Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchařem roku je Lukáš Čížek z Vrchlabí. Nejlepší cukrářkou se stala Anna Marvanová. Porotu okouzlila tímhle dezertem!
Zdroj: Asociace kuchařů a cukrářů

Tento týden se v pražských Letňanech konala největší gastronomická událost roku; veletrh Bidfood Expo. V rámci něj Asociace kuchařů a cukrářů České republiky pořádala soutěžní klání o nejprestižnější profesní ocenění Kuchař roku a Cukrář roku. Letošní ročník soutěže s téměř čtvrtstoletí dlouhou tradicí přilákal vysoký počet soutěžících. Představujeme vám jedničky ve svých oborech. Kdo je nejlepším kuchařem a kdo nejlepší cukrářkou ČR a kde můžete jejich dobroty ochutnat?


Nejlepší z nejlepších

Všichni, zejména profíci, kteří mají rádi gastronomii a něco pro ně znamená, nemohli letos v Letňanech chybět. Podívat se na umění plejády těch nejlepších kuchařů a cukrářů, které u nás máme, je zážitek nejen pro profesionály. Těm se navíc letos podmínky lehce ztížily. „Upravili jsme pravidla pro obě soutěžní kategorie, kdy je dán pevný časový limit a přesně specifikován soutěžní úkol včetně povinné použité suroviny. Snažíme se, aby obě kategorie do gastronomického světa vnesly další motivaci a inspiraci a pozvedly naše řemesla opět o něco výš,“ řekl pro Toprecepty.cz Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Kuchař roku

V kategorii Kuchař roku zaslouženě zvítězil Lukáš Čížek (37 let), majitel a šéfkuchař restaurantu Farma – Steak and Fish ve Vrchlabí. Jeho tříchodové menu přesvědčilo porotu technologicky dokonale zvládnutým postupem přípravy a skvělým zpracováním. A co Lukáš pro svém vítězství prohlásil? „Je to můj splněný sen. Jsem dojatý a nadšený zároveň. Titul patří do Vrchlabí a tam ho také vezu. Soutěžní podmínky byly skutečně profesionální a přístup hodnotících komisařů přísný. Jejich poznámky však byly k věci a velmi přesné. Byla to pro mě obrovská zkušenost,“ komentoval získání titulu Kuchař roku jeho čerstvý držitel Lukáš Čížek.

A čím tato naděje české kuchařiny oslovila porotu? Hlavní chod Čížkova tříchodového soutěžního menu představoval telecí ořech v úpravě sous-vide, doplněný o masový quiche, křepelčí žloutek a zauzené bramborové pyré s glazurovanou sezónní zeleninou. Výsledná chuť byla podržena silnou základní omáčku - telecí jus - a koprovou pěnou.

Titul Cukrář roku, resp. Cukrářka roku si odnesla mladá naděje české cukrařiny Anna Marvanová (24 let). Marvanová pracuje v pražském cukrářském studiu HF Pastry Academy Heleny Fléglové, což je v české cukrařině již ocenění samo o sobě a pro cukráře velmi motivační prostředí při spolupráci s momentálně nejlepší českou cukrářkou.

Vítězstvím jsem nadšená a jsem opravdu velmi překvapená. Konkurence totiž byla silná. Je ale pravda, že jsme s Míšou hodně trénovali. Za ziskem titulu jsou desítky hodin naší práce,“ vyzdvihla Anna Marvanová podíl i své pomocné asistentky Michaely Kunešové na vítězství.

Porota ocenila precizní cukrářskou práci i dodržování veškerých hygienických standardů. Hlavním bodem vítězného menu čerstvé Cukrářky roku byl dort připravený z černého rybízu, karamelu a jogurtu. Chuť dokonale vyladilo použití timut pepře (tmavší odrůda sečuánského pepře).

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více