Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Asi se vám tak už někdy stalo, že se vám nedařilo všechny potraviny a dózy se zbytky od oběda nacpat do chladničky. V zimě pomůže balkon, ale teď, v létě? Možná je tedy nejvyšší čas přehodnotit velikost stávající lednice a sáhnout po větší a modernější. Poradíme vám, jak ji vybrat.


Jak velkou lednici potřebujete?

Důležitým kritériem při výběru chladničky je podobně jako třeba u horkovzdušné fritézy její velikost. „Platí jednoduché pravidlo: co člen domácnosti, to asi 50 litrů chladicího a 15 litrů mrazicího prostoru. Čtyřčlenná rodina tak potřebuje spotřebič s dvěstělitrovou chladničkou a šedesátilitrovým mrazákem. Důležitý je skutečně využitelný čistý vnitřní objem, který se měří v litrech a najdete jej spolu s dalšími důležitými údaji například o zařazení do energetické třídy, roční spotřebou a hlučností na energetickém štítku,“ radí Darina Papáčová ze společnosti Whirlpool.

Z jakých typů můžete vybírat?

Někomu stačí malá chladnička bez mrazáku, jiný se neobejde bez "ameriky". Většinou to záleží na počtu osob v domácnosti, ale také na velikosti kuchyně, která se dá použitím šikovných fíglů zvětšit, a životním stylu. Jednodvéřová chladnička se většinou vejde v kuchyni pod pracovní desku a je vybavená malým mrazáčkem, který nemá samostatné otvírání. Neoblíbenější jsou lednice kombinované, které mají chladicí i mrazicí prostor a každý z nich má samostatná dvířka.

Na americké neboli dvou- či čtyřdvéřové lednice se už dávno nedíváme jen v amerických filmech. Popularitu si získaly i v českých domácnostech. Zaberou sice víc místa, ale poskytnou vám nejen velký chladicí a mrazicí prostor, ale disponují většinou i spoustou chytrých funkcí.

Je lepší chladnička vestavná, nebo volně stojící?

Z estetického hlediska vedou podobně jako vestavné myčky nádobívestavné lednice, protože jsou zabudované do kuchyňské linky a ničím neruší celkový vzhled kuchyně. Oproti samostatně stojícím modelům bývají však dražší a při stejné šířce většinou mají menší vnitřní využitelný prostor.

Samostatně stojící lednice před hosty sice neschováte, ale na druhou stranu jejich povrch v kartáčovaném nerezu nebo vzhled v retro stylu jsou potěšením pro oči. Navíc mají tyto lednice jednu velkou výhodu. Můžete je podle potřeby přemístit na libovolné místo, zatímco u vestavného modelu jste omezení určeným místem v kuchyňské lince.

Za inteligentní vychytávky u lednic si hodně připlatíte

Ani u kuchyňských robotů není cenové rozpětí tak velké jako u chladniček. Jednodvéřovou lednici, vhodnou pro single domácnost, pořídíte už kolem 5000 korun, nicméně „rodinná“ kombinovaná lednice vás vyjde minimálně na 10 000 korun. Za vyšší energetickou třídu i známější značku si samozřejmě pár tisícovek připlatíte. Pokud zatoužíte po americké lednici, připravte si alespoň 30 000 korun. A ta „chytrá“ už dokáže v peněžence udělat pěkný průvan, protože stojí i více než 100 000 korun.

Aktuálním parametrem je spotřeba energie

Při výběru lednice se nedívejte jenom na cenu, ale zaměřte se také na její spotřebu, čímž budete ohleduplní nejen ke svojí peněžnce, ale i k životnímu prostředí. Někdy vám totiž dražší model ve výsledku nějakou tu korunu ušetří, protože při nonstop provozu je nižší spotřeba docela znát. Potřebné informace najdete na energetickém štítku, který se v případě lednice vyplatí prostudovat.

Obecně platí, že nejúspornější jsou kategorie A+++. S vyšší spotřebou však musíte počítat u chladniček kombinovaných než u jednodvéřových a účet za elektřinu vám zvednou ty nejkomfortnější modely: lednice americké.

Díky lednici s moderními technologiemi ušetříte

Nicméně nejen energetický štítek je důležitý. V současné době hrají při výběru lednice významnou roli také moderní technologie, které zajistí, aby potraviny vydržely déle čerstvé nebo aby se otevíráním dvířek v lednici zbytečně neohříval vzduch. Více o moderních vychytávkách u chladniček si přečtete zde.

S chytrou lednicí budete in

Stále více lidí si však vybavuje domácnosti těmi nejmodernějšími spotřebiči, jako jsou například hi-tech digestoře, které jim ušetří čas a zajistí maximální komfort. Toho jsou si vědomi i výrobci lednic a nabízejí modely, které například fungují jako sdílená obrazovka, jejímž prostřednictvím spolu mohou rodinní příslušníci komunikovat. Nejmodernější chladničky jsou vybavené vestavěným digitálním asistentem a podporou umělé inteligence.

Jejich součástí jsou inteligentní funkce sloužící k usnadnění každodenního chodu domácnosti. Chladničku lze ovládat hlasem. Už během přípravy snídaně ji můžete požádat předpověď počasí nebo o přehled nejdůležitějších zpráv. Poskytne vám také seznam všech potravin, které jsou v ní uložené včetně data expirace i těch, které v ní chybí. Máte tedy stále přehled o tom, co je potřeba doplnit i které potraviny je potřeba spotřebovat, aby se nezkazily.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si