Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

tvarohový dezert s ovocem
Zdroj: Pixabay, RitaE

Na hubnutí se využívá řada nejrůznějších potravin. Tvaroh je oblíbenou ingrediencí. Zjistěte, proč právě jeho konzumace přispívá k hubnutí.


Co je tvaroh

Hubnutí do plavek je velmi aktuálním tématem a tak určitě přemýšlíte nad nejrůznějšími způsoby, jak dosáhnout kýženého výsledku. Právě tvaroh bývá v poslední době hodně zmiňován. Proč právě tato surovina? Tvaroh je mléčným produktem s tužší konzistencí. Tento čerstvý sýr vzniká srážením kaseinu, což je základní mléčná bílkovina neboli protein. Mezi čerstvé sýry patří také třeba lučina, cottage, mozzarella, mascarpone, ricotta.

Jaký má tvaroh vliv na trávení

Tvaroh obsahuje poměrně významné množství bílkovin (ve 100 g je 10–13 g bílkovin). Jedním z důvodů, proč, když hubnete, máte hlad, je malý příjem bílkovin. Bílkoviny totiž výborně zasytí. S dostatečným příjmem bílkovin pak nemáte návaly hladu a nejste „nuceni“ pátrat po tajných skrýších s dobrotami, které určitě ke shazování kil nepřispívají.

Proč je dobré si dát tvaroh před spaním? Už jsme si řekli o kaseinu, o kterém se ví, že je užitečný pro kontrolu chuti k jídlu. Protože zasytí a je pomalu tráven, nevzniká tolik hlad během noci. Přitom je ideální, že trávení je sice pomalé, zato snadné a nevznikají problémy (pokud nejste alergičtí na mléčné produkty).

Specialistka na zdravotní prevenci a výživu PharmDr. Margit Slimáková zmiňuje, že je třeba se vyhnout především nízkotučným mléčným výrobkům. Jsou totiž jednak výživově méně hodnotné, a navíc mnohdy obsahují více sacharidů, protože bývají zahuštěné škrobem.

Redukční

Dieta nemusí být drastická, aby člověk zhubnul. Faktem ale je, že podstatou redukční diety je omezení denního přísunu kalorií. Nemusí to ale být nic nesnesitelného. Stačí vynechat nezdravé mlsání…

Co si z tvarohu připravit?

Tvaroh je základní potravina, která se velmi snadno kombinuje. K snídani si můžete dát misku tvarohu, ochucneou skořicí, ovocem, ovesnými vločkami, semínky a oříšky. Pro osvěžující večeři si můžete dopřát mírně osolený tvaroh na chlebu a posypaný pažitkou, skvěle chutná na uvařených bramborách, hezky po staročesku. Sůl ve větší míře můžete nahradit právě různými bylinkami, jako je řeřicha, pažitka, petrželka. Tvaroh ale také bývá častou ingrediencí do pomazánek a do salátů.

Tvaroh je výbornou ingrediencí také do různých dezertů. Připravit si můžete tvarohový fitness dezert. Pouze s pěti ingrediencemi si vystačíte u zajímavého koláče mák tvaroh jablko. Oblíbeným moučníkem je také tvarožník se šťavnatými hrozinkami. Vyzkoušet můžete i netradiční dezert s vločkami a tvarohem. Tvaroh se také hodí jako zdravá svačinka s čerstvým ovocem, jako jsou třeba jahody, maliny, borůvky, ale i mango nebo ananas. V tomto případě bude stačit samotný tvaroh, protože o další ochucení se postará právě aromatické ovoce.

Zdroje informací:
margit.cz
rehabilitace.info
bezpecnostpotravin.cz
cs.wikipedia.org
healthline.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více