Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Osvěžující horchata: Legendární nápoj působí jako afrodizakum. Snadno jej připravíte i doma
Zdroj: Wikimedia Commons, By Nacho Pintos from Barcelona - Horchata, CC BY 2.0

Na první pohled vypadá horchata jako mléko a ve skutečnosti vlastně mlékem je, i když jen rostlinným. Vyrábí se z různých surovin, ta originální je ale z trochu neobvyklé suroviny zvané tygří ořechy. Voní po skořici, je poměrně sladká, ale i tak osvěžující, výborně zasytí a v horku i příjemně zchladí.


Ta pravá horchata z Valencie

Bílý mléčný nápoj horchata (horčata) se pije snad ve všech španělsky mluvících zemích, původně ale pochází z jihu Španělska, konkrétně z města Valencie. Celý název nápoje zní horchata de chufa (valencijsky orxata), což znamená horchata z chufy. A právě z chufy (neboli čufy) se španělská horchata vyrábí.

Chufa je bylina známá také pod názvem šáchor jedlý, hojně se vyskytuje právě kolem Valencie a vyváží se odsud i do dalších zemí. Ve Valencii je nápoj stále hodně populární a dokonce tu mají i speciální podniky zvané horchaterías, v nichž se horchata podává se speciálním kynutým pečivem zvaným fartón. Tyto lehké nadýchané pocukrované tyčinky se konzumují tak, že se namáčejí do horchaty a právě za tímto účelem byly dokonce přímo vytvořeny.

Povzbuzující horchata

Samotná horchata se vyrábí z hlíz této rostliny, které jsou označovány jako ořechy. Vypadají totiž trochu jako uschlé a zvrásnělé mandle a občas se jim i říká zemní mandle. Známější jsou ale spíš jako tygří ořechy. Hlízy chufy neboli tygří ořechy se konzumují čerstvé jako oříšky, vyrábí se z nich i mouka, mohou se rozmačkat, sušené se pak namáčejí a lisuje se z nich olej nebo se z nich vyrábí horchata.

O tygřích ořeších se často mluví jako o superpotravině. Obsahují totiž spoustu vlákniny, mají povzbuzující účinky, dokáží probudit touhy a navíc jsou ještě bohaté na nenasycené mastné kyseliny, vitaminy, minerály i proteiny. Horchata se z nich vyrábí celá století a údajně již samotný španělský král Jakub I. Aragonský, jenž žil ve 13. století, o tomto nápoji z tygřích ořechů mluvil jako o čistém zlatě.

Chuť horchatě dodají tygří ořechy i skořice

I když se mohou tygří ořechy jevit jako exotická potravina, dají se u nás celkem snadno sehnat třeba v prodejnách se zdravou výživou nebo obchodech s oříšky. Přednosti tygřích ořechů je, že nejsou pravými ořechy, proto si je mohou dopřát i ti, kteří jsou jinak na ořechy alergičtí. A nebo z nich mohou vyrobit právě horchatu. Pokud koupíte tygří ořechy sušené, musí se nejprve namáčet a pak mixovat, k dostání je ale i prášek, který jen stačí zamíchat do nějakého rostlinného mléka.

Vzhledem k tomu, že tyto oříšky mají samy o sobě sladkou chuť, je lehce nasládlá i horchata, i tak se ale ještě obvykle doslazuje cukrem. Právě tygří ořechy dodávají nápoji příjemnou oříškovou příchuť, která se pak často vylepšuje ještě skořicí a někdy i kardamomem. Občas se na dochucení používá i vanilka nebo mandlová esence.

Mexická horchata je z rýže

Přestože ta jediná pravá valencijská horchata je z chufy, připravuje se i z jiných ingrediencí. Horchata de arroz se vyrábí z rýže, horchata de almendra je zase z mandlí. Horchata je populární i v zemích Latínské Ameriky. Tam ji nejčastěji dělají z rýže, ale i ze sezamových nebo melounových semínek či z tykve jicaro.  V Mexiku se zase dělá z ovsa a například v Ekvádoru se do ní vůbec nepoužívají žádné ořechy, skládá se pouze z bylin a zajímavé je, že má sytě růžovou barvu. V ní už byste příbuznou původní horchaty poznali jen stěží.

Zkuste pravou valencijskou horchatu

Pokud byste chtěli pravou španělskou horchatu ochutnat, zkuste to podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 1 l vody, 250 g tygřích ořechů (můžete případně použít i jiné ořechy, třeba mandle), 1 tyčinku skořice, kůru z citronu, 4 datle Medjool nebo 8 menších datlí.

Postup: Tygří ořechy namočte na 12 až 24 hodin do vody. Vodu slijte a ořechy opláchněte. Smíchejte je se 2 šálky vody (500 ml). Vše přendejte do skleněné nádoby, přidejte tyčinku skořice a kůru z citronu a nechte stát v lednici alespoň 2 hodiny. Pak tekutinu přeceďte přes plátýnko a rozmixujte ji s datlemi a zbývající vodou. Horchatu nechte pořádně vychladit v lednici a podávejte studenou, klidně ještě s ledem. Před podáváním ji posypejte mletou skořicí.

Zdroje informací:
Va.chufadevalencia.org
Miles Roddis: Valencia & the Costa Blanca
Simpleveganblog.com
Healthline.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více