Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak nasušit bylinky, abyste nejlépe zachovali jejich aroma? Tyhle kroky zajistí perfektní výsledek
Zdroj: Pixabay, gate74

Sušení bylinek je skvělá věc. Bylinky jsou nejlepší čerstvé, ale nevydrží v tomto stavu po zbytek roku. Přečtěte si, co udělat, aby si bylinky zachovaly co nejvíce aroma a vy abyste se z voňavých rostlinek mohli radovat i v době, kdy nerostou.


Kdy sbírat bylinky na sušení?

Bylinky na sušení sbírejte za dobrého počasí, nejlépe ráno, když zmizí rosa. Na sběr si vyberte dobu, kdy jsou rostliny mladé a ne přerostlé a kdy dobře vypadají. Pokud chcete trhat i květy, hlídejte, aby byly plně otevřené. Na ně je ideální dobou poledne za suchého počasí.

Jak sebrat bylinky na sušení

Sušit byste měli kvalitní bylinky, které máte z čistého prostředí. Rostlinky by měly být v dobré kondici. Poničené neskladujte. Třeba sluncem spálené. Před sušením odstraňte trávu, ale i třeba listy, které tam mít nechcete. Pryč dejte i larvy a zkontrolujte i spodní stranu listů, kde mohou být zámotky larev. Bylinky dávejte do proutěného koše, nebo plátěné tašky, aby se nezapařily. Listy ani květy před sušením nemyjte ve vodě.

Jaké bylinky můžete sušit

Každá bylinka je jiná a jinak se s ní zachází. Sbíranou bylinku byste měli bezpečně poznat. Jednoduché je začít s bylinkami, jako je bazalka, koriandr, šalvěj, meduňka, máta, oregano, vhodný je i tymián, kopr, estragon. Ty ale mají drobné lístečky, které se hůř odstraňují ze stonků. Důležité je také vzít na vědomí, že některé bylinky sušením mění aroma, a pak mohou chutnat jinak, než čerstvá rostlina.

V pořadu České televize Kouzelné bylinky se můžete dozvědět, že aroma se sušením posílí u tymiánu, majoránky, rozmarýnu, oregana, ale i šalvěje. Jiné, jako např. meduňka, máta nebo bazalka o vůni spíše přijdou. U některých bylin také sušením mizí barva. Ta se rostlinám z velké části při jejich využívání většinou vrátí.

Jak sušit bylinky

Bylinky se ze zásady nesmí sušit na slunci, protože by se spálily. Rostliny dejte na tmavé, suché a dobře větrané místo. Teplota by tam měla být maximálně 3040 °C. Výjimkou jsou květy divizny, ty se suší na slunci. Nejstarší způsob, jak sušit bylinky, je ve svazku. Pověste ho na suchém a dobře větraném místě a příroda udělá své.

Využít se dají i různé závěsné sítě, které mohou mít i několik pater. Sušení můžete provádět na plechu nebo na papíru (nesmí to být noviny). Sušení na sítech nebo sítích je velmi vhodné, protože tam dobře proudí vzduch a rostliny mohou lépe vysychat. Rychleji se suší také na černém plechu. Při sušení je důležité mít bylinky dobře rozložené, aby hezky prosychaly. Jinak by mohly plesnivět a zničily by se.

Sušení na vzduchu má největší tradici. Sušit můžete svazek o velikosti palce listy a květem dolů. Svazek dobře zagumičkujte. Sušit rostliny na vzduchu můžete i otrhané ze stonku. Listy pak dejte na tác, plech, nejlépe na velké síto. Nemělo by tam foukat, aby lístky nelítaly. Měli byste také vybrat místo, kde se tolik nepráší. Nemělo by být ani vlhké. Když rostliny dokonale vyschnou, tak shrňte lístky, případně květy do dokonale čisté a suché nádoby a dobře ji uzavřete.

Drobením zjistíte, jestli už je rostlina vyschlá nebo ne. Sušení v domácí sušičce je další možností. I tady je třeba hlídat čistotu. Sušení v troubě je třeba provádět na nejnižší teplotu (do 40 °C). Ideální je na pekáč dát utěrku a teprve na ni bylinky, aby se na něj nepřichytily. Opět nezapomeňte na drolící test.

Jak vypadají správně usušené bylinky

Správně usušené bylinky na sáhnutí šustí a rozpadají se. Hnědé, případně černé rostliny hned vyhoďte. Ty vám k ničemu nebudou, protože jsou zničené. Proto je odstraňte a skladujte pouze bylinky dostatečně suché a v bezvadném stavu.

Sušení

Sušilo se patrně už v pravěku. Sušení je totiž praktické a nasušené zásoby při vhodném skladování vydrží opravdu dlouho. A navíc si do značné míry udrží své barvy, vůně, chutě a dokonce i výživnost.…

Jak skladovat sušené bylinky

Ideálním způsobem na uchování bylinek je zcela čistá dobře uzavíratelná sklenice. Vhodná je i vzduchotěsná plastová nádoba. Nádoby nebo sklenice by měly být tmavé. Průhledné musíte dáte do tmavých prostor, aby k nim nemělo sluníčko přístup. Skladovat usušené listy můžete celé, ale i rozdrcené.

Když je necháte celé, následným drcením se rozvoní. Sklenice nebo nádoby by měly být uloženy v suché, větrané a čisté místnosti, kde je pokud možno stabilní teplota. Bylinky můžete skladovat rok od sklizně.

Zdroje informací:
thespruceeats.com
tasteofhome.com
ceskatelevize.cz
lindamahelova.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Nejnovější recepty Více