Pečeme s Ivou: Francouzské mléčné houstičky jsou ideální nejen na snídani
2. 6. 2022 Vaření
Na tyhle houstičky, měkké a lehounké, můžete narazit v supermarketu. Pokud vám chutnají, zkuste si je upéct doma. Vyjdou levněji, budou chutnější a z poctivých surovin bez zbytečné chemie.
Když pekařka promluví...
Občas se mě někdo zeptá, jak tento recept vznikl a já se musím usmát. Začalo to úplně nenápadně... Kdysi dávno mě poprosila moje kamarádka o upečení francouzských mléčných houstiček, které prý u nich doma všichni milují.
– Fajn, zkusím, ale nejprve je musím ochutnat, protože je neznám….
– Opravdu je neznáš? vykulila na mě nevěřícně oči.
Ne, opravdu jsem je neznala a musela si je nechat koupit v supermarketu, ať vím, jak má tohle světlé, lehounké a voňavé pečivo chutnat. Další víkend jsem si nachystala tři maličko odlišná těsta a z nich upekla světlounké houstičky. Po ochutnání a porovnávání jsem vybrala tohle těsto, které se těm koupeným francouzským mléčným houstičkám podle mě podobá nejvíc.
Co budete potřebovat: Na omládek: 100 g vody, 1 lžička sladěnky, 130 g hladké mouky, 15 g čerstvého droždí Dále: 80 g vody, 1 vejce (50 g), 100 g cukru, 100 g másla, špetka soli, 20 g sušeného mléka, 330 g hladké mouky
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak budete pokračovat: Umícháme omládek a necháme ho v míse 45 minut kynout. K hotovému kvásku přidáme zbytek surovin a dobře vypracujeme těsto, které necháme asi 45-60 minut kynout. Pak těsto promísíme a rozdělíme na 16-20 dílků. Z každého uděláme krátkou, hubeňounkou bulečku (houstičku), všechny svrchu žiletkou 2-3x nařízneme a necháme na plechu s pečícím papírem nebo fólií ještě téměř hodinu kynout. Po nakynutí potřeme všechny houstičky vodou a upečeme v troubě vyhřáté na 200 °C, pouze 12-16 minut (každá trouba peče jinak).
Moje tipy - Drobečky z ošatky
- Nemáte-li sušené mléko, přidejte místo něj sušenou smetanu.
- Při pečení je nutné hlídat, houstičky by měly zůstat hodně světlounké. Zároveň jsou i velice měkké, ale chládnutím se zpevní tak, že jdou normálně chytit do ruky.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Pečená jablka jako lehký vánoční dezert: Vyzkoušejte pochoutku plnou sladké šťávy
Kynuté těsto na cokoli: Univerzální hrníčkové těsto na koláčky, buchty, záviny i šátečky zvládne každý, postup je snadný
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Perník s kokosem, ořechy a mandlemi
Přidáno před 1 hodinou
Maková náplň nastavená
Přidáno před 7 hodinami
Italský čokoládový koláč s mandlemi
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí játra s restovanou zeleninou a dipem
Přidáno před 10 hodinami
Krémová bramboračka podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 13 hodinami
Krémová míchaná vajíčka
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Rákócziho řezy: Jednoduchý křehký koláč s tvarohem a marmeládou krásně dozdobí sněhová mřížka
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti