Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holandský tygří chléb je křupavý a ještě vás dostane svým vzhledem. Takhle jednoduše se dělá
Zdroj: Unsplash, Toa Heftiba

Tygří pečivo se od toho klasického chuťově nijak zvlášť neliší, může mít mnoho variant. Specifickou chuť má jen jeho křupavá kůrka a výjimečné je hlavně svým vzhledem Na jeho povrhu jsou totiž praskliny, které připomínají tygří pruhy. A nebo jsou to skvrny, jako má žirafa?


Chléb křupavý a trochu strakatý

Zajímavé pečivo s křupavou strakatou kůrkou pochází z Holandska a občas se mu i říká holandský křupavý chléb. Jako tygří se vlastně může označovat jakékoliv pečivo - chléb, housky nebo bulky. To, co je spojuje, je popraskaná kůrka, která vypadá trochu jako tygří pruhy. Popraskání se dosahuje speciální metodou. Pečivo se totiž potírá před pečením speciální pastou z rýžové mouky, která neobsahuje lepek, takže se neroztahuje jako tradiční chlebové těsto a místo toho praská a vytváří vzor tygřích pruhů. I když možná by se skvrny daly spíš připodobnit leopardovi.

Místo tygřího žirafí chléb

I když je známá země, kde tygří chleba vznikl, to, kdy se dostal na pulty obchodů, je nejasné. Někteří tvrdí, že byl poprvé upečen v dobách, kdy Nizozemsko čile obchodovalo s Asií, podle dalších se prý objevil až v 70. letech minulého století. Ke jménu tygřího chleba se vztahuje úsměvná historka. Roku 2011 totiž jedna tříletá holčička byla nespokojena s pojmenováním chleba a poslala do supermarketu řetězce  Sainsbury's dopis, v němž se tázala, proč se vlastně chléb jmenuje tygří, když vzorek na něm spíš připomíná skvrny od žirafy. Manažer obchodu uznal její námitku za oprávněnou a od té doby v celé síti těchto supermarketů prodávají chléb jako žirafí.

Tygrování se hodí na jakékoliv pečivo

Technika „tygrování“ se obvykle používá na bílý chléb či housky, může ale zdobit jakkoliv chléb či jiné kynuté pečivo. Tím, jak popularita tygřího chleba postupně rostla, začalo se vyrábět i další podobné pečivo zvané tygří tlapy nebo tygří ocas. Základem tohoto vzhledově atraktivního chleba je většinou mouka, voda, sůl, cukr, máslo a droždí. Křupavá kůrka tygřího chleba se dělá z rýžové pasty – husté hmoty vyrobené z několika druhů rýžové mouky, vody, oleje, cukru, droždí a soli.

Receptury na tygří pečivo jsou různé. Někdy se do chleba přidává sezamový olej, který mu dodává oříškovou příchuť, v jiných recepturách se chléb místo rýžové pasty potírá pastou sezamovou z opražených sezamových semínek. V každém případě křupavá poleva vytváří příjemný kontrast k měkkému a nadýchanému vnitřku. To vše navíc doplňuje lehká nasládlost, kterou většinou tygří pečivo mívá.

Jak na pruhy či skvrny na chlebu?

Pokud byste chtěli své blízké překvapit netradičním vzhledem chleba, můžete si jej upéct třeba podle následujícího receptu. Budete potřebovat: 360 g hladké mouky, 210 ml teplé vody, 1 lžičku instantního droždí, 1 lžičku soli, 43 g másla a 1 lžíci cukru nebo medu. Na pastu si připravte: 30 g rýžové mouky 38 ml vody, špetku soli, ½ lžíce cukru, ¼ lžičky droždí a ½ lžíce oleje.

Postup: Nejprve do mísy nalijte vlažnou vodu, přidejte med nebo cukr, sůl a droždí a promíchejte, aby se ingredience ve vodě rozpustily. Pak přidejte změklé máslo a přisypejte mouku. Vše promíchejte a vypracujte těsto. Důkladně ho prohněťte buď ručně nebo v robotu. Po 8-10 minutách hnětení by těsto mělo být měkké a nemělo by se lepit. Těsto dejte do mísy, přikryjte fólií a nechte 30 minut kynout na teplém místě. Z těsta pak vytvarujte chléb nebo 8 malých bochánků. Položte je na plech vyložený pečicím papírem. Těsto opět přikryjte fólií a nechte v teple kynout další hodinu, dokud těsto nezdvojnásobí svou velikost.

Mezitím si připravte rýžovou pastu. Do mísy dejte rýžovou mouku, přidejte droždí, sůl a cukr. Promíchejte a přidejte vodu a olej a vytvořte pastu. Je třeba, aby směs měla roztíratelnou konzistenci, pokud je to potřeba, přidejte mouku nebo vodu. Po 20 minutách kynutí natřete povrch bochánků nebo chleba rovnoměrně touto připravenou rýžovou pastou. Opět přikryjte a bochníky nechte v teple ještě 40-50 minut kynout nebo dokud se jejich velikost téměř nezdvojnásobí. Tygří chléb pak pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 40-45 minut. Vrchní část chleba začne zhruba po 30 minutách hnědnout, ale počkejte ještě 5 minut, aby úplně zezlátla. V případě menší tvarů, bude pečení trvat kratší dobu, asi jen 25 minut.

Zdroje informací:
Delightedcooking.com
Merryboosters.com
Bbc.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více