Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Japonské lívance jsou nadýchané jako obláček, když dodržíte tento postup
Zdroj: Pixabay, llowollaa

V japonštině se sice speciálním lívancům říká fuwa fuwa, většinou jsou ale nazývány jednoduše japonské suflé lívance nebo palačinky. V Japonsku jsou oblíbeným pouličním jídlem a podávají se na mnoho způsobů. Díky jejich úžasné lehké konzistenci si na nich snadno vytvoříte závislost.


Japonské lívance zvládne každý

Japonské lívanečky fuwa fuwa sice na první pohled vypadají jako klasické americké lívance a také se často podávají zalité javorovým sirupem, ale jsou mnohem víc nadýchané, lehké, dalo by se říct až pěnové. Jejich příprava přitom není nijak složitá a bude vám na ně stačit jen pár základních ingrediencí, které určitě máte v kuchyni – hladká mouka, vajíčka, mléko, cukr, kypřicí prášek do pečiva a případně vanilková esence.

Jak správně ušlehat sníh na lívance?

Za dokonalou nadýchaností japonských lívanců stojí nejen sníh ušlehaný z bílků, ale i specifický způsob přípravy. Nesmaží se totiž klasicky na pánvi na oleji, ale jen nasucho při mírné teplotě a s trochou vody. Pánev, na níž těsto nanesete nejlépe cukrářským sáčkem, se přiklopí poklicí a lívance se tak na ní vlastně pečou v páře. Pára podpoří kyprost lívanečků a ty krásně vyběhnou do výšky. Důležité je připravovat je na teflonové pánvi, na jiné by se totiž spálily.

Pozor na přešlehaný sníh

Ještě víc do výšky vám porostou, když těsto nalijete do kruhových formiček. V těchto formičkách se často pečou, proto se jim říká suflé lívanečky, neboť tím připomínají přípravu suflé v malých mističkách. Hlavním předpokladem té nejlepší nadýchanosti těchto lívanečků je ovšem dobře ušlehaný sníh. Vejce, z nichž budete sníh šlehat, by měla mít pokojovou teplotu.

Sníh se šlehá s cukrem dotuha, aby byl hladký, lesklý a pevný. Nesmíte ho ovšem přešlehat. Přešlehaný sníh poznáte podle toho, že se trhá a tvoří krupičky. Snadno vlhne a nekypří dostatečně těsto. Dokonale ušlehanému sněhu napomůže vinný kámen, ten totiž funguje jako stabilizátor, případně se dá nahradit ½ lžičky citronové šťávy.

Aby byly lívance dokonale nadýchané

Do lívanců se používá poměrně malé množství mouky, díky tomu a také absenci tuku při smažení jsou poměrně dietní. Klasickou pšeničnou mouku můžete nahradit i jemnou mandlovou a budou ještě zdravější. Bílková směs se pak spojuje se žloutky našlehanými s cukrem, mlékem a moukou. Obě směsi se musí opatrně spojit, aby sníh nepřišel o svou nadýchanost. Lívance je třeba si vychutnat co nejdříve, nadýchané jsou jen díky horkému vzduchu uvnitř, když tedy vychladnou, rychle splasknou.

Nejlepší jsou lívance s javorovým sirupem

Japonské palačinky jsou nejlepší s máslem a javorovým sirupem, můžete je ale ozdobit i šlehačkou a posypat moučkovým cukrem. Vynikající jsou rovněž s různými ochucenými druhy šlehačky nebo dozdobené čerstvým ovocem či zalité čokoládovou nebo karamelovou polevou. A jak tedy lívance připravíte?

Budete potřebovat: 1 žloutek, 1 lžíci cukru, 2 lžíce mléka, 3 lžíce mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 2 velké bílky, 1/8 lžičky vinného kamene a 1,5 lžíce cukru.

Postup: Žloutek vyšlehejte s 1 lžící cukru do světlé pěny. Po částech vmíchejte mléko. Na žloutkovou směs prosejte mouku a prášek do pečiva a dobře prošlehejte, aby se vše spojilo. Bílky vyšlehejte s vinným kamenem do světlé pěny a po troškách přidávejte cukr, dokud nejsou bílky vyšlehané do lesklé husté pusinky, která drží špičku. Dávejte pozor, abyste šlehání nepřehnali.

Vezměte 1/3 ušlehaných bílků a přimíchejte je do mísy ke žloutkům, dokud se zcela nespojí. Přidejte polovinu zbývajících bílků a opět je vmíchejte opatrně do žloutkového těsta. Celou tuto žloutkovou směs pak přeneste  ke zbývajícím bílkům a opět vše opatrně stěrkou promíchejte.

Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na mírném ohni. Velmi lehce potřete olejem a papírovou utěrkou jej rozetřete. Naběračkou naberte těsto. Nalijte je na pánev, přiklopte a pečte na velmi mírném ohni 4-5 minut. Odstraňte pokličku a na každou palačinku přidejte ještě trochu těsta. Přikryjte a pokračujte ve vaření ještě 4-5 minut. Zvedněte víko a pomocí špachtle opatrně nahlédněte pod palačinku. Palačinka by měla snadno povolit. Pokud vám ještě nějaké těsto zbylo, navršte ho na palačinky a opatrně je obraťte. Přikryjte a pečte dalších 5-6 minut. Palačinky budou po upečení ještě vyšší a nadýchanější. Jakmile jsou palačinky zlatavé a propečené, opatrně je vyjměte a podávejte na talíři s moučkovým cukrem, máslem, šlehačkou a javorovým sirupem

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si