.

Princezna Diana ale byla známá tím, že když objevila pokrm, který jí chutnal, žádala si ho znovu a znovu. A nechala si servírovat úplně obyčejná jídla. Mezi ně patřila plněná zelenina, například lilek, jejím favoritem ale byly plněné papriky! Královský kuchař McGrady plnil papriky rýží, česnekem, houbami a cuketou a pak na ně přidal vrstvu strouhané mozzarelly a parmazánu. Papriky pak podával s omáčkou z uzených rajčat a pepře.

Synům nic nenutila

Když se u stolu sešla se svými syny, do výběru jídla jim nemluvila. Takže princové William a Harry měli často na talíři smažené kuře a bramborové hranolky. Oblíbeným Dianiným dezertem byl Bread and Butter Pudding, americký moučník ze zbylého pečiva s rozinkami a vanilkovou omáčkou. Když princezna pořádala večírek, většinou se servírovala jehněčí pečeně. Ta byla hlavním chodem i na večeři s hercem Clintem Eastwoodem při jeho návštěvě Kensingtonského paláce.

Oblíbená plněná brambora

V posledních letech svého života si Diana k obědu často přála Egg Suzette. Nejde ovšem o vejce, jak napovídá název, ale o vydlabanou pečenou bramboru plněnou špenátem a pošírovaným vejcem. Pokud chcete Dianin oběd vyzkoušet, na 2 porce budete potřebovat:

  • 2 velké brambory na pečení (každá cca 350 g)
  • 2 lžíce másla
  • 1 žloutek
  • sůl a pepř podle chuti

na náplň

  • 2 šálky čerstvých špenátových listů
  • 1 lžička olivového oleje
  • špetka mletého muškátového oříšku

na vejce

  • 2 vejce velikosti L
  • 1 lžička bílého vinného octa
  • 1 lžička soli

na holandskou omáčku

  • 4 lžíce másla
  • 2 žloutky
  • ¼ lžičky citronové šťávy
  • sůl a pepř
  • 1 lžička nasekaného čerstvého estragonu

A jak na to? Brambory pečte hodinu při 200 °C. Vyjměte je z trouby, odkrojte vrchní část každé brambory a vydlabejte dužinu do velké mísy. Brambory rozmačkejte dohladka a přidejte máslo, žloutek a koření podle chuti. Pomocí sáčku a hvězdicové trubičky vytlačte směs po okrajích bramborové slupky. Vraťte plněné brambory do trouby a pečte, dokud brambory nezezlátnou. Zatímco připravujete náplň, udržujte je v teple. Připravte holandskou omáčku.

V malé misce rozpusťte máslo. Do jiné malé misky dejte žloutky a postavte je do vodní lázně, tedy nad hrnec vařící vodou. Vejce rozšlehejte a pomalu přidávejte máslo, aby vznikla omáčka. Přidejte citronovou šťávu, osolte a opepřete podle chuti. Misku vyjměte, ale vodu nechte vařit. Na olivovém oleji orestujte špenát, přidejte muškátový oříšek, sůl a pepř a rozdělte ho mezi dvě bramborové slupky. Do vody přidejte ocet a sůl a vyklepněte dvě vejce. Nechte je ve vroucí vodě ztuhnou asi 3 minuty. Vyjměte je děrovanou naběračkou a položte na špenát. Navrch nalijte holandskou omáčku a posypte estragonem.

Zdroje informací:

thelist.com: This Was Princess Diana's Favorite Meal

hellomagazine.com: Princess Diana’s favourite meal is the perfect lunchtime treat

foodandwine.com: Princess Diana's Former Chef Reveals Her Favorite Foods

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

verah

1. 5. 2022 23:31

"Princezna Diana milovala obyčejné špenátem plněné brambory." Buďto: .... obyčejně, špenátem...." anebo: ".......obyčejné brambory plněné špenátem." Přijde mi zajímavé to "její recept". Princezna Diana si to jídla připravovala sama, podle svého nebo rodinnéh receptu?

Přidat komentář

Přečtěte si