Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

8 nejznámějších a nejpoužívanějších pálivých paprik a co s nimi v kuchyni. Zkuste třeba tenhle dip!
Zdroj: Pixabay

Někteří lidé je vůbec nemusí, jiní jimi ochucují většinu pokrmů. Řeč je o chilli papričkách. Daří se jim v teplých oblastech, protože k růstu a rozvinutí pálivosti potřebují příjemné teplé klima.


Nejpálivější jsou semínka

Napadlo vás, že chilli papričky jsou vzdálenými příbuznými brambor, lilku nebo rajčat? Patří totiž do stejné botanické rodiny. Za pálivou chuť může kapsaicin, který zjednodušeně řečeno vede k uvolňování endorfinů. Pálivost můžeme snížit tím, že z paprikových lusků odstraníme bělavé žilky a semena, protože právě v nich je tato pálivá látka nejvíc koncentrována. A jaké pálivé papričky si milovníci pikantních jídel dopřávají?

1. Jalapeños

Jalapeños jsou možná nejznámějšími pálivými papričkami v USA. Jsou hladké, zelené, lesklé a baculatě vypadající. Kdysi byly proslulé svou pálivostí, ačkoli vyšší poptávka po komerčních plodinách na výrobu sals a jalapeño poppers (lusky plněné sýrem) vedla k tomu, že se jalapeños vyšlechtily pro širší, „méně odvážnou“ konzumaci. Spousta jalapeños však stále silně pálí, a kdo má pochybnosti, jestli to snese, může si raději zvolit serrano chiles, které mají velmi podobnou, ale méně pálivou chuť. Jalapeños jsou obvykle zelené, výjimečně dozrávají i do červena. Když jalapeños dozrají do červené barvy, často se suší a udí a od tohoto okamžiku se nazývají chipotles.

2. Fresno

Fresno chiles jsou přibližně stejně velké jako jalapeños a podobají se těm krátkým a baculatým, s nimiž si je můžeme snadno splést – tedy dokud si nekousneme. Jsou totiž mnohem pálivější! Ochucují se jimi různé druhy salsy.  

3. Serrano

Jsou leskle zelené, štíhlé a úzké a vypadjí jako trochu protáhlé jalapeños. Serrano mají bylinkovou až travnatou chuť; obvykle jsou však o něco pálivější než jalapeños. Skvěle se hodí do sals a do guacamole (ostrá avokádová pomazánka) a pro ty, kteří mají rádi ostrá jídla.

4. Habanero

Habaneros jsou všeobecně známé jako nejpálivější chilli papričky. Jejich zaoblenému tvaru se někdy říká „lampionový“ a vyskytují se ve všech barvách – od zelené přes žlutou a zářivě oranžovou po červenou. Habaneros se pěstují především na mexickém poloostrově Yucatán, kde se hojně používají. Lidé, kteří mají rádi šokující pálivost, mohou habanero používat v chilli a marinádách; většině chuťových buněk připadá i malé množství habanero dost pálivé. Stojí však za to je vyhledat a vyzkoušet, protože mají úžasně voňavou chuť, která je výraznější než u jiných chilli papriček. Používají se do sals a salátů obsahujících tropické ovoce. Při jejich přípravě je lepší navléknout si gumové rukavice!

5. Nové Mexiko

Tyto štíhlé a až 22 cm dlouhé chilli papriky jsou známé i jako anaheim chiles. Pokud pocházejí ze státu Nové Mexiko, říká se jim New Mexico Chiles. Jejich pálivost se velmi liší, ale většinou můžeme mluvit o pálivosti střední. Barevně jsou zelené nebo červené. Hodí se do sals a „přiostří“ sendviče a karbanátky.

6. Poblano

Poměrně velké paprikové lusky (přibližně o velikosti dětské ruky), zvonovitého nebo dokonce srdcového tvaru jsou lesklé a mají tmavě zelenou barvu. Mají jedinečnou chuť a mírnou až vysokou ostrost, která se trochu ztrácí tepelnou úpravou. Když se poblanos nechají dozrát do červena a usuší se, říká se jim nich ancho chiles a používají se například do marinád pro barbecue.

7. Bird's Eye

Tyto malinké jasně červené chilli papričky se běžně používají v kuchyni jihovýchodní Asie. Paprikové „miniatury“ však překvapí výrazně ostrou chutí.

8. Aji Amarillo

Tyto kolem deseti centimetrů dlouhé žluté plody jsou nepostradatelné zejména pro peruánskou kuchyni. Kromě své slunečně žluté barvy přinášejí do pokrmů vynikající aroma. Čerstvé aji amarillos jsou mimo Jižní Ameriku k dostání jen zřídka, ale na latinskoamerických a jihoamerických trzích je lze koupit konzervované.

Jednoduché guacamole

Pálivý dip či pomazánka přijde k chuti, když přijde návštěva, nebo jen tak u sledování televize. Budete potřebovat:

  • 4 avokáda
  • zralá
  • 2 rajčata
  • 1 cibule
  • 3 čerstvé papričky jalapeños  
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce čerstvého koriandru
  • mořská sůl podle chuti
  • citronová štáva podle chuti
  • 1 balení nachos

Jak na to? Avokáda rozpulte a vyjměte pecku. Oloupejte je a dejte do mísy. Rozmačkejte je vidličkou nebo šťouchadlem na brambory. Rajčata nakrájejte na kostičky, cibuli a česnek nadrobno, z papriček odstraňte semena a nasekejte je najemno, koriandr nasekejte nahrubo. Vše přidejte k avokádu. Pokapejte citronem, osolte a dobře promíchejte. Ihned podávejte!

Zdroje informací: 

kniha James Peterson: Co by měl vědět správný kuchař

thespruceeats.com 8 Varieties of Fresh Hot Chili Peppers

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více