Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Snadný, rychlý a vynikající BLT sendvič: Víte, co se ukrývá pod tajemnou zkratkou a jak si sendvič připravit?
Zdroj: Freepik, timolina

Sendviče jsou ideální rychlou svačinkou na výlet nebo piknik i rychlou variantou oběda či večeře. Mají nespočet variant, mezi nimiž si každý najde tu svou nejoblíbenější. Populární jsou hlavně v Anglii a v Americe a klasikou mezi nimi je ten se slaninou, salátem a rajčaty, známý jako BLT.


Za sendviče vděčíme hraběti s hráčskou vášní

Co může být jednoduššího, než spojit dva plátky chleba nebo jiného pečiva, vložit mezi ně nějakou náplň a pak servírovat rovnou nebo případně ještě opéct? Zdá se to jednoduché, přesto jde o přímo geniální nápad. Věděl to již jistý hrabě John Montagu, 4. hrabě ze Sandwiche, který žil v 18. století. Podle známé historky prý tento šlechtic hodně holdoval hazardním hrám a nechtěl být při své oblíbené kratochvíli ničím vyrušován. A protože ho zdržovalo i jídlo, poprosil kuchaře, aby mu vložil plátek masa mezi dva chleby. A sendvič byl na světě.

Jakou náplň do sendviče?

Sendviče mohou mát mnoho podob, náplň se může dávat mezi dva díly rozpůlené housky nebo bagelu, správný anglický sendvič by měl být složen z chleba nakrájeného na plátky, nejlépe toustového. Ten může být pomazaný máslem, hořčicí, majonézou nebo nějakým dresinkem. Náplň pak nejčastěji tvoří uzeniny, sýry a zelenina. Za jeden z prvních a nejklasičtějších sendvičů je považován club sendvič plněný krůtím či kuřecím masem a salátem, který prý vznikl na konci 19. století v newyorském Union Clubu. BLT sendvič je jeho mladším blízkým příbuzným.

Co znamená BLT?

Sendvič známý jako BLT je v současnosti nejpopulárnějším sendvičem ve Velké Británii a šestým nejoblíbenějším v USA. Pod záhadnou zkratkou BLT se skrývají tří obyčejné ingredience, bez nichž se tento sendvič neobejde – slanina (Bacon), listový salát (Lettuce) a rajče (Tomato). Jeho původ není známý, recepty na podobné sendviče se však objevovaly v kuchařských knihách již před rokem 1900. Populárním se stal hlavně po druhé světové válce.

V té době se začalo v USA objevovat čím dál tím víc supermarketů, které umožňovaly sehnat čerstvé suroviny na sendviče po celý rok. Zkratkou BLT sendvič pravděpodobně pojmenovali v nějaké restauraci, název se ale ujal a rozšířil a sendviče se pod ním začaly prodávat i v obchodech. Nejčastěji se ale sendviče BLT připravují v létě, kdy jsou čerstvá rajčata. I když se sušenými tento sendvič také stojí za to.

V BLT sendviči vsaďte na kvalitní suroviny

BLT sendvič existuje ve více verzích. Chléb do sendvičů bývá většinou opečený, může být ale i čerstvý. Slanina se do něj obvykle smaží pěkně dokřupava, ale může být i neopečená. Slanina je v tomto sendviči hodně důležitá, proto je lepší zvolit nějakou kvalitní, třeba italskou pancettu. Salát se dává nejčastěji ledový, neboť nemá výraznou chuť, ale dodá sendviči příjemnou křupavost. Můžete ale použít i římský. Mnozí však tvrdí, že tou hlavní ingrediencí jsou v něm právě rajčata.

BLT sendviče jsou prý proto nejlepší v létě, když je rajčatová sezona a rajčata jsou nejlepší, nejšťavnatější a nejsladší. Chléb může být bílý i celozrnný, záleží na tom, zda si víc hlídáte linii nebo ne, i když druhem chleba už v případě tohoto sendviče toho mnoho nezachráníte. Jde tedy hlavně o to, co máte raději. Chléb se pak obvykle potírá majonézou, můžete ale přidat i hořčici nebo jalapeno papričky pro pikantní chuť.

Případně se mohou sendviče vylepšit třeba avokádem, tak vznikne BALT sendvič. S osmaženými vajíčky získáte BELT sendvič. Pokud máte velký hlad a zvládnete spořádat i vyšší sendvič, můžete si připravit i s více vrstvami náplně.

Snadný a rychlý BLT sendvič, zkuste ho také

A jak tedy na vyhlášený a nejlepší BLT sendvič? Je to snadné. Budete potřebovat:  4 plátky chleba, 6 silnějších plátků slaniny, 2 velká zralá rajčata, 4 listy ledového, hlávkového nebo římského salátu, 4 lžíce majonézy a sůl a pepř.

Postup: Salát omyjte, osušte a nakrájejte na tenké nudličky. Rajčata nakrájejte na silné plátky. Slaninu opečte na pánvi dokřupava a nechte ji okapat na papírové utěrce. Chléb zlehka opečte na pánvi, případně namažte máslem. Každý krajíc chleba namažte 1 lžící majonézy. Obložte jej slaninou, rajčaty a salátem. Podle chuti osolte a opepřete a spojte dohromady. Rozkrojte na poloviny a podávejte.

Zdroje informací:
Tasteatlas.com
Rarlofsandwichusa.com
Pruess, Joanna; Lape, Bob; Cole, Liesa: Seduced by Bacon: Recipes & Lore about America's Favorite Indulgence
Dailyrecord.co.uk
Esnpc.blogspot.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více