Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zavářky a vložky do polévky
Zdroj: Pixabay, ivabalk

Polévky v mnoha podobách, a vývary především, do jídelníčku dětí neodmyslitelně patří. Připadá vám, že vaříte pořád dokola ty samé? Originální zavářky a vložky do polévek vám rozšíří repertoár!


​Pokaždé jiný vývar

Zavářky a vložky do polévek jsou perfektním způsobem, jak udělat obyčejný vývar atraktivnější. Jaký je mezi nimi rozdíl? Pojďme si nejdříve vysvětlit trochu teorie. 

  • Zavářka se do polévky přímo zaváří, tedy neupravuje se zvlášť. Mezi zavářky patří např. nudle, písmenka, kapání, knedlíčky, noky nebo vejce.
  • Vložka do polévky se připravuje zvlášť a vkládá se do talíře až při servírování, nebo se podává samostatně. Patří sem např. celestýnské nudle, svítky, smažený hrášek, krutony apod.

​Blýskněte se netradiční polévkou

Klasickým vývarem s nudlemi nebo játrovými knedlíčky jistě neurazíte, ale chcete-li překvapit rodinu či návštěvu něčím netradičním, vyzkoušejte neokoukané zavářky a vložky, které udělají vývar výjimečný a pokaždé trochu jiný. Použít je můžete do masových, zeleninových i rybích vývarů.

​Morkové knedlíčky

Na morkové knedlíčky použijte uvařený morek, nejlépe ještě teplý. Na morek ze 2 kostí potřebujete 1 žloutek, 2 lžíce strouhanky, 1 lžíci nasekané petrželky, špetku muškátového oříšku, trochu soli a pepře. Jak na to?

Morek protlačte přes síto, abyste se zbavili případných úlomků kostí. Smíchejte se žloutkem, petrželkou, strouhankou a ochuťte muškátovým oříškem, solí a pepřem. Je-li směs moc řídká, přidejte ještě trochu strouhanky. Chcete-li morkové knedlíčky nadýchané, ušlehejte z bílku tuhý sníh a do směsi jej opatrně vmíchejte. Z hmoty vytvarujte malé knedlíčky, které povařte 4 – 5 minut ve vroucí vodě, sceďte a následně přidejte do polévky. Knedlíčky můžete povařit přímo v polévce, ale může se stát, že se vývar zakalí.

​Kapří knedlíčky

Na 4 porce kapřích knedlíčků vhodných do rybího nebo zeleninového vývaru budete potřebovat 200 g syrového kapřího masa bez kostí, 1 vejce, 1 rohlík, 4 lžíce mléka, 2 lžíce nasekané hladkolisté petrželky, strouhanku, sůl a pepř. Jak na to?

Rohlík nakrájejte na malé kostičky, namočte na 10 minut do mléka a přebytečné mléko vymačkejte. Kapří maso pomelte na masovém strojku, přidejte rohlík, vejce, petrželku, špetku soli a pepře. Podle potřeby zahustěte trochou strouhanky, ale jen tolik, aby šly tvarovat malé knedlíčky. Ty povařte 3-4 minuty ve vroucí vodě, nebo přímo v polévce.

​Masový puding

Do této netradiční polévkové vložky zužitkujete zbytky pečeného telecího, hovězího nebo kuřecího masa. Na 4 porce potřebujete 80 g nadrobno nakrájeného pečeného masa, 3 vejce, 50 g másla + kousek na vymazání formy, 1 rohlík, 4 lžíce mléka, 1 lžíci nadrobno nakrájené petrželky, 2 lžíce strouhanky, špetku soli, pepře a muškátového oříšku. Jak na to?

Rohlík nakrájejte na malé kostičky, namočte na 10 minut do mléka a přebytečné mléko vymačkejte. Vejce rozdělte na žloutky a bílky, z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Maso důkladně promíchejte se žloutky, rohlíkem, změklým máslem, petrželkou, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Opatrně vmíchejte sníh z bílků a hmotu rozprostřete do formy vymazané máslem a vysypané strouhankou. Formu postavte do hrnce s vodou tak, aby voda dosahovala do ¾ výšky formy a nechte vařit asi 30 minut. Masový puding vyklopte, nakrájejte na menší kousky a přidejte do horké polévky.

​Bylinkové kapání

Voňavá zavářka se hodí do jakéhokoli vývaru. Na vylepšení 4 polévek potřebujete 60 g hladké mouky, 1 vejce, 5 lžic mléka, 1 lžičku kerblíku nebo petrželky, ½ lžičky pažitky, ½ lžičky libečku, špetku muškátového oříšku, soli a pepře. Jak na to?

Mléko prošlehejte vidličkou s vajíčkem, přidejte mouku, bylinky nasekané na co nejmenší kousky, muškátový oříšek, sůl a pepř. Těstíčko by mělo být tekuté. Pokud tomu tak není, přidejte ještě trochu mléka. Polévku přiveďte k varu a těstíčko do ní pomocí hrubého struhadla nebo cedníku pomalu „kapejte“. Polévku ihned zamíchejte, aby se kousky neslepily. Kapání povařte 1-2 minuty.

​Bavorské masové taštičky

Masové taštičky nejen ozvláštní hovězí či vepřový vývar, ale také díky nim bude polévka sytější. Na 1 porci stačí 2-3 taštičky, ingredience v receptu vyjdou na přibližně 4 porce.

Na těsto budete potřebovat 200 g hladké mouky, 1 velké vejce, špetku soli a 2 lžíce studené vody. Na náplň si připravte 150 g mletého masa (mix hovězí a vepřové), 1 vejce, ½ cibule, 1 stroužek česneku, 150 g čerstvého špenátu, trochu oleje, špetku muškátového oříšku, majoránku, sůl a pepř. Jak na to?

Těsto zpracujte rukama z mouky, vejce a špetky soli. Postupně přidávejte po malých lžičkách vodu a vypracujte hladké těsto, které nechte 1 hodinu v lednici odpočinout. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno, špenát na menší kousky. Na oleji orestujte cibuli, přidejte česnek a po chvilce mleté maso. Lehce osolte, opepřete, ochuťte majoránkou a muškátovým oříškem a nechte maso ze všech stran zatáhnout. Přidejte špenát a nechte vydusit vodu. Směs nechte pár minut vychladnout a přimíchejte do ní vejce. Těsto vyválejte na tenký plát a vykrájejte z něj menší kolečka. Můžete použít skleničku o průměru cca 5 cm obrácenou dnem vzhůru. Do středu kolečka dejte trochu masové náplně, kolečko přeložte na polovinu a pomocí vidličky přimáčkněte okraje. Taštičky vložte do vroucí vody, vařte 3-4 minuty a sceďte. Servírujte na talíře, kde je zalijete polévkou nebo samotným vývarem.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:

chefkoch.de
kniha Česká hospodyně

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat