Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Malý lexikon hub: Co kdy roste a jak z nich chutně a jednoduše vařit?
Zdroj: Sergiu Nista, Unsplash.com

Existuje mnoho druhů jedlých hub, které se dají lahodně upravit. Většinu z nich ani neznáme. Pojďte si přečíst něco o houbách a podívat se kdy co roste.

Houby jsou super!

Houby obsahují určité množství bílkovin, aminokyselin a glycidů, dosti nerostných solí a některé druhy karotenu, provitamin A-karoten (nejvíce obsahuje liška obecná), vitamíny skupiny B (nejvíce obsahují hřiby) a dokonce i stopy vitamínu D. Tyto látky se však dají získat snadněji z jiných potravin. V nepatrném množství obsahují houby i některé minerální látky jako draslík, fosfor, vápník, železo, sodík, mangana jiné. Houby obsahují více minerálních látek než zelené rostliny.

Jedlé houby slouží člověku jako potravina s nízkou kalorickou hodnotou, nebo jako pochutina. Jídla z hub jsou nenapodobitelná a v české kuchyni mají asi největší zastoupení, možná že dokonce nejvíc z celého světa. Houby nikdy nejíme syrové! Upravujeme jen takové houby, které bezpečně známe. Nikdy ne houby staré, rozměklé nebo zapařené. Čerstvé houby sbíráme do košíků, nikdy je nenecháváme v sáčku nebo na hromadě. Houby ihned očistíme a rozprostřeme, aby se nezapařily. Hlavičky hub není potřeba loupat. Loupeme pouze klouzky, z jejichž slizem pokryté hlavičky bychom nečistoty neodstranili.

Kdy co roste

Leden:
penízovka sametonohá

Únor:
penízovka sametová, Jidášovo ucho

Březen:
penízovka sametová, Jidášovo ucho, kačenka česká

Duben:
smrž obecný, kačenka česká, smrž špičatý, destice chřapáčová, šťavnatka březnovka

Květen:
čirůvka májovka, závojnatka podtrnka, smrž obecný, sýrovec žlutooranžový, polnička ranná

Červen:
hřib dubový, hřib koloděj, hřib žlutomasý, holubinka namodralá, žampion jarní, liška bledá

Červenec:
všechny hřibovité houby, kozák březový, křemenáč osikový, holubinka nazelenalá, klouzek obecný, liška obecná

Srpen:
hřib hnědý, většina jedlých holubinek, bedla červenající, bedla vysoká, mochomůrka růžovka, mochomůrka šedivka, lišky

Září:
roste nejvíce jedlých druhů hub – hřibovité, klouzky, holubinky, čirůvky, lišky

Říjen:
čirůvka fialová, čirůvka dvoubarevná, hřib hnědý, hřib sametový, klouzek obecný, václavka obecná

Listopad:
hlíva ústřičná, čirůvka fialová, čirůvka dvoubarevná, Jidášovo ucho, václavka obecná, hřib hnědý

Prosinec:
hlíva ústřičná, Jidášovo ucho, penízovka sametová

Houbové recepty

Deštivé podzimní počasí houbám velmi přeje, takže pokud už máte nasbíráno, jistě hledáte isnpiraci, jak tuhle pochoutku z přírody zpracovat. Úplně nejjednodušší je klasická smaženice. Na pánev hodíme kus másla nebo špeku, na tom osmahneme cibulku, přihodíme předvařené houby podle chuti, orestujeme a ochutíme solí, pepřem, kmínem a případně bylinkami opět podle chuti. Přidáme rozšlehaná vejce a hotovo! Dobrota nejlépe chutná s čerstvým chlebem. 

Další možností je houbová omáčka. Těch existuje mnoho, hodí se k nim rýže i knedlík. Hříbková je dobrá s hovězím, lišková s vepřovým... Inspirujte se recepty našich čtenářů a vyberte si podle sebe:

Máte-li rádi kopr, na zahřátí i zasycení je výborná kulajda. Recept na ni najdete zde:

Houby si taky můžete naložit na kyselo. Nejlepší jsou na to malé mladé hřiby nebo křemenáče. Jak na to? Do kastrolu s širším dnem nalijeme 3,5 dl studené vody, přidáme 4 bobkové listy, 8 kuliček nového koření a 8 kuliček černého pepře. Nakonec přisypeme sůl. Vše promícháme a přivedeme k varu. Do vroucího nálevu přidáme na větší kusy nakrájené očištěné houby a promícháme. Znovu přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme 5 minut. Poté přilijeme 165 ml kvasného osmiprocentního octa a přisypeme krystalový cukr. Opět přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme přesně 4 minuty. Hrnec odstavíme a pěnu na povrchu necháme spadnout. Několikrát promícháme. A poté už můžeme houbami plnit připravené skleničky. Neplníme až po okraj, necháme vždy 1 – 1,5 cm volný prostor pod víčkem. Po uzavření skleničky otřeme a zavaříme.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

spagetka spagetka

17. 5. 2013 10:21

Hanička mě předběhla, taky jsem chtěla o tomto psát:-D:-D:-D. Je pravda, že Češi jsou ve sběru a úpravě hub na 1. místě na světě. Já když byla v Anglii a sebrala jsem pár dubáků, tak mě přátelé měli za cvoka, že se snad chci otrávit :-D:-D:-D:-D, pak jen mlaskali a zírali. Takže jo, houby vždy a hlavně celý rok. :yes::yes::yes::yes::yes:

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více