Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Mini chlebíčky pro trpaslíčky voní bramborami a sýrem
Zdroj: Iva Trhoňová

Už jste si se mnou upekli chleba, rohlíky, makovky i vánočku? Pak mám pro vás dnes něco zase trochu jiného. Maličké bulky, tak akorát do dětské ručky. Ale nebojte, tohle pečivo zachutná i dospělým. Bulky jsou s vařenými bramborami a sýrem a to je činí neskutečně vláčnými. Zkuste a uvidíte.


Když pekařka promluví...

Příjemně kypré bulky „minichlebíčky“ se žluťounkou střídou, vhodné třeba pro naše milované malé prcky dostaly jméno Minichlebíčky pro trpaslíčky. Bulky se hodí ať už k namazání a obložení, nebo jako příloha k zakousnutí. Brambory je dělají vláčnějšími, sýr dodá chuť a pečivo provoní. Bulky vydrží výborné a měkounké i druhý a třetí den po upečení. Velmi chutnají malým i větším dětem - neznám nic hezčího, než když se malá ručička snaží z talíře uzmout kousek čerstvého pečiva...je přece tááák voňavé a dobré!

Co budete potřebovat? 100 g vody, 1 lžičku cukru, 50 g hrubě strouhaného sýra, 200 g strouhaných vařených brambor, 2 lžíci oleje, 1,5 rovné lžičky soli, 350-360 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí a mák nebo kmín na posyp

Jak budete postupovat? Práce s tímto těstem je skutečně velice snadná. Ve vodě rozpustíte droždí s cukrem a pak vmícháte ostatní suroviny a vypracujete hladké těsto. Těsto kyne v míse necelou hodinu. Vykynuté ho na pomoučeném stole zlehka propracujete, rozdělíte na 8-10 dílků a z každého uděláte bulku (pokud by bylo třeba, lehce přitom podsypáváte moukou).

Všechny bulky – minichlebíčky uložíte vykynout na plech s pečícím papírem nebo fólií. Vykynuté je navlhčíte vodou nebo rozšlehaným vejcem a sypnete mákem nebo kmínem (můžete je naříznout žiletkou nebo ostrým nožem) a upečete ve vyhřáté troubě (220 °C / 17-20 minut).

 
Moje tipy aneb Drobečky z ošatky
  • Těsto s větším množstvím brambor, jako je i tohle, by mělo být po uhnětení spíše pevnější. Stáním při kynutí těsto s brambory řídne, s tím je nutné počítat. Z řídkého těsta by tvarovat nešlo.
  • Mini chlebíčky voní i sýrem. Stane se, že některé děti sýr nemají rády, pak můžete do těsta přidat na ovonění cokoliv jiného - od sekaných bylinek, po drobně krájenou šunku.
  • S vypracováním těsta vám ochotně pomůže i domácí pekárna, pokud jste jejími vlastníky.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si