Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Osvěžující brazilská limonáda: Dostane vás příchutí limetek a jednou neobvyklou ingrediencí
Zdroj: Freepik, freepik

Americkou limonádu zná asi každý, už jste ale slyšeli o brazilské? Tato svěží limonáda je něco mezi limonádou a mléčným koktejlem. Kyselou chuť limetek v ní totiž zjemňuje jedna netradiční ingredience, díky níž získá nápoj krémovou konzistenci. O co jde a jak se tahle limonáda dělá?


Trochu jiná domácí limonáda

Léto se nezadržitelně blíží a s ním i grilovačky, zahradní párty a večírky na terase. Ty se kromě dobrého jídla neobejdou bez lahodného pití. A co může být lepšího než nějaký zajímavý drink? Velké oblibě se v poslední době těší hlavně různé doma namíchané limonády. Jsou plné ovoce, které často doplňují čerstvé bylinky a můžete se setkat i s různými neobvyklými příchutěmi. Pokud se nebojíte experimentovat, určitě vyzkoušejte i limonádu brazilskou, která každého překvapí netypickou ingrediencí. Nutno však podotknout, že příjemně.

Brazilskou limonádu místo koktejlu

Kondenzované mléko si spíš dáváme do kávy, překvapivě stejně tak dobře ale funguje i v limonádě. Díky němu je brazilská limonáda jemným osvěžujícím drinkem, který trochu připomíná alkoholické koktejly, jako je třeba ananasová Piña Colada. Ostatně, pokud byste chtěli brazilskou limonádu trochu vylepšit pro dospělé, ani jí trocha bílého rumu neuškodí.

Limonáda s mlékem? Proč ne

Brazilská limonáda je známá tak pod názvem limonada suíça, případně také jako Swiss lemonade, neboť právě ze Švýcarska se dříve obvykle dováželo kondenzované mléko. Populární je nejen v Brazílii, kde je dokonce jedním z nejoblíbenějších nealkoholických drinků, ale třeba i v Portugalsku. Brazilská limonáda je přímo dokonalým drinkem na letní posezení. Krásně se v ní totiž kombinuje trpká chuť limetek a sladkého mléka, díky níž v horkých dnech báječně osvěží.

Jak na nejlepší brazilskou limonádu?

Brazilská limonáda může mít různé verze, jednu z nich vám právě přinášíme. Budete potřebovat: 5-6 limetek oloupaných nebo odšťavněných (můžete použít i citrony), ½ šálku kondenzovaného mléka, 1 a ½ šálku cukru nebo méně či více podle chuti, 6 šálků vody nebo sodovky, 2 šálky ledu, limetkovou kůru, nakrájené limetky a čerstvou mátu na ozdobu.

Postup: Všechny ingredience vložte do mixéru a dobře je rozmixujte. Limonádu ochutnejte a v případě potřeby přidejte více vody, cukru, limetky nebo kondenzovaného mléka. Někomu víc vyhovuje kyselejší chuť, další zase mají rádi tuto limonádu sladší. Dětem klidně přidejte ví kondenzovaného mléka. Hotovou limonádu nalijte do sklenic, případně přidejte led a ozdobte ji citronem, limetkovou kůrou a mátou.

Do originální verze brazilské limonády se přidávají celé limety, ty jsou ale trochu nahořklé, pokud limonádu připravujete dětem, raději použijte jen šťávu. To platí i v případě, že chystáte limonádu na party den předem. Pokud byste použili celé limety, limonáda by do druhého dne výrazně zhořkla. Limonáda je vynikající i s kokosovým mlékem, které ji dodá trochu exotičtější příchuť.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si