Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

zmrazené květy
Zdroj: Freepik, valeria-aksakova

Bylinková sezóna je v běhu. Mražení je skvělým způsobem, jak si tyto poklady přírody uchovat. Poradíme, jak na to, aby byly co nejdéle ve skvělé kondici, a nabídneme různé varianty mražení.

Které bylinky se dají mrazit

Mražení je výborným způsobem, jak uchovávat potraviny. A mít bylinky, které vypadají skvěle, mnohem déle, než je obvyklé, je vždy bezvadné. Můžete je využít s chutí, která je hodně podobná čerstvým rostlinám. Jedná se hlavně o pažitku, oregano, meduňku, rozmarýn, šalvěj nebo estragon. Zmrazené bylinky by měly vydržet alespoň 3 měsíce, často ale zvládnou i 6 měsíců.

Ve vzduchotěsné nádobě se uvádí dokonce rok. Je ale důležité vědět, že po rozmražení budou bylinky křehčí, než jste zvyklí. Pokud byste totiž chtěli tyto byliny po rozmrazení využít jako ozdobu, byli byste zklamáni. Na bylinky pro mražení se vydejte ráno, budou tak nejčerstvější. Vybírejte pouze ty kusy, které jsou v bezvadném a neporušeném stavu.

Jak pomůže blanšírování

U řady bylinek je vhodné před zmrazením blanšírování. Takovým případem je pažitka, máta, estragon, fenykl a petržel. Díky krátkému ponoření svazku bylin na deset sekund do vroucí vody, a následnému prudkému ochlazení v misce se studenou vodou a ledem, získají lepší vlastnosti. Nejenže si lépe zachovají barvu, ale pravděpodobně budou i lépe chutnat, protože to zpomaluje rozklad sloučenin v rostlině.

Pokud chcete blanšírovat, svažte pár větviček nebo stonků kuchyňským provázkem. Svazek ponořte do vroucí vody na deset sekund a poté s ním na pár sekund zamiřte do ledové vody. Nechte okapat přebytečnou vodu a bylinky opatrně osušte papírovými utěrkami. Pak je můžete zmrazit.

Které bylinky jsou méně vhodné k mražení

Ne všechny bylinky jsou úplně vhodné k mražení. Některé mění barvu, jiné chuť. Trochu je problém s měkkými bylinkami, jako je bazalka, koriandr, máta, kopr. Tyto bylinky se často dávají do jídla syrové a na mražení nereagují úplně dobře. Pokud se je rozhodnete zmrazit, počítejte se změnou chuti, někdy i barvy. Bazalka například zčerná. 

Jaké jsou varianty mražení

Existuje několik způsobů, jak v mrazničce uchovat bylinky. Při uchovávání se hodí formička na led, díky které získáte efektní tvary. Celkem obvyklým způsobem je mražení ve vodě. To oceníte i v teplých dnech, kdy si do sklenice hodíte kostku ledu, ve které bude zmrazená třeba meduňka.

Druhou variantou je olej nebo máslo. Tím, že na bylinky nalijete tuk, je vlastně „zakonzervujete“, sníží se hnědnutí a spálení mrazem. Tento způsob se doporučuje třeba u tymiánu, oregana, rozmarýnu nebo šalvěje. Výhodou je to, že máte vlastně podklad pod dušené maso, pečeně, do polévek. Budou mít velmi podobnou chuť jako čerstvé bylinky.

K zamrazení bylinek se dá použít také vývar. Je jedno, jestli zeleninový nebo masový. Potřebujete zredukovaný vývar (vývar necháte trochu vyvařit), který necháte vychladnout. Do formiček dáte příslušné bylinky a zalijete je vývarem. Hotovou zmraženou kostku pak máte u ruky k přímému ochucení.

Pokud plánujete bylinky používat například do tvarohových pomazánek, ale i smetanových omáček a polévek, můžete je nasekané před zamražením zamíchat do zakysané smetany, jogurtu či je zalít smetanou ke šlehání. Při této variantě je třeba vědět, že kysané mléčné produkty po rozmražení mají nešvar. Oddělí se totiž syrovátka, tuk a mohou vzniknout hrudky. Chuť přitom zůstává výborná. V tomto případě použijte produkty s nízkým obsahem tuku. I nyní si na pomoc vezměte tvořítka na led.

Způsobem, jak mrazit bylinky je také v podobě pesta. Připravte si bylinkové pesto, jak máte ve zvyku. A pak ho už jen dejte do formiček. Pokud se jedná o pevnější bylinky, můžete je nasekat a vložit do igelitového sáčku. Doporučuje se ještě zalít lžící oleje. Některé bylinky můžete mrazit na stonku. Dejte je do plastové krabičky, která smí do mrazničky a vložte je do ní na zatuhnutí. Když budou pevné, Můžete je dát do dobře uzavíratelného sáčku, nebo do vzduchotěsné nádoby. Ale tento způsob se příliš nedoporučuje kvůli vysychání. 

Mražení

První vlaštovkou tepých měsíců bývá zahájení prodeje točené zmrzliny. Pokud tuto osvěžující dobrotu milujete, nemusíte čekat na její sezónu. Zmrzlinu si totiž snadno zvládnete vyrobit i doma. Výhodou…

Jak mrazit bylinky

Použijte formičky na led. Bylinky nejdříve omyjte a osušte (v případě mražení do tuku). Menší množství nakrájejte nožem, na větší množství můžete vzít robot. Mrazit se dá jen jeden druh, ale také třeba směs koření pro jedno využití. Příkladem je bouquet garni (tymián, rozmarýn, šalvěj). Dejte bylinky do formičky, zalijte je podle výběru: vodou, olejem, máslem, mléčným produktem, nebo vývarem (bylinky by vždy měly být uvnitř tekutiny) a dejte zmrazit. Druhý den budou kostičky dobře zmrzlé a můžete je uložit do plastových sáčků nebo krabiček. Nezapomeňte označit obsah a uvést termín zamrazení. Tvořítka na led neplňte celá, ale do 2/3.

Zdroje informací:
seriouseats.com
lifemadesimplebakes.com
thekitchn.com

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více