Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary Beyoncé: Slavná zpěvačka si stáčí vlastní med a miluje lávové čoko dortíky. Víme, jak je připravit!
Zdroj: Wikimedia Commons/Jennette F. Everett - army.mil, Public Domain a Top recepty, KatharinaK

Na jevišti se pohybuje v těsných šatech, které zvýrazňují její ženské křivky. Beyoncé si svou postavu hlídá, ale požitek z jídla si nedokáže odpustit.


Jižanská kuchyně Beyoncé

Zpěvačka Beyoncé Gisella Knowws-Carter, známá pouze jako Beyoncé, vyrůstala na jihu Spojených států, proto není divu, že stále preferuje jižanskou kuchyni.V Texasu se dobře jí!“ řekla v roce 2020 pro britský Vogue hvězda o svém rodném státě. „Miluji cajunské mořské plody, barbecue i soul food.“ (Soul food jsou tradiční pokrmy Afroameričanů připravované z levnějších kousků masa, luštěnin a kukuřičného chleba.)

Protože její manžel zpěvák Jay-Z je vegan, i ona před pěti lety po porodu dvojčat shazovala přebytečná kila pomocí veganské stravy. Od dětství má Beyoncé také ráda pizzu. Když si na ni chce zajít i s manželem, vybírají restaurace, kde používají veganské ingredience.

Co určitě překvapí, je fakt, že Beyoncé si stáčí vlastní med! Má dva úly s více než 80 tisíci včel a ročně stočí stovky sklenic medu. Úly si pořídla mj. proto, že její tři děti trpí na různé alergie a med jim pomáhá. A med využívá také při přípravě veganských koláčů, na kterých si pochutnává celá rodina.

Zdravé, ale chutné

Její výběr jídel je zdravý a chutný. K snídani si zpěvačka obvykle dává ovesnou kaši. Pak už k obědu i večeři dává přednost lehčím jídlůmpochutná si na salátech s quinoou, s kuřecím masem nebo s krevetami. Mezi její další oblíbené pokrmy patří pikantní tuňákové závitky a thajská kari polévka. Má ráda květák, čočkovou polévku, pečené kuře i tartar z tuňáka. Čas od času ale „zhřeší“ a dá si oblíbené smažené kuře, bramborové hranolky, těstovinový salát nebo spolu s dětmi popcorn.

Lávový koláč

Z dezertů doslova „ujíždí“ na lávovém koláči nebo koláčcích s kopečkem zmrzliny. Lávový koláč (Molten Chocolate Cace) je kombinací lehkého a  nadýchaného suflé a čokoládového dortu s minimem mouky. Jeho „vynálezcem“ je údajně americký šéfkuchař Jean-Georges Vongerichten, který v roce 1987 omylem vytáhl z trouby ještě nedopečený čokoládový piškot.

Střed dortu zůstal teplý a tekutý jako „láva“, ale měl vynikající chuť. A od té doby se lávový koláč rychle rozšířil po Spojených státech a stal se jedním z nejoblíbenějších dezertů.

S touto historkou nesouhlasí Francouzi, podle kterých se tento moučník ve Francii připravuje už více než sto let. Kde je tedy pravda, se už nedozvíme. Každopádně, tyhle mini dortíky jsou známější pod názvem čokoládový fondant. Ale lávové dortíky zní lépe, co říkáte? Pokud si je chcete upéct doma, budete potřebovat:

  • 170 g hořké čokolády
  • 120 g másla
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 30 g polohrubé mouky
  • špetka soli
  • máslo na vymazání formiček
  • mouka na vysypání formiček
  • moučkový cukr na posypání

Jak na to? Předehřejte troubu na 220 °C horní/spodní ohřev. Vymažte máslem šest formiček na suflé nebo šest důlků ve formě na muffiny a vysypte je moukou. Máslo a hořkou čokoládu nakrájejte na malé kousky a za stálého míchání je rozpusťte ve vodní lázni. (Můžete také rozpustit v mikrovlnné troubě, když je budete zahřívat 20 sekund na střední teplotu, míchat a opakovat, dokud nevznikne tekutá homogenní hmota.)

V míse smíchejte mouku, sůl a moučkový cukr. Smíchejte vejce a žloutky. Za rychlého míchání k nim pomalu přidávejte moučnou směs, dokud nevznikne hustá hmota. Nyní stěrkou jemně vmíchejte čokoládu. Směs rovnoměrně rozdělte do misek. Formičky dejte na plech a vložte do dobře vyhřáté trouby. Pečte, dokud bábovičky nejsou na povrchu pevné a uvnitř stále tekuté. Střed koláčů by měl být stále měkký.

U tenkých formiček, jako jsou na muffiny, může stačit 8 minut, u kameninových formiček na suflé to může trvat asi čtvrt hodiny. Vyjměte lávové bábovičky z trouby a nechte je 1 nebo 2 minuty vychladnout. Pak je opatrně vyklopte na dezertní talířky, znovu chvíli počkejte a pak zkuste, zda se vyklopí. V případě nouze jednou přejeďte ostrým nožem po okraji. Ihned podávejte, aby byl vnitřek ještě horký. Ozdobte kopečkem zmrzliny nebo šlehačkou.

Zdroje informací: 
vogue.co.uk: „I’ve Decided To Give Myself Permission To Focus On My Joy“: How Beyoncé Tackled 2020
vocalbop.com: What Is Beyonce’s Favorite Food? Breakfast, Lunch & Dinner

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si