Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jana Pokorná patřila k jasným favoritkách cukrářské soutěže. Po vypadnutí Markéty ji spousta lidí viděla na trůnu pro nejlepší soutěžící. Jenže nepřálo jí štěstí. Janu ve finálovém dni zradily technologické postupy. A tak vítězný podnos nad hlavu zvedla Martina Kynstlerová z Přerova. Jak ale teď vede Janě a co dělá? Pro Toprecepty.cz jsme ji vyzpovídali.


Peče celá země 

V oblíbeném soutěžním pořadu byla pro mnohé právě Jana Pokorná horkou favoritkou dokonce už od prvního dílu. Jenže, jak porotci posléze vysvětlovali, rozhodoval každý díl samostatně. A právě v tom posledním Janě nevyšla čokoládová bonboniéra a velkou slávu nezíkal ani netradiční dort. Nedostatek času a možná i tréma zkrátka sehrály své, přestože, když se podíváte na Janin instagramový profil, není pochyb, že péct skvěle umí, byť má profesi jinou. Sympatickou zootechničku z Horních Dubňan na Znojemsku jsme vyrušili uprostřed sezóny svatebních dortů a vyzpovídali jsme ji.

Jak se vám vede po odvysílání finále soutěže? Co nyní děláte a jaké máte plány? 
V lednu 2022 jsem si založila živnost a začala dodávat dezerty do kavárny Vzpomínka v Třebíči. Moje zákusky můžete v kavárně ochutnat od středy do neděle. Chtěla jsem svoji kavárnu, ale bohužel mi nevyšly prostory, ale věřím, že není všem dnům konec, a že se mi časem tento sen splní. Teď rozjíždím svou značku Nejsembabovka.

Stíháte ještě pracovat na rodinné farmě? Pečujete o své milované kravičky?
Pečuji, ale už ne v takové míře jako před tím. Mou hlavní činností je teď cukrařina. Ale na farmu se stále vracím a pomáhám ať už přímo u zvířat, tak i spravuji sociální sítě farmy.

Bylo těžké nevyzradit, jak soutěž dopadne? Přeci jen se natáčelo téměř před rokem. To je velmi dlouhá doba na to, aby se někdo někde „prokecl“.
Nejtěžší to bylo ty dva měsíce po tom, co se dotočilo. To byl člověk ještě plný zážitků a dojmů. Jsem ráda, že jsme to doma zvládli utajit.

Koukala jste se na sebe?
Když jsem viděla první díl, tak jsem z obyváku utekla a řekla jsem, že se na to nebudu dívat. Ostatní díly jsem viděla tak na půl oka. Dívat se na sebe v televizi není jednoduché.

Poznávají vás teď lidé na ulici? Jaké jsou jejich reakce? 
Lidé mě oslovují téměř na každém kroku. Mají pro mě spoustu krásných slov, moc za ně děkuji! Například dnes mě u pokladny v Makru oslovil pán a řekl: „Já vás nechci rušit, ale byla jste moje favoritka a pro naši rodinu jste vítězka.“ ...a takových reakcí je spousta.

Vraťme se na začátek. Jak probíhal casting? Jakým receptem jste zaujala porotu při castingu?
Na první casting jsem přinesla jogurtovou bábovku s ovocem a chleba se škvarkovou pomazánkou. Casting jsem si moc užila, všichni byli hrozně milí.

S jakým cílem jste šla do soutěže? 
Soutěž pro mě byla jedna velká výzva. Cílem bylo nevypadnout v prvním kole. V mezidobí mezi castingem a natáčením jsem teda začala pořádně trénovat.

Měla jste s sebou na natáčení nějaký talisman? 
S sebou jsem měla čtyřlístek. Dali mi ho doma před odjezdem na natáčení. 

Co pro vás bylo během celé soutěže nejtěžší?
Nejtěžší určitě bylo zorientovat se ve stanové „kuchyni“ a přestat vnímat kamery. Ty mě stresovaly. Péct pod jejich dohledem, je něco jiného, než péct doma v klidu, kdy víte, co kde máte. Tohle se natrénovat nedá.

Který recept už nikdy nechcete dělat? Zamilovala jste si nějaký recept? 
Nemám recept, který bych už nechtěla dělat, určitě se ráda časem k jakémukoliv vrátím. Užila jsem si výrobu planety, bylo to něco, co miluji – dezert. V technické výzvě mě nejvíce nadchla střecha. Ten krém je skvělý.

Co vám přinesla soutěž pozitivního? 
Spoustu nových receptů a inspirace, ale hlavně ovládat stres.

A negativního?
Na negativní věci jsem zapomněla a myslím jenom na to hezké. 

Patřila jste k favoritkám. Co se stalo ve finále, že to nevyšlo? Odhalila jste zpětně, kde vznikly chyby? 
Finálové kolo bylo pro mě asi to nejtěžší. Temperace čokolády jsem se bála už tři dny předem. Věděla jsem, že bude teplo. Ve stanu bylo snad 40 stupňů, což není optimální teplota, když temperuji čokoládu, tak používám plastové misky a mikrovlnou troubu jako většina světových cukrářů.

Přiznám se, že finálový dort jsem neměla vůbec natrénovaný. Říkala jsem si, že to zkoušet ani nebudu, že do finále stejně nedojdu. Z posledních sil jsem si to zkusila doma alespoň upéct, slepit a obmazat bílkovým krémem a umístila na konstrukci. Sbalila jsem kufr a jela směr zámek Bon Repos. Těch stresujících faktorů tam bylo asi víc…

Kdy jste poprvé upekla něco sama? 
Úplně přesně si to nepamatuji, protože v kuchyni jsem byla už jako dítě a koukala babičce i mamince pod ruce. Myslím si, že to byly palačinky. Jak jinak, než s naší nejoblíbenější meruňkovou marmeládou.

Kdo je vaším vzorem? 
V České republice je to určitě Helenka Fleglová z HF Pastry. Nejvíce inspirace získávám na sociálních sítích, a to především od francouzských a italských cukrářů a pekařů.

Jogurtová bábovka

Mohu vás na závěr poprosit o nějaký recept pro naše čtenáře? 
Dám vám recept na jogurtovou bábovku, díky které jsem postoupila do soutěže.

Připravte si: 4 vejce, 250 g cukru krupice, 1x vanilkový cukr, 15g prášek do pečiva, 130 g slunečnicového oleje, 260 g bílého jogurtu, 300 g hladké mouky

Na polevu potřebujete: moučkový cukr, citrónovou šťávu a ovoce

Jak na to: Troubu předehřejeme na 180 °C (horní a spodní ohřev). Formu na bábovku vymažeme a vysypeme moukou. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem. Promícháme si mouku s práškem do pečiva a spolu s ostatními surovinami vše přidáme do vyšlehaných vajec. Vše krátce promixujeme. Směs musí být hladká. Nalijeme ji do vymazané a vysypané formy. Pečeme asi 35 až 45 minut.

Po upečení necháme bábovku chladnout a zatím si připravíme polevu. Vyšleháme moučkový cukr s citronovou šťavou. Politou bábovku pak ještě ozdobíme ovocem.

Slovy porotců: Pečte teď!

*****

V pořadu Peče celá země mezi sebou soutěží 12 amatérských cukrářů a pekařů. V Česku se před nedávnem odvysílala druhá řada pořadu, kterou vyhrála Martina Kynsterová z Přerova. Pořad se natáčel od května 2021 v prostředí zámku Bon Repos a v televizi pořad běžel od ledna do května 2022. V každém díle čekala soutěžící osobní výzva, technická výzva a kreativní výzva.

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat