Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do kuchyně! Upečte s nimi tyhle malé chobotničky. S těstem se dobře pracuje a děti bude tvarování a počítání nohou určitě bavit.


Když pekařka promluví...

Kynuté těsto miluji pro jeho tvárnost i proměnlivost. Pokaždé ho můžete vytvarovat trochu jinak a vždy se bude strávníkům zamlouvat. Každý člověk jí i očima a i to nejobyčejnější pečivo, jen trochu jinak tvarované, spolehlivě přitáhne oči a pak i ruku. Tím spíš, když pečete dětem, nejupřímnějším strávníkům. Co na tom, že nemají všechny chobotnice osm nohou (některé mají přeci schované za tělem)! Z talíře na vás upírají svá kukadla a jen čekají, kdy po nich sáhnete.

Už za pár dní, 1.6., mají naše děti a vnoučátka svůj den, je Den dětí. Zkuste tyto chobotničky tvarovat a upéct s nimi! Věnujete jim svůj čas, zapojíte je do práce, právě tohle děti totiž milují nejvíc. Navíc se mohou svým pečivem pochlubit celé rodině a pak si ho sami sníst.

Co budete potřebovat: Těsto na 4 chobotnice - 150-160 g vody, 3 lžíce oleje, 1 lžička soli, 300 g hladké mouky, 5 g čerstvého droždí Na dokončení před pečením: olivy plněné papričkou, vejce na potření

Jak budete postupovat? Připravit těsto je opět velice snadné. Ve vodě rozpustíte droždí, přidáte zbytek surovin a uhnětete příjemně vláčné těsto, které bude asi 45 minut kynout. Pak těsto propracujete, rozdělíte na 4 díly a z každého uděláte podlouhlou bulku. Všechny je  necháte 10 minut odpočinout a poté každou ze 2/3-3/4 rozválíte na plát. Takto ji přenesete na plech a dotvarujete. Nerozválený kousek bulky vytvoří hlavičku budoucí chobotnice, rozválený plátek rozkrájíte podélně na 5-8 „nohou“ a rozložíte je kousek od sebe. (Já peču na pečicí fólii, těsto proto krájím kráječem na pizzu nebo stěrkou na těsto.)

Chobotničky potřete rozšlehaným vejcem, v místě očí těsto krátkým řezem špičkami nůžek nastříhnete a hluboko do dírky vsunete uříznutý plátek olivy – oko. Necháte chvilku dokynout a upečete (200 °C / asi 15-20 minut.)

Moje tipy aneb Drobečky z ošatky

  • uvedená gramáž těsta je na 4 chobotnice. Každá z nich je obsahově veliká jako bulka, ale na plechu zabere více místa - to kvůli svým nohám.
  • před vložením plechu do trouby plátky oliv znovu pořádně zatlačím do těsta. Jak těsto kyne, snaží se olivy jakoby vytlačit ven, proto je před pečením zastrčím hlouběji.
  • chobotničky chutnají jen tak, samotné, ale můžete je dětem obložit šunkou nebo je podat k obloženému talíři jako lákavou přílohu.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si