Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro vaření s Kristinou: Připijte si s námi na Světový den koktejlů. Tenhle z whisky a pomeranče je skvělý
Zdroj: Pavel Zábrodský

Dnes se slaví Světový den koktejlů, tak by byla škoda prožít jej jen tak nasucho. Podívejte se s námi do historie a připomeňte si, kdo vymyslel první koktejl. A na závěr si můžete podle našeho receptu namíchat parádní koktejl z whisky!


Světový den koktejlů

Dnes se slaví Světový den koktejlů, který vymyslel a v barech na různých kontinentech prosadil Alexander Mikšovic. Míchání koktejlů objevil koncem 60. let a postupně pracoval v nejslavnějších barech u nás a také o drincích, alkoholu a koktejlové kultuře hodně psal, aby o ní zvýšil povědomí. V roce 1999 se v Be Bop Lobby Baru hotelu Alcron, který se otevřel před 90 lety v rozpuku koktejlové scény u nás, slavil 13. května poprvé Světový den koktejlů. K oslavě se přidalo údajně dalších padesát barů od Ameriky po Asii včetně dalšího pražského špičkového baru Bugsy‘s.

Historie koktejlů

Historii koktejlů poutavě popisuje Saša Mikšovic i Tomáš Mozr v článcích v časopise Barlife. První zmínky o cocktailu se v tisku objevují na přelomu 18. a 19. století v souvislosti s tím, kdo vypil víc, než měl, nebo za drink nezaplatil. V roce 1803 se slovo dostalo i do oxfordského slovníku angličtiny a 6. května 1806 ho poprvé definoval Harry Croswell, editor amerického časopisu The Balance and Columbian Repository, jako „posilující nápoj složený z různých lihovin, cukru, vody a hořkých,“ jak uvádí ikonická barmanská kniha Mr. Boston Official Bartender’s Guide, reedice příručky popsané níže. Dnes bychom ho označili nejspíš za Old Fashioned.

První míchaný drink je však ještě starší. Už staří Římané mísili vodu s vínem a bylinami, ale spíš než kvůli vylepšení chuti tak činili kvůli léčivým účinkům bylin. Ve středověku se voda míchala s pivem či vínem kvůli dezinfekci, samotná bývala životu nebezpečná a alkohol mnoho patogenů zničil. Podobnou cestou šel i Edward Vernon, admirál britského námořnictva, který nařídil, aby se pravidelný příděl rumu ředil námořníkům s vodou v poměru jedna ku dvěma.

Aby byl koktejl pitelnější, přidávali do něj třtinový cukr a citronovou šťávu. Těžko říct, jestli za jeho vynález nebo spíš lásku k rumu ho námořníci překřtili na Vernon Old GrogVernon starý kořala. Nařízení začalo platit 21. srpna 1740 a zrodil se grog. V zimě se pil teplý, za teplého počasí a v tropických oblastech vychlazený s kostkami ledu.

Nejstarší koktejl

První oficiální příručka barmana se objevila v roce 1935 v Americe a na již ikonické červené knize Old Mr. Boston Deluxe Official Bartenders Guide se podíleli čtyři zkušení barmani z Bostonu. Načasování nebylo náhodné, v roce 1933 v Americe po téměř dvaceti letech skončila prohibice a barová kultura naplno rozkvetla.

Různé druhy alkoholů, svižná muzika, tanec a koktejly provázely zábavu většiny společnosti. Jako vše americké i tento trend se záhy přesunul do mladého Československa a hoteliéři a restauratéři otevírali i v Praze a v Brně americké bary s tancem, živou hudbou a koktejly. Už krátce po skončení první světové války se objevily podniky s nabídkou pití, drobného občerstvení a programu.

Například majitel City baru v Brně v inzerátu v Lidových novinách 21. 12. 1918 zdůrazňuje, že „podnik je a bude český, že anglickým plakátem pouze naznačuje, že bar jako zařízení anglického veřejného života bude veden v anglickém způsobu a duchu.“ Hoteliér Karel Šroubek ve své kuchařce Jak se vaří u Šroubka uvádí recepty na grog, vaječný punč, martini cocktail, cocktail Grand Hotel Šroubek, Sidecar a bowli.

V pražských a brněnských barech jste si však mohli dát většinu dnes známých drinků. Mezi nejstarší patří Old Fashioned. Podle mnoha názorů vznikl v Pendennis Clubu v Louisville v Kentucky, poprvé ho zaznamenal George J. Kappeler v roce 1895 ve své knize Modern American Drinks. Základ tvoří whisky, kterou zjemňuje cukrový sirup a hrubou chuť whisky vylaďuje pár kapek koncentrovaného bylinného destilátu Angostura Bitters a citronová kůra. Kvalita a chuť whisky je v tomto drinku zásadní, proto ho míchejte z whisky, která vám chutná. Dříve se zdobil koktejlovou třešní, já dávám přednost plátku pomeranče.

Jak na klasický Old Fashioned koktejl?

Na 1 drink potřebujete 60 ml whisky, 7 ml cukrového rozvaru, 2 kapky Angostura Bitter, proužek pomerančové kůry, plátek pomeranče na ozdobu a led.

Jak připravit cukrový rozvar? Vodu svařte se stejným množstvím cukru, třeba 250 ml vody a 250 g krupicového cukru. Vařte na mírném stupni, až se cukr zcela rozpustí a tekutina začne lehounce houstnout. Nenechte ji vařit, bublat ani zhoustnout moc. Odstavte a nechte zchladnout. Cukrový rozvar vydrží v lednici nebo ve spíži mnoho týdnů.

Jak namíchat drink? Vychlaďte nízkou sklenici v mrazáku. Vsypte do ní pár kostek ledu. Vlijte whisky a cukrový rozvar. Zakápněte Angosturou a promíchejte koktejlovou lžící. Pomerančovou kůru zlehka opalte sirkou tak, aby se nahřála a uvolnila aroma. Pak ji zmáčkněte nad sklenicí, vložte ji do drinku a ozdobte ho plátkem pomeranče.

Zdroje informací:
Mr. Boston Official Bartender’s Guide
Old Mr. Boston Deluxe Official Bartenders Guide

novinářka Kristina Šemberová

Kristina Šemberová píše už přes deset let o jídle, ještě déle zkoumá období první republiky a zjišťuje, jak se u nás jedlo a jak se o tom psalo. Své objevy a zajímavé dobové recepty zveřejňuje na stránce Retrovaření a přes stovku vybraných prvorepublikových sladkostí sepsala do kuchařky Sladká první republika. Je autorkou kuchařek Neštěkej a jez! a Víno ve sklence a na talíři.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat