Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

avokádo a tousty s avokádovou pomazánkou
Zdroj: Pixabay, aheriberto10

Avokádo se v posledních letech u nás hřeje na výsluní popularity a zabralo si pro sebe významné místo. Ještě jste mu nepřišli na chuť? Máme pro vás základní tipy, které vám pomohou si ho oblíbit a třeba si ho i vypěstovat doma.


Známé neznámé avokádo

Avokádo je ovoce, které pochází z Mexika, odtud avokádová salsa zvaná guacamole. Jedná se o plod hruškovce přelahodného. Zralý plod je uvnitř měkký a světle žlutý, slupka je tmavě zelená. Uvnitř je nejedlá pecka, kterou si můžete zkusit nechat naklíčit. Dužina se dobře roztírá. Vědci zjistili, že avokádo je plné cenných látek, jako je vláknina, sodík, draslík, hořčík, vitamín A, vitamín C, E, vitamin B6, niacin, kyselina pantotenová, riboflavin, cholin, lutein/zeaxanthin, fytosteroly a vysoce mononenasycené mastné kyseliny. Jeho složení podle nich pomáhá lepší biologické dostupnosti vitamínů rozpustných v tucích a k podpoře kardiovaskulárního systému a zdravého stárnutí.

Avokádo

Botanicky je to ovoce, ale chuťově jej máme zařazené spíš jako zeleninu. Avokádo je plodem rostliny zvané hruškovec přelahodný a je plné vitamínů a minerálů. Najdeme v něm například vitamíny K1, B9,…

Skladování avokáda

Důležité je vybrat vhodné avokádo už v obchodě. Jak poznáte zralé avokádo? Na zmáčknutí prstem je pružné a lehce měkké. V obchodě můžete avokádo najít s nálepkou EAT ME nebo "ready to eat", která říká, že toto ovoce můžete hned jíst a má optimální zralost. Nezralé avokádo je hořké a špatně se loupe. Pokud přece jen přinesete nezralý plod, nechte ho pár dnů při pokojové teplotě dozrát a konzumujte ho, až změkne. Jestliže není načaté, neměli byste ho skladovat při teplotě pod 10 °C.

Při zpracovávání avokáda potřebujete vědět, že jeho dužina při kontaktu se vzduchem oxiduje a mění svou barvu. To nechcete. Proto ji pokapejte citrónovou šťávou.

Pěstování avokáda

Dá se vypěstovat avokádo z pecky? Můžete to zkusit. Jen je zapotřebí dávka trpělivosti. Základem je očištěná pecka. Můžete zkusit klíčení ve vodě. Ponořte pecku z necelé poloviny do vody. Počkejte, až popraská a vyleze kořínek. Vodu vyměňujte zhruba každé čtyři dny, aby se nekazila. Pak ji zasaďte do hlinité půdy s trochou jílu. Udržujte ve vlhku, ale ne mokru, aby kořínky neuhnívaly.

Květináč dejte na teplé místo, nedávejte ho ale na přímé sluneční světlo, aby se nespálily. Rostlina miluje vlhko a když budete mít štěstí, vyroste z ní stromek. Může nakonec dorůst až do výšky tří metrů. Druhou variantou klíčení pecky je přímo v hlíně (špičkou nahoru) do hloubky 2,5 cm. Dál postupujte jako v prvním případě.

V létě přihnojujte každý týden hnojivem s dusíkem. Vhodné je, pokud bude obsahovat i trochu zinku. V zimě rostlinu nehnojte.
Dočkáte se plodů? Je zajímavé, že hruškovec přelahodný může nést plody i jako neopylený. Takovéto plody jsou bez pecky. Musíte ale počkat, až bude mít rostlina alespoň čtyři roky (plodí do osmi let).

Recepty z avokáda

Co si připravit z avokáda? První, co člověka napadne, je již zmíněné guacamole, které se dá připravit hned v několika variantách. Základem by ale mělo být avokádo, cibule, šťáva z limetky, chilli a koriandr. Avokádo můžete ale třeba i jen tak namačkat, osolit, opepřit, zakápnout citronovou šťávou, posypat červenou paprikou. Tuto směs můžete třeba namazat na chléb. Další zajímavou pomazánkou je třeba ta se sušenými rajčaty.

Oloupejte avokádo, odstraňte pecku a rozmačkejte vidličkou. Přidejte nadrobno nakrájená sušená rajčata, stroužek prolisovaného česneku, osolte a opepřete. Skvělé například na topince. Avokádo se dá připravit na řadu způsobů. Hodí se k sýru, zvolte třeba nivu, kterou můžete doplnit o vlašské ořechy. Jindy můžete rozmačkané avokádo doplnit o tuňáka z konzervy, přidejte sýr cottage.

Zdroje informací:
cs.wikipedia.org/wiki/Avok%C3%A1do 
www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/10408398.2011.556759
www.bhg.com/gardening/how-to-garden/how-to-grow-an-avocado-tree/

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si