Pečeme s Ivou: „Lakované“ dvoubarevné rohlíčky z jogurtového těsta
5. 5. 2022 Vaření
Co dát dětem na svačinku do školy nebo na výlet? Zkuste dvoubarevné rohlíčky z jogurtového těsta. jsou vláčné i nadýchané zároveň a díky jogurtu v těstě dodají capartům i cenné bílkoviny. Připravené jsou navíc raz dva.
Když pekařka promluví...
Dnes si se mnou můžete upéct velice zajímavě vypadající sladké rohlíčky z jogurtového těsta. Jsou maličké, jen lehce sladké, dvoubarevné a voní použitým jogurtem i kakaem. Tvarování není nijak složité a výsledek opravdu stojí za to. Rohlíčky mizí ze stolu rychlostí blesku a nejvíce se líbí menším dětem. Recept mám od své milé kamarádky Aničky, našim potřebám jsem ho upravila pouze minimálně.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co budete potřebovat? Na těsto: 50 g vody, 4 lžíce cukru, 1 menší vejce, 150 g hustého bílého jogurtu, 70 g změklého másla, 420-440 g hladké mouky, špetka soli, 15-18 g čerstvého droždí, 2 lžíce kakaa, 1-2 lžičky vody na zakápnutí kakaa
(Množství použité mouky závisí na hustotě jogurtu a velikosti vejce – těsto by nemělo být nějak moc volné, aby rohlíčky držely tvar.)
Na potření po upečení: 2 lžíce vody, 1 lžíce cukru
Jak budete postupovat: Připravíme kvásek - ve vlažné vodě rozmícháme lžičku cukru a droždí (vše z přichystaného, odváženého množství) a necháme 15 minut stát. Pak ke kvásku přidáme zbytek cukru, jogurt, vejce, mouku, máslo a sůl a vypracujeme měkké, pružné těsto.
Mohlo by vás zajímat
Těsto rozdělíme napůl (těsto odvážíme na váze), jednu polovinu odložíme a druhou na stole lehce roztáhneme. Přidáme na ni kakao, zakápneme ho malou lžičkou vody, a opatrně, ale dobře ho do těsta zapracujeme. Obě těsta necháme 30-45 minut kynout.
Vykynutá těsta zlehka propracujeme, každé rozdělíme na polovinu a uděláme z nich velké bulky. Po 5-8 minutovém odpočinku bulky rozválíme na kulaté pláty o síle asi 2-3 mm.
Na bílý plát položíme tmavý plát těsta, lehkým zaválením je spojíme k sobě – vzniknou 2 dvojbarevné pláty těsta. Každý kruh rozkrájíme na 12 dílů, ze kterých smotáme malé rohlíčky (celkem tedy 24 rohlíčků – všechny se vejdou na jeden plech).
Rohlíčky necháme na plechu s pečím papírem nebo fólií dokynout a upečeme je ve vyhřáté troubě (200°C/asi 12 minut).
Svaříme vodu s cukrem a tímto rozvarem ještě vřelé rohlíčky zlehka potřeme – budou jako nalakované. Stačí potřít opravdu velmi lehce, aby rozvar stihnul na rohlíčcích uschnout, než je budeme podávat na stůl. Kdyby přeci jen ještě maličko lepil, posypte rohlíčky moučkovým cukrem – přeslazené nebudou, protože samy o sobě hodně sladké nejsou.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na kynuté těsto? S našimi radami a tipy zvládnete hravě buchty i vánočku nebo mazanec
Patricijský velikonoční knedlík podle knedlíkového mistra Petra Kosinera je plný bylinek, zajímavou chuť mu dodávají játra
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 3 hodinami
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 12 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 15 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 18 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 21 hodinami