Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už jste někdy slyšeli název varmuže nebo varmuža? Pokud ne, možná vás překvapí, že nejde o žádnou exotickou specialitu, ale o obyčejnou kaši. A stejně jako kaše, ani varmuže není jen jedna, ale může mít mnoho podob. Většinou se připravuje nasladko, v některých krajích tak ale nazývají kaši slanou.


Varmuže aneb Kaše ze sušeného ovoce

Kaše byly již ve středověku jedním z oblíbených pokrmů hlavně chudších vrstev. Připravovaly se na mnoho způsobů a pokud byste nahlédli do starých kuchařských knih, zjistili byste, že se často označovaly jako varmuže, někdy také jako lektvaře. Varmuže se většinou vařily z ovoce, které se rozvařilo na kaši a pak se ochucovalo kořením, v bohatších rodinách se doslazovaly medem, případně se pro chuť přidávaly i oříšky. V některých krajích se varmuže vařily výhradně ze sušeného ovoce, hlavně z jablečných nebo hruškových křížal. Název varmuže se dokonce používal k označení povidel.

Varmuže mohla být i slaná

I když varmuže existovaly v různých verzích, čerstvé či sušené ovoce pro ně bylo typické. Někdy se zahušťovaly i moukou nebo krupičkou, což je zase přibližovalo naší dnešní krupicové kaši. V některých oblastech se ovšem připravovaly varmuže i naslano se špekem nebo slaninou a opečenou cibulkou. Varmuže ovšem nebyly jen k jídlu, později se slovem varmuže označovala i hustá mast, s jejíž pomocí se léčila různá kožní onemocnění.

Voňavá bezová varmuže

Varmuže se dochucovaly různými způsoby, obvykle jim dodávala chuť směs koření pro staročeskou kuchyni typická – skořice, badyán, hřebíček a další. Pokud byste chtěli kaši ochutit  trochu netradičně, můžete vsadit na byliny, případně jedlé květy, jež ji i zajímavě dozdobí (třeba levanduli nebo růži). A protože zrovna vrcholí sezona bezu a my stále přemýšlíme, jak využít záplavy voňavých bílých kvítků, zkusili jsme uvařit netradiční bezovou varmuži podle kuchařky Vtipné kaše, namíchejte si ty vaše. Chutná skoro jako klasická krupicová kaše, bez jí ale dodává zajímavu květinovou vůni. Kaše je tak zajímavou možností, jak si na jaře zpestřit obyčejnou krupičku. 

Budete potřebovat: 300 ml mléka, 30 g krupice (Můžete použít dětskou krupičku nebo třeba špaldovou či bezlepkovou pohankovou), velkou hrst květů černého bezu, cukr nebo nějaký sladký sirup, 4 sušené švestky, lískové či vlašské ořechy a bezové květy na ozdobu a 1 lžíci másla.

Postup: Na hrnec s vroucí vodou dejte kovovou misku, do ní nalijte mléko a vhoďte do něj bezové květy. Nad parou vařte přibližně 10 minut. Mléko by nemělo přijít k varu. Potřebujete jen, aby se chuť a vůně bezových květů uvolnila do mléka. Poté mléko přeceďte, přelijte do rendlíku a oslaďte. Zahřejte je těsně pod bod varu a pomalu do něj přisypávejte za stálého míchání krupici. Metličkou dobře míchejte, aby se nevytvořily hrudky a vařte, dokud kaše nezhoustne. Hotovou kaši dozdobte ořechy, sušeným ovocem, případně kvítky bezu.Pokud máte navařený bezový sirup, můžete jej přilít do kaše a kaši jím rovnou dosladit i dochutit. 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si