Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 nejméně oblíbených potravin na světě a jak jim dát šanci: Takhle si brokolici, rozinky či modrý sýr zamilujete!
Zdroj: zdroj: Pixabay, FatherSecret

Jídlo může být někdy velmi kontroverzní. Zatímco pro jednoho je určitá potravina oblíbenou pochoutkou, pro jiného vzbuzuje přesně opačné reakce. Přitom by jim stačilo dát šanci!


Co nám nechutná?

„Tohle fakt jíst nemusím,“ říkáte si určitě někdy. Přitom často jde jen o to, že jste nenašli ten správný recept. Pojďme se společně podívat na žebříček nejméně oblíbených potravin, které sestavil webový magazín therecipe.com. Mnohé z nich občas zařazujeme do jídelníčku uvědoměle, protože víme, že jsou zdravé, málo kalorické apod. Nakonec zjistíme, že nám vlastně chutnají!

1. Brokolice

Vůči brokolici plné vitaminů a minerálních látek je to dost nespravedlivé. Má málo kalorií, hodně vlákniny a bílkovin a je plná vitaminů a minerálů. Jistě, dušená, nedochucená brokolice není tím nejchutnějším pokrmem. Přitom existuje tolik způsobů, jak brokolici udělat chutnou: smaženou na másle, pečenou s česnekem, jako součást dušených pokrmů s masem nebo zapečenou v quiche, smažená v trojobalu chutná ještě lépe než květák!

2. Cibule

Štiplavá a ostrá zelenina rozhodně umí rozplakat děti i dospělé. Syrové cibuli se mnoho lidí vyhýbá. Důvodem je i nevábný dech po jejím požití. Přitom cibule (i česnek) jsou základem chuti 99 % pokrmů, které známe a milujeme. Guláš, hovězí vývar, lečo… tahle jídla by bez cibule měla úplně jinou chuť! A nesmíme zapomenout, že cibule je plná pro organismus potřebných vitaminů, minerálů a antioxidantů.

3. Růžičková kapusta

Vypadá jako miniaturní zelí, přitom má nahořklou chuť a ne zrovna vábnou vůni. Malá kapustička, které se říká růžičková nebo bruselská, si tak malou oblibu ale nezaslouží. Bruselská kapusta je však skvělým zdrojem vlákniny a pomáhá udržovat optimální hladinu cukru v krvi. Často stačí vhodně ji při kuchyňské přípravě zkombinovat například se slaninou nebo ořechy, které z ní vytvoří vyváženou a chuťově zajímavou přílohu.

4. Okra

Kvetoucí tropická rostlina, jejíž lusky se využívají v přípravě různých jídel, se nejen v našich končinách moc popularity nedočkala. Důvodem je slizká struktura. Je obtížné ji správně připravit. Ideální je smažení nebo grilování. Přitom známý pokrm gumbo, kreolské jídlo pocházející z jihu státu Louisiana, bez okry nemá tu správnou chuť! A je důležité připomenout, že okra je vynikajícím zdrojem vitaminů C a K.

5. Vodnice

Vodnice, někdy taky tuřín, žije ve stínu slavnějších brukvovitých příbuzných, například kedlubny. Přitom v Evropě má dlouholetou tradici pěstování. Dokonce před přivezením brambor z Ameriky se běžně používala jako příloha. A přestože má podobné množství tělu prospěšných látek a poloviční množství kalorií než brambory, byla postupně z jídelníčků vytlačena. Kombinace s bramborovými pokrmy nebo přidávání do zeleninových polévek by mohly tuto opomíjenou zeleninu vrátit na výsluní.

6. Rozinky

Scvrklé, vrásčité, tradičně na slunci usušené (dnes ve speciálních sušičkách potravin) hrozny vína už překvapivě nejsou v oblibě. Stále se přidávají do různých moučníků, ochucuje se jimi jogurt či musli, ale samotné už je mlsáme mnohem méně, než by si zasloužily. Zvlášť sportovci by je měli zařadit do jídelníčku, protože „obyčejné“ rozinky nahradí drahé doplňky stravy! Když je přidáte do ranní snídaňové směsi, uvidíte, že vám časem zachutnají.

7. Modrý sýr

Je to překvapující! Modrý sýr, známý jako gorgonzola (u nás mj. pod značkou Niva), rozhodně není pro každého. Přitom je výživný a obsahuje velké množství vápníku. Rozpuštěný, ochucený vlašskými ořechy, česnekem a cibulí vytvoří s těstovinami luxusní jídlo. Je ale pravda, že výrazná chuť, která je výsledkem několikaměsíčního pečlivého pěstování plísní uvnitř sýra, může některé lidi odradit.  

8. Ančovičky

Drobné slané šedivě lesklé rybky s velkýma očima nejsou ani hezké, ani oblíbené. Ančovičky, někdy se jim také říká sardelky, jsou však již dlouho oblohou pizzy, součástí salátů či pomazánek. Už jen pro jejich vysoký obsah omega-3 mastných kyselin je jejich konzumace žádoucí. Možná, když ochutnáte těstoviny s ančovičkovou pastou, změníte názor. Budete potřebovat:

  • 120 ml olivového oleje
  • 6 stroužků česneku, oloupaných a rozetřených
  • 50 g ančoviček, rozetřených na pastu
  • špetka chilli
  • 120 g másla 
  • 400 g špaget
  • sůl a pepř
  • hrst nasekané petrželky
  • červená chilli paprička, zbavená semínek a nasekaná
  • hoblinky parmazánu

A jak na to? Ve větší pánvi rozehřejte olej a opékejte na něm 2–3 minuty dozlatova rozetřený česnek. Přidejte ančovičkovou pastu a chilli a opékejte zhruba dalších 5 minut. Snižte teplotu, vmíchejte postupně máslo a míchejte, dokud nevznikne hladká omáčka. Mezitím uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Slijte je a přidejte spolu s petrželkou a papričkou do pánve, vše zlehka promíchejte, rozdělte na talíře a posypte parmazánem.

9. Olivy

Mají stejně tolik odpůrců jako milovníků. Olivy jsou ve skutečnosti ovoce a mají řadu zdraví prospěšných účinků. Jsou bohaté na antioxidanty a nenasycené mastné kyseliny. Jejich nahořklá chuť však mnohé odrazuje. Ale pro odpůrce lehce nahořklé chuti máme dobrou zprávu: olivový olej si mnohé z těchto výhod zachovává je jemnější.

Zdroje informací:
therecipe.com: 10 Most Hated Foods In The World
listchallenges.com: 40 Least Favorite Foodshttps://www.listchallenges.com/least-favorite-foods

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janaw

12. 5. 2022 01:10

4. a 5. jsem neměla možnost ochutnat, rozinky mi nevadí, ale nevyhledávám je, ostatní miluju. :-8

Přidat komentář

Přečtěte si

Nejnovější recepty Více