Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

chřest s volským okem
Zdroj: Pixabay, Einladung_zum_Essen

Grilovaný chřest je oblíbenou pochoutkou. Připravte si ho tak, abyste si tuto lahodnou zeleninu co nejlépe vychutnali. Inspirujte se, jak má správně vypadat, jak ho úspěšně grilovat a jak můžete grilovaný chřest využít.


Jak má vypadat grilovaný chřest

Chřest je typickou jarní dobrotou. Na grilovaný chřest nepotřebujete řadu ingrediencí, většinou stačí olivový nebo řepkový olej, sůl a pepř. Hotová zelenina je křehká, lehce zkaramelizovaná a zakouřená a máte ji hotovou do 15 minut. Pokud vše dobře provedete, měly by se jasně zelené konce chřestu lehce spálit. Vršky budou křupavé, zatímco vnitřek měkký. Z každé úpravy by měl vzniknout pevný chřest bez rozmočené a kašovité konzistence.

Jaký chřest negrilovat

Chřest ke grilování vybírejte v dobrém stavu (svěží vzhled, uzavřené špičky), jinak byste si ho nemohli naplno užít. Jako první se začnou kazit špičky chřestu, což je jeho nejlepší část. Když se chřest kazí, začínají se špičky barvit do velmi tmavě zelené až načernalé. Když se jich dotknete, mezi prsty zkašovatí.

Jak grilovat chřest

Chřest si před grilováním připravte. Opláchněte ho pod studenou vodou, aby zůstal naprosto čistý a osušte ho. Dřevnatou část na konci (zhruba třetinu) odřízněte ostrým nožem. Jak zajistíte křupavost chřestu? Pro skvělý výsledek je nejlepší grilování přímo na roštu. Na chřest naneste olej, opepřete, osolte a položte zeleninu na rozpálený gril. Chřest umístěte kolmo, aby nepropadl.

Aby zůstal zvenku křupavý a uvnitř křehký, grilujte na střední teplotě, zhruba do 200 °C. Pokud máte víko, nechte ho zavřené, dokud kousky zeleniny nebudou měkké a křupavé. Pomocí kleští chřest otáčejte, aby byl rovnoměrně připravený a aby na něm zůstaly stopy po grilování. Grilování trvá zhruba 5–10 minut.

Výsledkem by mělo být částečné lehké spálení a změknutí. Pak provádíte další úpravy. Jak poznáte hotový chřest? Pokud si nejste jisti, jestli je chřest hotový, píchněte do něj vidličkou, abyste vyzkoušeli propečenost. Měl by být změklý, ale ne kašovitý a mít jasně zelenou barvu. Můžete vyzkoušet i tento marinovaný chřest. 

Chřest

V Česku umíme vařit dobré pivo a pěstovat dobrý chřest. Tak dobrý, že i za hranicemi platí za záruku kvality. Jeho sezóna začíná v dubnu a trvá jen krátce, tak ji nikdy nepropásněte! Ochudili byste…

S čím připravit grilovaný chřest

Grilovaný chřest lze použít na mnoho způsobů. Připravit si můžete sendviče, frittaty, vajíčka. Chřestu ale nejvíc sluší jednoduchost. Skvěle chutná také pokapaný citronovou šťávou. Když je chřest ogrilovaný, můžete ho dát do misky a smíchat s prolisovaným česnekem a parmazánem.

Velmi často se chřest obaluje uzenou slaninou a posypává parmazánem. V tomto složení si můžete připravit i špíz z chřestu a slaniny. Chřest nakrájíte na menší 3-4cm kousky, některé obalíte slaninou, jiné zůstanou samotné. Postupně střídavě napichujete samotný chřest a chřest se slaninou na grilovací jehly. Každou stranu grilujete zhruba 4 minuty. 

Pro jinou variantu ke chřestu přidejte rozpuštěné máslo a nasekané ořechy. Můžete vyzkoušet také pokapat grilovaný chřest balzamikovým octem, posypat ho kozím sýrem a opečenými piniovými oříšky. Pokud máte rádi středomořský styl připravte si salát. Dejte na grilovaný chřest rozlámaný sýr feta, pokrájená sušená rajčata a nakrájené olivy. Chutná sám i studený nebo o pokojové teplotě.

Zdroje informací:
therecipecritic.com
foodiecrush.com
southernliving.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více