Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary Paula McCartneyho: Miluje makarony i špenátové palačinky! Tohle je jeho vyzkoušený recept
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Comediadeflowers - Own work, CC BY-SA 4.0 a Pixabay, gianyasa

Zpěvák a člen slavné skupiny Beatles je už skoro půl století vegetariánem. Bez masa se obejdou i jeho děti. Chuťově však nikterak nestrádají, protože se všichni naučili vařit podle vegetariánských kuchařek, které vydala jejich maminka a Paulova zesnulá žena Linda.


Když chce vegetarián krájet pečeni

Seděli jsme na naší farmě v kuchyni u obvyklého nedělního oběda s jehněčí pečení,“ dočteme se v people.com, jak Paul vysvětluje rozhodnutí rodiny vydat se cestou přísného vegetariánství, „a oknem jsme viděli všechna ta malá jehňátka, jak si hrají. A pak jsme se podívali na jehněčí kýtu na talíři. Spojili jsme si to a bylo to.“ 

Nejdřív přestala maso jíst Linda. Nikoho nenutila, ale postupně ji Paul i jejich tři dcery a syn následovali. „Vegetariánství spočívá v tom, že některé věci, které jsem považoval za tradiční mužské role – nechci být příliš sexistický – jako grilování a krájení pečeně, zmizely,“ řekl  tehdy také McCartney. „Chtěl jsem, aby se na Vánoce a na oslavách něco krájelo!

Alternativa z makarónů

Toužil po chutích, které by mu připomínaly oblíbená jídla, a zároveň chtěl dodržovat vegetariánský životní styl své rodiny. Když Paulovi chybělo, že nemá „co krájet“, Linda vymyslela alternativu tradiční britské nedělní pečeně. Makaróny se sýrem nechala zapéct a ztuhnout – a hlava rodiny mohla u stolu nakrájet „pečeni.“

Speciální sváteční pečeně, většinou v podobě nákypů,  McCartneyovi dodnes servírují s vařenou brokolicí a pastinákem, omáčkou z červeného vína, pečenou růžičkovou kapustou s kaštany, vegetariánskou nádivkou a mrkvovým a tuřínovým pyré, nebo brambory či sladkými brambory.

Později Linda své „vegetariánské pečeně“  zdokonalila. Doma si tak pochutnávali a ona se navíc začala o vegetariánskou stravu víc zajímat a brzy dokázala vařit chutná bezmasá jídla včetně hamburgerů a „klobásek“. Z receptů sestavila několik populárních kuchařek. Vytvořila i vlastní značku vegetariánské stravy, která se dodnes prodává nejen v britských supermarketech.

Špenátové palačinky plněné houbami

A protože vegetariánství je životní filozofií celé početné rodiny, nové recepty zkoušejí i Paulovy dcery. Druhorozená Mary mu často připravuje jeho oblíbené palačinky. Co budete potřebovat na 4 porce?

  • 125 g hladké mouky
  • mořská sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • 1 rozšlehané vejce z volného chovu
  • 300 ml odstředěného nebo sójového mléka
  • 175 g vařeného špenátu, důkladně scezeného
  • trochu rostlinného oleje
  • 25 g margarínu
  • 625 g žampionů, nakrájených na tenké plátky
  • 3 velké stroužky drceného česneku
  • 25 g hladké mouky
  • 75 ml odstředěného nebo sójového mléka
  • strouhaný muškátový oříšek
  • 125 g nakrájeného sýra mozzarella
  • petrželka na ozdobu

A jak na to? Prosátou mouku vsypte do mixéru, přidejte vejce a mléko, trochu osolte a opepřete, rozmixujte dohladka. Přidejte špenát a znovu mixuje. V případě potřeby zřeďte mlékem. Pánev o průměru 20 cm potřete olejem, rozehřejte a poté vlijte 2 plné naběračky palačinkového těsta tak, aby rovnoměrně pokrylo dno pánve.

Pečte z každé strany asi 1 minutu, než palačinka zhnědne. Osmažené palačinky udržujte v teple. Než se usmaží, v jiné pánvi rozehřejte margarín, přidejte žampiony a česnek a duste 3–4 minuty nebo dokud směs nepustí šťávu. Vmíchejte mouku, pak postupně po troškách přilévejte mléko a míchejte, aby byla omáčka hladká. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem. Palačinky naplňte houbovou směsí, srolujte a vložte do zapékací mísy. Navrch nasypte mozzarellu a pečte v předem rozehřáté troubě na 180 °C (v horkovzdušné troubě 160 °C ) po dobu 15 minut. Podávejte horké a ozdobené petrželkou.

Zdroje informací:

people.com: Paul McCartney Dishes on His Vegetarian Holiday Meal Inspired by His Late Wife Linda

cheatsheet.com: Paul McCartney Fans React With Surprise to the One Item Always on the Table During a McCartney Sunday Dinner

theguardian.com: When the McCartneys came for lunch

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více