Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vyrostly vám na zahrádce konečně stonky rebarbory? Právě teď nastává vrcholná sezona této zeleniny, která je ale poměrně krátká, trvá totiž jen od května do poloviny června. Na nic tedy nečekejte a pusťte se do pečení. A jak si nakyslou chuť rebarbory nejlépe užít? Přece v koláči.


Rebarbora – zelenina, nebo ovoce?

Rebarbora je tak trochu záhadnou rostlinou. Rostlina s oficiálním názvem reveň kadeřavá patří mezi byliny z čeledi rdesnovité. Přestože ji používáme obvykle jako ovoce, ve skutečnosti jde o zeleninu. Zajímavé však je, že v 50. letech minulého století byla v USA, kde jsou rebarborové koláče velmi populární, zařazena mezi ovoce. Nakonec se ale opět vrátila mezi zeleninu.

U rebarbory pozor na listy

Jako rebarbora se označují stonky této rostliny, které se jako jediné z ní dají konzumovat. Její listy jsou totiž jedovaté, neboť obsahují různé toxiny a navíc kyselinu šťavelovou. Ta je obsažena i v samotné rebarboře, z toho důvodu se její konzumace nedoporučuje těhotným a kojícím ženám a malým dětem. Právě kyselina šťavelová je i důvodem, proč si na rebarboře můžeme pochutnávat tak krátce.

Když totiž rostlina začne kvést, její obsah se v ní zvyšuje. A proč je tato kyselina tak nebezpečná?  Váže totiž minerální látky, např. vápník a železo, které pak organismus nemůže využívat a vápník se dokonce z těla vylučuje. To může při zvýšené konzumaci rebarbory způsobovat vznik osteoporózy. Zdravému člověku by však rebarbora neměla ublížit, pokud si ji dává s mírou.

Rebarboru jen s mírou

I tak se ale doporučuje rebarboru tepelně zpracovat – stonky nejprve oloupat, spařit horkou vodou a pak podusit. Také je vhodné si ji dávat s potravinami bohatými na vápník. Koláč s rebarborou a tvarohem je takřka dokonalou kombinací. Rebarbora navíc obsahuje i poměrně vitaminů a minerálních látek, které zase tělu prospějí. Je v ní hlavně velké množství vitaminů A a K. Druhý jmenovaný je dokonce nezbytný pro zdraví kostí. Navíc rebarbora je poměrně bohatá i na vápník. Navzdory její kyselé chuti v ní není příliš vitaminu C, to ale dohání vysokým množstvím vlákniny a antioxidantů. Není divu, že se dokonce využívala již ve starověké čínské medicíně.

Nejlepší zelenina do koláčů

Dnes se rebarbora s oblibou přidává hlavně do koláčů i ovocných knedlíků, připravují se z ní ale i džemy, kompoty či nápoje. Nejlepší jsou tmavé stonky, čím jsou červenější, tím jsou sladší. Pokud rebarboru kupujete v obchodě, vybírejte raději stonky pevné a křupavé, které mají co nejméně hrubých vláken. Ta je nutné oloupat jako v případě řapíkatého celeru. Její výhodou je, že poměrně dlouho vydrží v lednici, dokonce až čtyři týdny.

K rebarboře se nejvíc hodí sladká drobenka

Pro její výraznou kyselou chuť někteří lidé rebarboru nemusejí, jiní ji ale naopak přímo zbožňují. Rebarborové koláče jsou hodně oblíbené v USA, v Kanadě i ve Velké Británii. Dokonce natolik, že se v angličtině rebarboře někdy říká pie plant – koláčová rostlina. Právě pro její kyselou chuť rebarbora výborně vynikne ve sladkých koláčích s křupavou drobenkou navrchu. Její chuť výborně zvýrazní skořice nebo zázvor, často se kombinuje se sladším ovocem.

Dobře se k ní hodí jahody, ale třeba i jablka. Báječná je rovněž v crumblu – oblíbeném anglickém dezertu sestávajícím z vrstvy ovoce zasypané zlatavou drobenkou. Rebarboru nakrájenou na kostičky můžete použít do litých koláčů nebo bublanin, vynikající je i jako náplň koláčů z křehkého těsta s mřížkou na vrchu. Do takovýchto koláčů je dobré rebarboru předem podusit. Protože rebarbora obsahuje poměrně hodně vody, doporučujeme dušenou rebarboru zahustit kukuřičným nebo tapiokovým šrobem. Náplň navíc můžete vylepšit a zjemnit pomocí tvarohu, jogurtu nebo třeba vanilkového pudinku.

Náš tip: Nalákali jsme vás? Mrkněte se do galerie pod hlavní fotkou, jaké koláče vytvářejí z rebarbory naši čtenáři a nechte se inspirovat!

Zdroje informací:
Webmd.com
Zahradkar.pluska.sk

Landolakes.com
Barnesrichardson.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více