Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chcete se vytáhnout před návštěvou? Jednohubky chystá každý. Zkuste si připravit sýrovou roládu. Nebojte se experimentů. Plnit ji můžete různými pomazánkami nebo tam můžete srolovat i šunku.


Efektní sýrová roláda

Prostřeno tentokrát zavítá do Moravskoslezského kraje a soutěžní týden odstartuje důchodkyně Alena, která dříve pracovala jako uklízečka a pokojská. Své menu poskládá z jídel, která považuje za typicky česká. Myslí si, že budou chutnat všem.

Jako předkrm zvolí Alena sýrovou roládu. U ní je nejdůležitější správně natavit sýr, aby šel srolovat. Pak už je jedno, čím roládu naplníte. Nejčastěji se dovnitř roluje šunka, nějaká pomazánka a střed může tvořit třeba nakrájená kápie. Je to předkrm, u kterého se vyplatí popustit uzdu fantazie.

Základem je táhnoucí se sýr

Použijte sýr s vyšším obsahem tuku v sušině. Eidam třicítka se na toto úplně nehodí. Zkuste, Eidam, Ementál nebo Goudu.

Správně natavený sýr se táhne, ale netrhá. Existuje několik postupů, jak takové konzistence docílit. Nakrájený nebo nastrouhaný sýr dejte do igelitového pytlíku, ten vložte do vroucí vody a sýr nechte rozpustit varem.

K rozpuštění sýra lze využít i mikrovlnnou troubu. Sýr nakrájejte, dejte do misky a v ní ho pomocí mikrovln rozpusťte.

Poslední varianta je nejjednodušší. Potřebujete plátkový sýr. Ten rozprostřete na pečící papír, tak aby se okraje překrývaly a plech vložíte asi na tři minuty do trouby rozpálené na 180 °C.

Při posledním způsobu odpadne pracné rozvalování hmoty do použitelného obdelníku. Pokud zvolíte dva předchozí postupy, tak se vyplatí plochu, na které budete hmotu rozvalovat navlhčit a k rozvalování použít navlhčený váleček. Případně můžete hmotu válet přes igelitový pytlík.

Variabilní náplň

Plát rozváleného sýra můžete už naplnit čímkoli. Pokud nevolíte vegetariánskou verzi, poklaďte rozválenou hmoty plátky šunky nebo jiné uzeniny. Teprve na ně dávejte pomazánku.

Typicky se roláda plní směsí másla, hořčice nakrájené šunky, vajec natvrdo, okurky na kyselo. Máslo však můžete nahradit i čerstvým sýrem, žervé nebo kysanou smetanou. Plnit můžete i špenátem. Skvěle chutná i s lososem. Střed rolády by měl být pevný – hodí se třeba proužky papriky. Můžete také naplnit směsí s nivou a ořechy. Podle chuti klidně přidejte i česnek.

S náplní se dá krásně experimentovat a sami určitě přijdete na další chutné kombinace.

Vychlazení ji zpevní

Směs na plát rozpuštěného sýra nanášíme velmi rychle a hned rolujeme, aby nám hmota příliš neztuhla, pak by už nešla zarolovat. Roládu pak dáme alespoň na dvě hodiny zpevnit do ledničky, ještě lepší je nechat ji ztuhnout do druhého dne. Před servírováním ji nakrájíme na plátky silné asi 1 až 1,5 centimetru.

Roládu servírujeme buď jako jednohubky, se zeleninou nebo s dobrým pečivem.

Recept paní Aleny (pro 5 osob)

Suroviny: 200 g plátkového sýra, 200 g šunky, 1 zakysaná smetana, 3 vejce, sterilovaná kapie, sůl, pepř.

Vejce si uvaříme natvrdo a po zchlazení je nastrouháme do zakysané smetany. Ochutíme solí a pepřem. Do smetany také nakrájíme plátky kápie

Plátky sýra dáme na plech vystlaný pečicím papírem. Na plech je klademe tak, aby se překrývaly. Sýr tavíme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 3 minuty.

Roztavenou hmotu poklademe plátky šunky, na které navrstvíme pomazánku asi do dvou třetin plátu. Pevně srolujeme a dáme chladit.

Jak paní Alena uspěje s roládou u ostatních? Získá dostatek bodů na výhru? Sledujte Prostřeno dnes večer na TV Prima.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janaw

31. 5. 2022 00:09

Je to výborná záležitost a ano, fantazii se meze nekladou, dělám podle chutí svých i ostatních. Jen si myslím, že paní Alena nedávala zakysanou smetanu, ale majonézu ve skle. :-8

Přidat komentář

Přečtěte si