Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kosmatice s květinami
Zdroj: Toprecepty, rozmarynaH

Černý bez patří mezi rostliny, které se v našich krajích využívají už dlouho nejen v bylinkářství, ale i v kuchyni. Z jeho květů lze například usmažit parádní květnaté rozcuchané lívanečky neboli kosmatice. Jak na ně?


Co je vlastně kosmatice?

Jedná se o květenství černého bezu, ale také zároveň o jídlo z něj připravené. Černý bez najdete na krajích lesů, luk a cest. Jen pozor při sběru, nesplést si ho s bezem chlebdí. Na samotném pokrmu, tedy kosmaticích, není nic složitého. Důležité je znát ten správný recept a pak taky věnovat chviličku přípravě květů.

Kosmatice v historii

Kosmatice jsou spojené tradičně s obdobím letnic (10. května – 13. června), které souvisí s vodou, ohněm, květy a panenstvím. Letnicím se říkalo i koláčové svátky, protože se připravovalo jídlo, které původně sloužilo jako obětina a házelo se do studánek.

Říkávalo se: Vedeme Vám krále rále, našli jsme ho na zelené trávě. Nechce nic jísti nežli samé koblihy a kosmatice a vejce na rendlíce.
Na vlnách Českého rozhlasu kdysi rozebírali slovo kosmatice a vyšlo tak najevo, že s jeho původem to není vůbec jednoduché. Dříve se tak označoval na Chodsku „svitek s bezovým květem" nebo i „lívance, do kterých byly přidány květy černého bezu".

Podle českého jazykovědce a etymologa Václava Machka (1894-1965) se kosmatice říkalo i jídlům, ve kterých se bez ani neobjevoval a ohledně původu slova existují dvě teorie. Může odkazovat na slovo kosmatý neboli rozcuchaný, s ohledem na vzhled květu. Václav Machek se ale právě domníval, že spíše se jednalo o „osmažovaná" jídla, protože nebyla pouze z bezu a proto původ slova spíše zařazoval ke slovu „cmudit se". Každopádně, jak slovo vzniklo se asi nedopátráme, ale ochutnat kosmatice můžeme!

Správný vzhled kosmatice

Jak má správně vypadat kosmatice? Když chcete připravit kvalitní kosmatice, nesmí to být ve výsledku jen naplácnuté těsto, které připomíná placku. Správná kosmatice je „načepýřená“, vypadá nadlehčeně a musí být křupavá. A pozor, stopka se nejí, protože je tuhá. Těstíčko na obalení musí mít tu správnou konzistenci. Musí být husté zhruba jako smetana, aby dobře drželo na květech. Jak hustotu poznáte? Když kápnete kapku těstíčka na obrácenou lžíci, měla by kapka zůstat vypouklá a vysoká asi půl centimetru. Když by ale bylo těsto příliš husté, mělo by gumovitou konzistenci.

Těstíčko na kosmatice

Tuk v těstíčku může pocházet ze smetany, ale i z rozpuštěného másla nebo oleje. Ve slané verzi často najdete parmazán. Těsto připravujte těsně před smažením. Jinak by výsledek nebyl tak chutný a křupavý. Vyzkoušejte třeba tuto variantu s nivou.

Smažení kosmatice

V nádobě by mělo být tolik oleje, abyste mohli květy do lázně ponořit (dáte je tam za stopku). Tak se osmaží celý květ a žádné obracení není třeba. Když budete vyndávat květ z těstíčka, opatrně ho vyklepněte, přílišné máchání je zbytečné. Mohla by to odnést část vaší kuchyně. Zbytečný úklid určitě nechcete.

Jakmile květ do těstíčka namočíte, hned jej vložte do rozehřátého oleje. V něm květ za stopku párkrát povytáhněte, bude vypadat lépe. Květy v těstíčku smažte krátce a prudce. Po maximálně půl minutě (při správně teplé plotýnce) byste měli mít květy nazlátlé. Když jsou usmažené, vyndejte je na talíř, na kterém bude rozložený ubrousek na nasáknutí oleje. Stopku odstřihněte.

Ke kosmatici se často podává bramborová kaše a okurkový salát, skvěle ale bude chutnat jakýkoliv jiný salát. Pochopitelně, pokud kosmatici připravujete na sladko, servíruje se jako dezert, tedy jen zlehka posypaná moučkovým cukrem. Pusťte se třeba do těchto kosmatic, které voní rumem a skořicí

Zdroje informací:
pardubice.rozhlas.cz
region.rozhlas.cz
kucharkaprodceru.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Přidat komentář

Přečtěte si