Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Libanonský salát fattoush: Lehký salát s vůní exotiky a bylinek  je ideální lehkou letní večeří
Zdroj: Wikimedia Commons, By Miansari66 - Own work, CC0

Podobá se řeckému nebo šopskému salátu, do fattoushe se ale nedává sýr, zeleninu v něm ovšem doplňují aromatické bylinky jako máta nebo petrželka. Navíc je sytější díky opečeným lupínkům chleba pita, který se do něj přidává. A pokud máte rádi nakyslé chutě, o ně se postará koření sumah.


Svěží salát plný bylinek

Teplých dnů je čím dál tím víc a s nimi roste i chuť nahrazovat sytější jídla saláty. Pokud jste se již „šopáku“ a Caesaru přejedli a chybí vám inspirace, co si ještě ze zeleniny namíchat, zkuste třeba salát fattoush. Tento středněvýchodní salát je tradičním salátem libanonské kuchyně, populární je však i v Izraeli a pochutnávají si na něm i v dalších zemích této oblasti. Spojuje v sobě orientální chutě levantské kuchyně, která je plná čerstvé zeleniny, luštěnin a bylinek.

Fattoush – křupavost mu dodává pita

I když fattoush vypadá na první jako obyčejný salát, svou chutí si vás získá. Krásně v něm křupe opečený nebo osmažený nakrájený arabský chléb, nádherně voní mátou, petrželkou a někdy i koriandrem. Právě arabský chléb pita jej řadí do skupiny pokrmů zvaných fattat, do nichž se právě pita přidává.

Fattoush může mít mnoho podob, připravuje se totiž ze sezónní zeleniny, obvykle se používá stejná jako do dalšího známého libanonského salátu tabbouleh. Nesmí v něm chybět rajčata, jarní cibulka, dále okurka, paprika, římský salát, ředkvičky nebo třeba i cizrna. I bylinky jsou stejné jako u slavné libanonské speciality – tedy petrželka a máta, jen ve fattoushi chybí bulgur, která se právě dává do tabbouleh.

Do fattoushe patří kyselý sumac

Pro salát fattoush je typická nakyslá příchuť, které se dosahuje pomocí koření sumah známého také jako sumac. Jde o prášek temně červené barvy z umletých plodů keře škumpy koželužské, která roste nejvíc v jižní Evropě a v západní Asii. Koření vyniká specifickou kyselou chutí a používá se právě v libanonské, turecké, středomořské, gruzínské nebo arménské kuchyni.

Bývá hlavní složkou koření za'atar, jehož součástí bývají kromě sumacu ještě pražená sezamová semínka, syrská dobromysl a majoránka. Kromě salátů se používá na dochucení hummusu, chleba nebo grilovaných mas, převážně různých koftů. Vedle sumacu se někdy do salátu fattoush přidává i melasa z granátových jablek, která dodá salátu nasládlou chuť. Setkat se můžete i s variantami s novým kořením a skořicí.

Jak udělat nejlepší salát fattoush?

Salát fattoush se podává buď samotný nebo jako příloha k různým masový specialitám, třeba k hovězím šiškám z mletého masa nebo ke grilovaným kuřecím špízům zvaným shish taouk. Půvab tohoto salátu spočívá v čerstvé a kvalitní zelenině. Okurky do něj raději používejte ty menší typu nakládačky. Zelenina by se měla krájet na co nejmenší kousíčky, někteří ale tvrdí, že ideální jsou kostičky o velikosti cca 2 cm. Salát má zkrátka spoustu variant, téměř by se dalo říct, že skoro každá rodina má svou vlastní verzi. Vy si jej můžete připravit podle následujícího receptu.

Budete potřebovat: 1 velký římský salát nakrájený na kousky, 1 velké zralé rajče nakrájené na kostičky, 2-3 perské okurky nakrájené na čtvrtky, ½ velké zelené papriky nakrájené na kousky, 5 ředkviček nakrájených na kostičky, 2 zelené cibulky nakrájené nadrobno, ¼ šálku čerstvé nasekané petrželky, 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky česneku prolisované nebo utřené, 1 čajová lžička sumaku, 1 čajová lžička melasy z granátového jablka, ½ lžičky sušené máty, ½ lžičky kuchyňské soli, čerstvý černý pepř podle chuti, 1 velký dvouvrstvý pita chléb nakrájený na trojúhelníky, 3 lžíce olivového oleje, sůl podle chuti, čerstvě mletý pepř podle chuti.

Postup: Nejprve si připravte dresink - z citronové šťávy, česneku, sumaku, melasy z granátového jablka, sušené máty, soli a pepře ušlehejte metličkou zálivku. Pomalu přilévejte olivový olej za stálého šlehání, dokud se vše nespojí. Podle chuti osolte a opepřete.

Usmažte pita chléb. Na velké pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte pita chléb a ochuťte ho solí a čerstvě nakrájeným pepřem. Za častého míchání smažte, dokud kousky chleba nebudou mít křupavou a zlatavou barvu. Trvá to asi 5-7 minut. Odstavte. Salát, rajčata, okurky, zelené papriky, ředkvičky, zelenou cibuli a petrželku dejte do velké mísy. Zalijte je dresinkem a promíchejte. Těsně před podáváním přidejte do salátu osmažený pita chléb a znovu jemně promíchejte.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více