Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilování levou zadní: Jaké oleje použít na marinádu a čím ji nejlépe dochutit?
Zdroj: Freepik, stockking

Konečně tu máme teplejší večery, což pro milovníky grilovaných mas, sýrů, klobásek i zeleniny znamená jediné – je čas nakoupit brikety, rozpálit topeniště a pustit se do grilování. Jaké koření či marinády je třeba mít doma, abyste byli připraveni a mohli zahájit „opékací“ období ve velkém stylu?


Zkontrolujte gril a zásoby paliva

Předtím, než poprvé rozpálíte gril, je třeba jej mít dobře vyčištěný. Pokud jste tak učinili již loni na konci sezony, máte práci již téměř hotovou a už vám stačí jen přetřít grilovací plochu hadříkem. V případě, že jste gril uchovávali venku, zkontrolujte, zda nemá poškozený smaltovaný povrch. Jestliže vám zbylo z loňské sezony palivo (brikety či dřevěné uhlí), zjistěte si, zda vám někde ve sklepě či v garáži nenavlhlo. Kromě briket vám určitě přijde vhod i nějaký podpalovač. Pokud máte kotlíkový gril, v němž se dá i udit, udělejte si i zásobu dřevěných hoblin, které pak přidáte do kotlíku pro dodání uzené chuti.

Kořenicí směsi dodají chuť nejen grilovanému masu

Pokud máte gril a všechno náčiní ke grilování připravené, je třeba si obstarat i všechna potřebná dochucovadla. Základem těch nejchutnějších grilovaných pokrmů je koření a různé kořenicí směsi. Obvykle se používá sušené koření, kterým se potraviny buď posypávají nebo se přidává do různých marinád.

Koření grilované maso, zeleninu nebo i sýry nejen ochutí, ale navíc zajistí i zajímavou texturu na povrchu. Ve specializovaných obchodech s potřebami na grilování si můžete koupit větší kořenky s různými kořenícími směsmi. Směs si ovšem můžete namíchat i sami podle svých chutí a preferencí. Pokud vám chybí inspirace a nevíte, co do směsi použít, tou asi nejklasičtější kombinací je římský nebo normální kmín, paprika (nejlépe uzená), sušený česnek, chilli, koriandr, pepř a sůl.

Masu na gril prospěje marináda

Ještě lepší chuti dosáhnete, když použijete do marinád čerstvé bylinky. Pokud máte možnost je pěstovat na zahradě či na balkoně, určitě se to vyplatí. Nejlepší je zasadit si tymián nebo rozmarýn, který využijete třeba na ryby. Určitě upotřebíte i oregano nebo šalvěj. Na přípravu marinádu pak budete potřebovat rozhodně nějaký kvalitní olej, nejčastěji se používá olivový, který dodá pokrmům i příjemnou chuť.

Na grilování se dají použít i další druhy olejů, nejlépe však ty, jež se nepřepalují, např. řepkový, avokádový, rýžový nebo sezamový. Naložené maso pak bude díky marinádě krásně křehké. Do marinád upotřebíte i různé ochucené octy a hořčici. Ale pozor, před grilováním bylinky z masa či zeleniny sundejte, rychle se totiž připalují. 

Grilování, nebo barbecue?

V případě, že se chystáte grilovat pravidelně, nakupte si do zásoby i barbecue (BBQ) omáčky. Tyto speciální omáčky s rajčatovým základem jsou populární hlavně v americké kuchyni na pravé americké barbecue. Tento způsob úpravy se liší od klasického grilování. Jde totiž o dlouhé a pomalé opékání masa  při nižší teplotě. Negriluje se přitom nad žhnoucími uhlíky, ale jen v kouři ze dřeva.

Maso má díky tomu příjemnou uzenou chuť a vůni. Často bývá i součástí omáček tzv. tekutý kouř, který zvýrazní zauzenou chuť. Barbecue omáčky mívají někdy i příchuť americké whiskey, nejčastěji bourbonu. Pokud byste si takovou chtěli připravit sami, budete potřebovat nejen rajčatový protlak, ale i hořčici, jablečný ocet a worcesterskou omáčku, případně další druhy koření, např. chilli papričky.

Vzhledem k tomu, že tyto omáčky bývají nasládlé, využijete do nich i cukr. Nehodí se do nich jen tak ledajaký, pořiďte si nejlépe třtinový cukr. Úplně nejlepší chuti dosáhnete díky speciálnímu třtinovému cukru muscovado. Ten se vyrábí zahušťováním třtinové šťávy bez odstranění zbytkové melasy, což mu zajišťuje bohatou chuť a vůni třtinové šťávy. Během grilování pak na mase krásně zkaramelizuje, vytvoří křupavou krustu, zahustí omáčku a zvýrazní rovněž chuť masa.

Pro milovníky pikantního opékání

Grilování je také spojené s pikantními chutěmi. Pokud vám pálivé nevadí, ba ho přímo zbožňujete, je dobré mít připravenou v lednici také nějakou chilli omáčku, třeba tabasco nebo další omáčky z chilli papriček (např. srirachu, sambal, nebo harissu). Pokud se chystáte na grilování v asijské stylu, přijdou vám vhod kromě sójové omáčky i omáčky rybí, teriyaki, hoisin nebo ústřicová, které využijete hlavně do marinád.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si