Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Francouzské mléčné houstičky jsou ideální nejen na snídani
Zdroj: Iva Trhoňová

Na tyhle houstičky, měkké a lehounké, můžete narazit v supermarketu. Pokud vám chutnají, zkuste si je upéct doma. Vyjdou levněji, budou chutnější a z poctivých surovin bez zbytečné chemie.


Když pekařka promluví...

Občas se mě někdo zeptá, jak tento recept vznikl a já se musím usmát. Začalo to úplně nenápadně... Kdysi dávno mě poprosila moje kamarádka o upečení francouzských mléčných houstiček, které prý u nich doma všichni milují.

– Fajn, zkusím, ale nejprve je musím ochutnat, protože je neznám….

– Opravdu je neznáš? vykulila na mě nevěřícně oči.

Ne, opravdu jsem je neznala a musela si je nechat koupit v supermarketu, ať vím, jak má tohle světlé, lehounké a voňavé pečivo chutnat. Další víkend jsem si nachystala tři maličko odlišná těsta a z nich upekla světlounké houstičky. Po ochutnání a porovnávání jsem vybrala tohle těsto, které se těm koupeným francouzským mléčným houstičkám podle mě podobá nejvíc.

Co budete potřebovat: Na omládek: 100 g vody, 1 lžička sladěnky, 130 g hladké mouky, 15 g čerstvého droždí Dále: 80 g vody, 1 vejce (50 g), 100 g cukru, 100 g másla, špetka soli, 20 g sušeného mléka, 330 g hladké mouky

Jak budete pokračovat: Umícháme omládek a necháme ho v míse 45 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a dobře vypracujeme těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout. Pak těsto promísíme a rozdělíme na 16-20 dílků. Z každého uděláme krátkou, hubeňounkou bulečku (houstičku), všechny svrchu žiletkou 2-3x nařízneme a necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií ještě téměř hodinu kynout. Po nakynutí potřeme všechny houstičky vodou a upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, pouze 12-16 minut (každá trouba peče jinak).

Moje tipy - Drobečky z ošatky

  • Nemáte-li sušené mléko, přidejte místo něj sušenou smetanu.
  • Při pečení je nutné hlídat, houstičky by měly zůstat hodně světlounké. Zároveň jsou i velice měkké, ale chládnutím se zpevní tak, že jdou normálně chytit do ruky.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si