Osvěžující horchata: Legendární nápoj působí jako afrodizakum. Snadno jej připravíte i doma
11. 5. 2022 Vaření
Na první pohled vypadá horchata jako mléko a ve skutečnosti vlastně mlékem je, i když jen rostlinným. Vyrábí se z různých surovin, ta originální je ale z trochu neobvyklé suroviny zvané tygří ořechy. Voní po skořici, je poměrně sladká, ale i tak osvěžující, výborně zasytí a v horku i příjemně zchladí.
Ta pravá horchata z Valencie
Bílý mléčný nápoj horchata (horčata) se pije snad ve všech španělsky mluvících zemích, původně ale pochází z jihu Španělska, konkrétně z města Valencie. Celý název nápoje zní horchata de chufa (valencijsky orxata), což znamená horchata z chufy. A právě z chufy (neboli čufy) se španělská horchata vyrábí.
Chufa je bylina známá také pod názvem šáchor jedlý, hojně se vyskytuje právě kolem Valencie a vyváží se odsud i do dalších zemí. Ve Valencii je nápoj stále hodně populární a dokonce tu mají i speciální podniky zvané horchaterías, v nichž se horchata podává se speciálním kynutým pečivem zvaným fartón. Tyto lehké nadýchané pocukrované tyčinky se konzumují tak, že se namáčejí do horchaty a právě za tímto účelem byly dokonce přímo vytvořeny.
Mohlo by vás zajímat
Povzbuzující horchata
Samotná horchata se vyrábí z hlíz této rostliny, které jsou označovány jako ořechy. Vypadají totiž trochu jako uschlé a zvrásnělé mandle a občas se jim i říká zemní mandle. Známější jsou ale spíš jako tygří ořechy. Hlízy chufy neboli tygří ořechy se konzumují čerstvé jako oříšky, vyrábí se z nich i mouka, mohou se rozmačkat, sušené se pak namáčejí a lisuje se z nich olej nebo se z nich vyrábí horchata.
O tygřích ořeších se často mluví jako o superpotravině. Obsahují totiž spoustu vlákniny, mají povzbuzující účinky, dokáží probudit touhy a navíc jsou ještě bohaté na nenasycené mastné kyseliny, vitaminy, minerály i proteiny. Horchata se z nich vyrábí celá století a údajně již samotný španělský král Jakub I. Aragonský, jenž žil ve 13. století, o tomto nápoji z tygřích ořechů mluvil jako o čistém zlatě.
Mohlo by vás zajímat
Chuť horchatě dodají tygří ořechy i skořice
I když se mohou tygří ořechy jevit jako exotická potravina, dají se u nás celkem snadno sehnat třeba v prodejnách se zdravou výživou nebo obchodech s oříšky. Přednosti tygřích ořechů je, že nejsou pravými ořechy, proto si je mohou dopřát i ti, kteří jsou jinak na ořechy alergičtí. A nebo z nich mohou vyrobit právě horchatu. Pokud koupíte tygří ořechy sušené, musí se nejprve namáčet a pak mixovat, k dostání je ale i prášek, který jen stačí zamíchat do nějakého rostlinného mléka.
Vzhledem k tomu, že tyto oříšky mají samy o sobě sladkou chuť, je lehce nasládlá i horchata, i tak se ale ještě obvykle doslazuje cukrem. Právě tygří ořechy dodávají nápoji příjemnou oříškovou příchuť, která se pak často vylepšuje ještě skořicí a někdy i kardamomem. Občas se na dochucení používá i vanilka nebo mandlová esence.
Mohlo by vás zajímat
Mexická horchata je z rýže
Přestože ta jediná pravá valencijská horchata je z chufy, připravuje se i z jiných ingrediencí. Horchata de arroz se vyrábí z rýže, horchata de almendra je zase z mandlí. Horchata je populární i v zemích Latínské Ameriky. Tam ji nejčastěji dělají z rýže, ale i ze sezamových nebo melounových semínek či z tykve jicaro. V Mexiku se zase dělá z ovsa a například v Ekvádoru se do ní vůbec nepoužívají žádné ořechy, skládá se pouze z bylin a zajímavé je, že má sytě růžovou barvu. V ní už byste příbuznou původní horchaty poznali jen stěží.
Zkuste pravou valencijskou horchatu
Pokud byste chtěli pravou španělskou horchatu ochutnat, zkuste to podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 1 l vody, 250 g tygřích ořechů (můžete případně použít i jiné ořechy, třeba mandle), 1 tyčinku skořice, kůru z citronu, 4 datle Medjool nebo 8 menších datlí.
Postup: Tygří ořechy namočte na 12 až 24 hodin do vody. Vodu slijte a ořechy opláchněte. Smíchejte je se 2 šálky vody (500 ml). Vše přendejte do skleněné nádoby, přidejte tyčinku skořice a kůru z citronu a nechte stát v lednici alespoň 2 hodiny. Pak tekutinu přeceďte přes plátýnko a rozmixujte ji s datlemi a zbývající vodou. Horchatu nechte pořádně vychladit v lednici a podávejte studenou, klidně ještě s ledem. Před podáváním ji posypejte mletou skořicí.
Zdroje informací:
Va.chufadevalencia.org
Miles Roddis: Valencia & the Costa Blanca
Simpleveganblog.com
Healthline.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Kvíz na téma afrodiziaka: Víte, jaká připravit pro milovaný protějšek?
Kdo vymyslel crème brûlée? Možná španělské jeptišky, které zkazily dort pro biskupa
Španělské koblížky churros jsou nejlepší s čokoládou a se skořicí. Jsou vhodné při kocovině!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Fit salát
Přidáno před 11 hodinami
Banánový chlebíček z tvarohového těsta s brusinkami a mandlemi
Přidáno před 16 hodinami
Francouzský toust
Přidáno před 22 hodinami
Batátovo dýňová polévka bez mléka
Přidáno před 23 hodinami
Hovězí rolky ve slanině od Denisky
Přidáno 23. 4. 2024 13:54
Pudinkový pohár s ovocem
Přidáno 23. 4. 2024 13:16
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vyrobit domácí rostlinné mléko za pár korun? Je to snadné a stačí dvě ingredience!
Kuřecí maso na kari s rýží a zeleninou: Šťavnaté a křehké kousky masa v indickém stylu mají příjemně pikantní chuť
Domácí mandlové mléko vylepší kaše a dodá příjemnou „marcipánovou“ chuť i kávě