Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak na poctivý domácí knedlík? Jednoduchý recept krok za krokem
Zdroj: RitaE, Pixabay.com

Knedlík je od nepaměti pevně svázán s českou kuchyní i kulturou. Češi jej proto oprávněně považují za národní poklad a dědictví stejně jako plzeňské pivo nebo Škodovka. Jeho historické kořeny však sahají až do rakouských a německých zemí, kde se vyvíjel již od středověku. Komu tedy skutečně patří knedlík a jak na něj?

Středověké masové knedlíky

Mléko, mouka, droždí, vejce, houska, cukr a sůl zadělané v těsto a povařené ve vodě nebo na páře. Tak si každý představí tradiční houskový knedlík. Takový, který si s chutí dá k nedělní svíčkové. Avšak knedlík ve středověku měl s tím dnešním jen velmi málo společného. Obvykle se připravoval z kousků masa, k němuž se přidaly vejce a bylinky. Výsledná směs se uhnětla do kuliček a osmažila nad ohněm nebo v peci. Masové knedlíčky nebo nočky pak byly podávány jako plnohodnotný hlavní chod.

Kynuté buchty a knedle

Na kynuté knedlíky si mlsné středoevropské jazýčky počkaly až do 17. století, kdy se v písemných zmínkách poprvé setkáváme s kynutými buchtami z mouky, soli, vejce a kvasnic a s knedly, do kterých byly na rozdíl od buchet přidány i máčené žemle. Zadělaná a vykynutá těsta se formovala do bochánků a vařila ve vodě. Pověst praví, že na nápad vařit těsto ve vodě přišel náhodou jakýsi vojenský kuchař jednoho rakouského pluku, kterému výbuch zbořil pec, a tak ho nenapadlo nic lepšího než uvařit zadělané těsto ve vodě.

Knedlíkové obrození

Během národního obrození byl v průběhu 19. století obrozen i knedlík, jehož kulaté šišky se do Čech dostávaly z Rakouska a Bavorska. Často to měly na svědomí české dívky, které se navracely z rakouské služby obohacené o nové recepty a postupy. Knedlík (z německého der Knödel) zažíval opravdový boom. Byl populárním, módním jídlem a právě z přelomu 19. a 20. století pochází řada nejrozličnějších knedlíkových modifikací.

Hitem byl logicky slavný „vídeňák“. Vídeňský knedlík se vaří v ubrousku na páře nebo ve vodě, díky čemuž si zachová kyprost a vláčnost. Dále byly velmi oblíbené bramborové knedlíky sypané strouhankou, osmaženou cibulkou nebo škvarky, které se staly předobrazem pro plněné knedlíky (uzeným masem, zelím nebo nádivkou). Na své si přišli i milovníci sladkých jídel a to s příchodem tvarohových knedlíků s nejrůznějšími náplněmi a posypkami. Typickými českými zástupci jsou pak karlovarský, litický a chlupatý knedlík z vařených i syrových brambor.  

Co Čech to knedlík

Ač neradi, musíme si přiznat, že knedlík není ryze českým vynálezem. Čím se však můžeme chlubit, je novátorská myšlenka přílohových knedlíků. České vepřo knedlo zelo, koprovky, guláše, křenové omáčky, zvěřina, ke všemu se podával a dodnes podává knedlík jako nejvhodnější gurmánský doplněk. Jen cizinci si ho občas spletou s poněkud navlhlým chlebem.

Jak na knedlíky?

Udělat vláčný a dobrý domácí knedlík sice vyžaduje trochu praxe v kuchyni, ale nemusíte se toho vůbec bát! Klasický houskový zvládnete hravě. Držte se našeho jednoduchého receptu, kde vás přípravou populární české přílohy provedeme krok za krokem. Na 2 šišky houskových knedlíků budete potřebovat následující ingredience:

  • 0,5 kg polohrubé mouky
  • 300 ml mléka
  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 vejce
  • 2 housky
  • sůl a cukr

Tip: Všechny ingredience si připravte na kuchyňskou linku nějaký čas před tím, než se pustíte do díla. Je totiž ideální, aby všechny měli stejnou teplotu.

Postup: Do větší mísy prosejeme mouku se špetkou soli. Doprostřed vyhloubí malý důlek, do kterého rozdrolíme droždí a zasypeme jej lžičkou cukru. Poté na droždí nalijeme 3 až 4 lžíce mléka, čímž si zaděláme na kvásek. Během čekání, než nám kvásek hezky vzejde, si nakrájíme housky na malé kostičky. Ve zbytku mléka pak rozmícháme vejce. Mléko s vejcem poté přilijeme do hotového kvásku - a teď začíná cvičení. Klidně se s mísou posaďte a pevně ji uchopte mezi nohy. Nejlépe širokou vařečkou těsto pořádně hněťte a zpracovávejte, dokud nemá mírně lepkavou konzistenci, která drží pěkně pohromadě. Mělo by to trvat zhruba 3 minuty. Poté do těsta přisypte pokrájené housky a do těsta je zapracujeme. Vzniklou hmotu zaprášíme moukou. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme těsto asi 40 minut kynout.

Vykynuté těsto vyklopíme na moukou poprášený vál, ještě ho mírně prohněteme a vyválíme z něj dvě šišky. Ty ještě necháme cca 15 minut odpočívat a poté je uvaříme ve vroucí osolené vodě. Pozor! Možná by vás to nenapadlo, ale knedlíky je při vaření třeba otáčet. Vařit by se měli z každé strany 9 minut. Uvařené knedlíky se pak nejlépe krájí režnou nití. Zní to úplně jednoduše, ne? Tak s chutí do toho!

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více