Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Levandulová limonáda
Zdroj: Unsplash, Merve Sehirli Nasir

Osvěžujících nápojů v teplých jarních a parných letních dnech není nikdy dost. Levandulová limonáda s jemnou chutí citrónu a kostkami ledu zažene žízeň a postaví na nohy každého. Zkuste si ji také vyrobit, servírujte ji stylově a překvapte tak své blízké nečekaným drinkem.


Levandule jako pradávný lék

Fialová a něžná kráska z lánů ve francouzské Provence je hojně využívána nejen v aromaterapii a kosmetice, ale své místo si získala také v kuchyni. Přidává se do pečiva, moučníků, ale vyrábí se z ní rovněž limonády. Už jste také ochutnali osvěžující a atypickou levandulovou limonádu? Její chuť vás zkrátka dostane.

Levandule je známá po celém světě zejména pro svoji podmanivou vůni. Jako vzácnou rostlinu ji lidé oslavují ale již více než 2 500 let. Egypťané bylinku s drobnými fialovými kvítky používali díky její výrazné vůni při mumifikaci, ve starém Řecku zase sloužila jako medicína při léčbě insomnie nebo bolesti zad. Římané se ji naučili využívat v ozdravných koupelích, neboť usoudili, že levandule je slovo odvozené z latinského Lavare, což znamená v překladu umývat.

Když pomineme všechna tato fakta a její prokazatelné pozitivní účinky na naše mentální i fyzické zdraví, jistě budeme považovat za více než zajímavé, že levandule se dá také skvěle využít v kuchyni. Pokud víte, jak levanduli správně využít v kuchyni, dodáte pokrmům a nápojům nádherné květinové aroma s jemně nasládlou příchutí. Ale pozor, ne všechny druhy levandule jsou určeny k vaření!

Levandule vhodná pro vaše kulinářské umění

Ačkoliv všechny levandule jsou zcela bezpečné a nemusíte se bát je pozřít, může se stát, že když budete vařit z běžné levandule, vaše jídlo bude chutnat jako mýdlo. Bude příliš aromatické a zcela se přebije chuť dalších ingrediencí. Proto na vaření používejte zásadně levanduli z rodu Lavandula angustifolia, která je známá také pod názvem „skutečná“ levandule. Od ostatních levandulí se liší tím, že obsahuje méně esenciálních olejů.

Jak vybrat správnou levanduli?

Pokud si chcete koupit opravdu dobrou levanduli, rozhodujícím faktorem je barva. Správná barva je modro-fialová, nikoliv šedo-fialová. Další důležitý fakt je vůně. Levandule by měla vonět lehce kořeněně s ne příliš výrazným aroma mentolu. Jakmile je příliš aromatická a parfemovaná, nekupujte ji. Nejste-li si jisti, raději ji nekupujte a rozhodně nevařte z esenciálních olejů.

Recept na levandulovou limonádu

Osvěžující, překvapující, neobyčejně lahodná, přesně tak bychom popsali chuť levandulové limonády, která vás rovnou hodí do pohody jarních a letních dní. Je báječná pro ty, kteří si libují v netradičních nápojích a potřebují v teplých ne-li úmorných dnech vzpruhu.

Budete potřebovat: 1 malý sáček čerstvých nebo 1 lžíci sušených levandulových květů, 1 hrnek cukru, 2 hrnky vařící vody, 1 ½ hrnku čerstvě vymačkané citronové šťávy, 2 hrnky studené vody, a ještě hrneček v případě potřeby, kostky ledu, pokud chcete mít nápoj opravdu vychlazený, několik plátků citronu a snítek levandule pro konečný efekt.

Postup: Pakliže máte levandulové kvítky na stonku, otrhejte je a umístěte požadované množství do misky, která odolá horké vodě. Přidejte ke kvítkům cukr a levanduli s cukrem důkladně promíchejte. Přidejte dva hrnky vařící vody a míchejte lžící tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí. Až se tak stane, misku přikryjte a nechte ji odstát 30 minut zakrytou. Pokud na nápoj nepospícháte, klidně jej nechte odstát i několik hodin. Jakmile uplyne požadovaná doba, levandulový sirup přes sítko sceďte do džbánku či karafy.

Vmíchejte citronovou šťávu a přidejte další dva šálky studené vody. Ochutnejte a dochuťte cukrem, pakliže vám bude připadat šťáva kyselá. Pakliže je příliš sladká, naopak přidejte více citronu. Nakonec přidejte led a více vody na požadovanou úroveň koncentrace. Jen myslete na to, že i led, nebude-li nápoj vypitý, dostatečně rychle roztaje, a drink se ještě více zředí. Tak jen, abyste to s vodou příliš nepřehnali. Zde platí, že méně je více. Do džbánku nakonec přidejte několik plátků citronu a pro konečný efekt i levanduli.

Zdroje informací:
https://www.bonappetit.com/test-kitchen/how-to/article/cooking-with-lavender
https://www.simplyrecipes.com/recipes/lavender_lemonade/

https://www.bbfamilyfarm.com/what-kind-of-lavender-can-you-eat/

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat