Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sgroppino – zmrzlina, která má grády. Jak na osvěžující ledový drink s proseccem a vodkou z Benátek?
Zdroj: Freepik, freepik

Kdo by měl v létě chuť na zákusky? K horkým dnům patří ledové dezerty a nápoje. Pokud chcete ochutnat něco nového, zkuste sgroppino. Tato italská specialita je něco mezi zmrzlinou, sorbetem a ovocnou ledovou tříští. Tu originální dětem nenabízejte, je v ní totiž alkohol. Dnes se ovšem dělá i ve verzi nealkoholické a navíc v mnoha příchutích.


Zmrzlina s trochou alkoholu

Pokud jste někdy byli na dovolené na severu Itálie, na sgroppino jste možná narazili. Vypadá jako zmrzlina nebo sorbet, nejblíž má asi ke granitě (hutnější ledové tříšti), která rovněž pochází z Itálie, ovšem z jejího opačného konce, ze Sicílie na jihu země. Sgroppino má ovšem oproti granitě tužší konzistenci. Ve skutečnosti by se tak sgroppino dalo charakterizovat jako dezertní alkoholický koktejl, jehož základem je zmrzlina nebo sorbet.

Do sgroppina patří prosecco

Původně se ale výrazem sgropin právě sorbet v okolí Benátek označoval. Od sorbetu se ale sgroppino přece jen liší. Přestože by se dal sorbet se zmrzlinou snadno zaměnit, hlavní rozdíl mezi nimi spočívá v tom, že součástí sorbetu není mléko. Základem sgroppina ovšem bývá spíše zmrzlina. Ta se používá v původní verzi citronová a navíc se doplňuje vodkou. Často se do sgroppina přidává i prosecco, což ostatně není nijak překvapivé s ohledem na místo, kde je sgroppino populární. Nedaleko Benátek se totiž nachází kraj Valdobbiadene, domov nejslavnějších italských šumivých vín.

Drink ze severu Itálie

První zmínky o sgroppinu pocházejí z počátku 16. století a šlo o nápoj přímo noblesní. Šlechtici jej prý podávali při hostinách k pročištění chuti mezi jednotlivými chody. Tato tradice se udržuje dodnes, sgroppino se totiž v Itálii podává buď mezi prvním a druhým chodem a nebo na konci jídla jako digestive. I proto se mu říká dezertní koktejl, neboť se podává místo dezertu. Často jej ale nabízejí i v cukrárnách a barech jako alkoholickou verzi zmrzliny. A pokud si jej nechtějí Italové připravit sami, mohou si domů koupit již hotové sgroppino, které se prodává v italských obchodech obvykle v litrových plastových lahvích.

Originální sgroppino chutná po citronech

Pokud byste si chtěli sgroppino připravit doma, budete potřebovat citronovou zmrzlinu, vodku a prosecco. Zmrzlina se dá případně nahradit vodovým ovocným sorbetem. V posledních letech přicházejí do módy další druhy sgroppina, například jahodové, grapefruitové, mandarinkové či kávové. Objevují se i recepty na nealkoholické verze, v nichž se prosecco nahrazuje perlivou limonádou. Vynikající je bezová, která se výborně hodí k citronové zmrzlině.

Jak na pravé italské sgroppino

Sgroppino se nejčastěji servíruje ve vysokých skleničkách na sekt typu flétna. Připravíte jej snadno, ingredience na něj jsou následující:  600 g citronového sorbetu (pokud použijete zmrzlinu, bude mít sgroppino krémovější chuť), 120 ml vychlazené vodky a 240 ml prosecca.

Postup: Sgroppino se dá připravovat a servírovat několika způsoby. První možností je nalít do sklenice vodku a prosecco a přidat kopeček citronové zmrzliny nebo sorbetu. Vše můžete dát také do shakeru a lehce protřepat. Pokud si chcete sgroppino spíš vychutnat jako dezert, je nejlepší dát všechny ingredience do mixéru a promixovat tak, že vám vznikne jakási zmrzlinová směs. Tu pak nechte ještě chvíli zamrazit. Díky alkoholu nezmrzne úplně, ale vytvoří tužší konzistenci, takže si pak můžete na sgroppinu pochutnávat lžičkou jako na zmrzlině. Místo citronové zmrzliny můžete použít i vanilkovou. Citronovou chuť pak dodáte drinku pomocí italského likéru limoncello.

Zdroje informací:
Timeforprosecco.com
Italspirits.com
Salabar.lavoroturismo.it

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si