Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez struhadla se v kuchyni neobejdete. Je nepostradatelným pomocníkem při přípravě okurkového nebo mrkvového salátu. Strouháme na něm ale i sýr, cibuli, brambory nebo třeba zázvor. Někdo si vystačí s klasickým čtyřhranným modelem, ale určitě je lepší si pořídit speciální druhy, které vám usnadní práci. Přečtěte si, které to jsou.


Univerzální struhadlo s nástavci a pěchovadlem

Výhoda tohoto struhadla připomínajícího mlýnek spočívá v tom, že jde vlastně o struhadlo a kráječ v jednom. Disponuje třemi různými nástavci na jemné a hrubé strouhání a krouhání, takže na něm můžete strouhat v podstatě cokoli, od zeleniny až po měkké sýry, jako je například Blaťácké zlato. Dalším bonusem sloužícím ke komfortnímu vaření je pěchovadlo, které usnadní například přípravu domácí strouhanky.  Stojí kolem 500 Kč.

Struhadlo na halušky a noky

Struhadlo má tři samostatná síta s různě tvarovanými otvory, takže se nemusí využívat jen na halušky, ale hodí se při přípravě noků nebo zavářek do polévky. Funguje na jednoduchém principu, kdy umístíte struhadlo přímo nad nádobu a lopatkou protlačujete těsto sítem rovnou do hrnce s vařicí vodou. Nemusíte se bát, že přitom bude struhadlo klouzat. Je totiž na spodní straně rámu opatřeno protiskluzovou úpravou. Stojí kolem 200 Kč.

Struhadlo pro přípravu jemných zeleninových nudliček

Nastrouhat zeleninu, například salátovou okurku, na jemné nudličky není vždycky jednoduché. S tím si poradí speciální struhadlo s ostrými čepelemi, které  jsou prohnuté směrem dovnitř. Díky tomu je ruka při strouhání automaticky správně nasměrována a strouhání jde jako po másle. Na zadní stranu struhadla lze nasadit zásobník, do něhož nastrouhané nudličky padají. Stojí kolem 200 Kč.

Rotační struhadlo nejen na sýr

Nepostradatelnou pomůckou v kuchyni je rotační struhadlo. Jedná se vlastně o tři plastové části a tři planžety, které lze vyměnit. Jedna planžeta poslouží ke strouhání potravin, jako jsou sýr, piškoty, čokoláda nebo oříšky, najemno. Když potřebujete dosáhnout hrubší struktury, tak můžete použít druhou planžetu. Ta se hodí na strouhání tvarohu, plísňových sýrů nebo vajíček. Pomocí třetí planžety „nakrájíte“ na plátky třeba česnek, mandle nebo lískové oříšky. Stojí kolem 150 Kč.

Struhadlo na hranolky

Ať už připravujete bramborové hranolky v olejové nebo horkovzdušné fritéze, určitě oceníte struhadlo na hranolky. A v žádném případě se při jeho použití nemusíte omezovat jen na brambory. Připravíte na něm hranolky také z celeru, bílé ředkve, batátů, tuřínu, červené řepy, kedlubny a další zeleniny. Stojí kolem 300 Kč.

Jemné struhadlo na citronovou kůru

Jemné struhadlo ocení především cukráři, protože se dá na něm skvěle nastrouhat kůra z citrusů. Tím však jeho využití nekončí. Hodí se i na strouhání různých druhů koření, jako je třeba muškátová oříšek, nebo zázvoru či česneku. Stojí kolem 130 Kč.

Multifunkční struhadlo

Pojem „multifunkční“ se v současné době skloňuje ve všech pádech a ani svět struhadel není výjimkou. K dostání jsou různá multifunkční struhadla, jako jsou například tři v jednom nebo dokonce šest v jednom. Jsou opatřeny rozmanitými typy nástavců a zářezů, takže na nich snadno a rychle nastrouháte či nakrájíte nejen ovoce nebo zeleninu, jako je pastinák, ale i další ingredience. Stojí kolem 300 Kč.

Elektrické struhadlo na zeleninu a ovoce

Ani u struhadel nemusíte být závislí na manuální obsluze, ale můžete si pořídit struhadlo elektrické. Je samozřejmě, že příprava pokrmů včetně pomazánky z lilku a pečeného česneku je díky němu velmi rychlá a snadná. Většinou disponuje různým vyměnitelným příslušenstvím a několika funkcemi – především strouháním a krájením. Velkou výhodou také je, že má velkou plnicí trubici, takže se do ní vejdou celé kusy ovoce a zeleniny. Stojí od 1500 do 2000 Kč.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více