Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Vévoda Filip měl mlsný jazýček a občas i sám vařil. Takhle si připravoval snídani s žampiony
Zdroj: Wikimedia Commons/Allan Warren - Own work CC BY-SA 3.0 a Pixabay, Dagny Walter

Sice se celý život musel držet v pozadí za svou manželkou královnou Alžbětou II., ale v jídle se na druhou kolej odstrčit nedal. Vévoda Filip byl gurmán, který rád ochutnával nové pokrmy. Neměl problém se postavit za gril a připravit pro rodinu večeři.


Gurmán v královském paláci

Vévoda z Edinburghu byl vášnivým gurmánem a často rád vařil lahodná jídla pro sebe i královnu. Bývalý šéfkuchař Buckinghamského paláce dokonce prozradil, že princ Philip jednou přišel pozdě v noci do královské kuchyně hledat svačinu a byl tak oblečený, že si ho spletl se zahradníkem! Královský kuchař McGrady popsal vévodu z Edinburghu jako „skutečného gurmána“, který rád jedl i vařil, ale rozhodně nesdílel zálibu prince Charlese v biopotravinách.

Zatracené bio!

„Princ Philip má mnohem širší chuťové buňky než Její Veličenstvo, pokud jde o jídlo,“ prohlásil bývalý královský kuchař Darren McGrady. Ten také často vyprávěl historku, jak obchodní dům Harrods pravidelně posílal do královské kuchyně koš plný pochoutek jako poděkování za jejich nákupy. Když princ Philip jednou přišel do kuchyně, byly tam dva koše. Podivil se, že z Harrods přišly dva koše. „Výsosti, tohle je koš, který s sebou přivezl princ z Walesu,“ vysvětlil mu šéfkuchař. Podíval se dovnitř a McGrady doplnil: „Všechno je to bio.“ A on jen zavrtěl hlavou a řekl: „Ach, zatracené bio!“ A odešel.

Ledvinky i omelety

Bývalého člen Filipova personálu prozradil, že si potrpěl na snídaně, svačiny a pochopitelně na večeře. Kamkoli jel, trval na tom, aby mu byla přibalena jeho elektrická pánev se skleněným víčkem, na které rád vařil. K snídani byly jeho obvyklými surovinami slanina, vejce a párky, často se pustil i do ledvinek nebo omelety. Princ také někdy připravoval pro královnu a pro sebe rychlé a lehké večeře. Mezi tato jídla patří míchaná vejce s uzenou treskou, houby smažené na másle se slaninou, míchaná vejce se sardelkami na toastu s houbami nebo omeleta se slaninou.

Vévoda Filip v kuchyni

Ačkoli preferoval „dobrou, jednoduchou domácí kuchyni“, nebál se experimentovat s chutěmi a náročnými recepty. Podle prince Charlese vrcholem vévodových kuchařských schopností byly pečené sluky. Samozřejmě šlo o ptáky, které Filip v Sandringhamu (venkovské sídlo královské rodiny v anglickém Norfolku – pozn. aut.) sám zastřelil, oškubal, očistil a připravil.

Philip byl zjevně velkým milovníkem grilování. Během letních pobytů královské rodiny na skotském zámku Balmoral podle McGradyho připravoval večeře na grilu i pětkrát týdně. Využíval většinou čerstvé maso ze zvěřiny nebo lososa.

Snídaně šampiónů aneb Žampiony podle prince Filipa

Na tuhle lahodnou, ale rozhodně ne dietní snídani, budete potřebovat:

  • 1 kg žampionů
  • ½ kg mouky
  • ½ kg másla
  • ½ šálku mléka
  • 2 lžíce smetany
  • chlebové krutóny
  • sůl a pepř

A jak na to? Houby očistěte a osušte, ale neloupejte je. Nakrájejte je na plátky a 5 minut je poduste na másle. Zasypte je moukou, jemně promíchejte a vařte další asi 2 minuty. Dochuťte, přidejte ohřáté (ale nevařené) mléko a vařte další 3 minuty. Nyní vmíchejte smetanu, ihned dobře prohřejte a podávejte posypané krutony z osmaženého chleba.

Tento recept je pro početnou rodinu, jídla je opravdu hodně. V jednodušší verzi můžete na másle podušené zampiony jen zalít vajíčky a upéct jako omleteu. I tak ji na závěr posypte chlebovými krutony. Dodá to jídlu zajímavý efekt křupavosti.

Zdroje informací:
hellomagazine.com: Prince Philip's kitchen secrets and favourite recipes remembered
cheatsheet.com: Prince Philip Has a Favorite Recipe Fit For a Royal That You Can Make at Home

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si