Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rostlinné mléko
Zdroj: Freepik, kroshka_nastya

Se stravitelností kravského mléka mohou mít některé děti problémy. Náhražky v podobě rostlinných mlék jsou ideálním řešením a jejich výroba je tak jednoduchá, že ji zvládne každý, kdo má doma mixér. Poradíme vám, jak na to.


​Alergie a intolerance na kravské mléko

Nesnášenlivost složek nacházejících se v kravském mléku se u dětí objevuje stále častěji. Alergie souvisí s obsaženými proteiny, které aktivují imunitní systém, intoleranci má na svědomí sacharid laktóza. V obou případech je třeba nejen konzultovat nežádoucí projevy po konzumaci kravského mléka, jakými jsou průjem, nevolnost, bolest břicha, plynatost či dušnost, s lékařem, ale i se poohlédnout po náhražkách mléka v rostlinné říši. 

​Rostlinné náhražky mléka

Kravské mléko lze v kuchyni lehce nahradit lépe stravitelnými produkty vyrobenými z rostlin. Ty obsahují oproti klasickému mléku více sacharidů, ale méně bílkovin, které je třeba doplnit z jiných zdrojů. Výroba rostlinného mléka je velmi jednoduchá a dokonce na ni existuje univerzální recept. Jen 3 kroky vás dělí od získání spousty nových možností a chutí v kuchyni, i když máte v rodině alergii, intoleranci, nebo vegany.

​Krok 1: Namáčení

Namočení základní suroviny na výrobu rostlinného mléka slouží k tomu, aby změkla a lépe se s ní pracovalo. Také se tímto krokem stane mléko stravitelnější a výživnější. Každá surovina chce svůj čas, který je optimální pro nasáknutí vodou. Ovesné vločky, mák, kokos či semínka potřebují asi 2-3 hodiny, ořechy vyžadují asi 8 hodin, rýže a luštěniny se namáčí přibližně 24 hodin. Po uplynutí doby vodu slijte.

​Krok 2: Mixování

Do mixéru k základní surovině přidáme filtrovanou vodu. Na 100 g použijeme přibližně 500 ml vody. Mixujeme při vysokých otáčkách asi 2 minuty.

​Krok 3: Cezení

Na hrnec nebo mísu položíme sítko, na které položíme čistou utěrku nebo plátýnko. Rozmixovanou tekutinu do něj nalijeme a necháme mléko vykapat do nádoby. Pomocí naběračky ze zbylých kousků vymačkáme další tekutinu. Mléko skladujeme v lednici, kde nám vydrží 3-5 dní, nebo ho nalijeme do tvořítek na led a používáme např. do polévek, omáček, kaší apod.

​Krok navíc: Ochucení

Ne každý dává přednost přírodní chuti rostlinného mléka a potřebuje jej ochutit či osladit před dalším použitím. Ingredienci k dochucení použijte vždy v kroku 2, tedy přidejte ji do mixéru. Chcete-li ozvláštnit domácí mléko, můžete použít např. předem namočené datle, vanilku, kakao, skořici, sušené ovoce, pampeliškový med, javorový sirup atd.

​Jak použít rostlinná mléka?

Kokosové mléko je krémové, husté a výborně chutná v asijských jídlech, dezertech, zmrzlinách i nejrůznějších nápojích.

Rýžové mléko je oproti jiným rostlinným náhražkám řidší. Hodí se do polévek, omáček a k výrobě nápojů. Na výrobu vyzkoušejte jasmínovou rýži, která má lehce oříškovou chuť.

Ovesné mléko je krémové a husté, vhodné na vaření, pečení, do koktejlů, dá se díky své konzistenci použít i na výrobu veganského jogurtu.

Konopné mléko vyrobené ze semínek má v kuchyni univerzální použití a je velmi dobře stravitelné.

Makové mléko má výraznou chuť i vůni, která může přebít ostatní ingredience. Proto se hodí všude tam, kde je maková chuť žádoucí, tedy do dezertů, nápojů nebo kaší.

Ořechové mléko je kromě nejrůznějších nápojů výborné na pečení, vaření, do dezertů vč. zmrzliny. Dá se vyrobit z různých druhů ořechů, nejoblíbenější je mandlové mléko. Nejčastěji se dále používají kešu a lískové ořechy.

Sójové mléko se chutí i konzistencí velmi podobá mléku kravskému. Můžeme ho použít všude tam, kde klasické mléko.

​Recepty s rostlinným mlékem

​Polévka z červené čočky s kokosovým mlékem

Na 4 porce budete potřebovat 200 g červené čočky, 1 konzervu drcených rajčat, 1 mrkev, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 750 ml zeleninového vývaru, 150 ml kokosového mléka, 1 lžičku másla, trochu drceného kmínu, sladké papriky, soli, pepře a oleje. Jak na to?

V hrnci na troše oleje nechte rozpustit máslo a orestujte na něm nahrubo nakrájenou cibuli. Přidejte nakrájený česnek, mrkev, společně opečte a zalijte horkým vývarem. Přidejte čočku, rajčata, kmín, papriku, sůl a pepř podle chuti a vařte 15-20 minut, dokud není čočka i mrkev měkká. Rozmixujte, přidejte kokosové mléko a ještě krátce povařte.

​Palačinky z ovesného mléka

Na 4 porce si nachystejte 1 hrnek mouky, 1 hrnek ovesného mléka, 1 lžíci třtinového cukru, 1 vejce, 1 lžičku prášku do pečiva, špetku soli, pár kapek vanilkového extraktu a olej na smažení. Jak na to?

Prosátou mouku smíchejte s cukrem, solí a práškem do pečiva. Přidejte ovesné mléko, vejce a trochu vanilkového extraktu (můžete vynechat). Metličkou vymíchejte hladké těstíčko, které nechte 15 minut odpočinout v pokojové teplotě. Na troše rozehřátého oleje osmažte palačinky z obou stran a podávejte s oblíbenou marmeládou nebo sirupem.

​Chia pudink s mandlovým mlékem

4 porce pudinku vytvoříte ze 3 hrnků mandlového mléka, ½ hrnku chia semínek, 4 datlí, špetky soli, drobného ovoce (borůvky, maliny, ostružiny,…) a mandlových lupínků na ozdobu. Jak na to?

Datle předem namočte na 1 hodinu do vody, aby změkly. Mandlové mléko, datle a špetku soli rozmixujte dohladka. Promíchejte s chia semínky a nechte v lednici 2-3 hodiny chladit. Chia semínka budou postupně získávat na objemu, proto je třeba je občas zamíchat. Chia puding navrstvěte do skleniček střídavě s ovocem a povrch ozdobte ovocem a mandlovými lupínky.

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Zdroje informací:
nzip.cz
verdonce.com
tastyoven.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více