Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak mít v letním horku stále po ruce dostatek chladných nápojů? Pořiďte si výrobník ledu!
Zdroj: Unsplash, Wesual

V letních vedrech jsou skvělým osvěžením ledové nápoje. Pokud si je však chcete připravit doma, je to většinou spojené s otravným doplňováním vaniček nebo sáčků na led. Tomu však můžete udělat rázný konec, když si pořídíte výrobník ledu. Během pár minut připraví až 30 ledových kostek a některý zvládne i ledovou tříšť.


Kolik kostek výrobník ledu připraví a jak rychle?

Než se vydáte pro ledovač, tak vás asi nejvíc bude zajímat, za jak dlouho budete mít led hotový. S tím samozřejmě souvisí i otázka, kolik ledu získáte najednou neboli jak velkou bude mít výrobník ledu kapacitu. Při výběru tohoto spotřebiče se můžete orientovat obecným pravidlem, že ledovač o objemu 5 litrů vyrobí asi 30 kostek za 10 minut. Takže se nemusíte obávat, že by vám došel led třeba při přípravě studené kávy flash brew.

Nejdříve je potřeba výrobník ledu naplnit

Nezbytnou surovinou, kterou pro svou činnost ledovač potřebuje, je voda. Ta se dá doplnit buď manuálně, nebo automaticky. Podstatné je, že obsluha výrobníku ledu s automatickým doplňováním je sice komfortnější, ale musí být připojený na přívod vody. K dostání je také model, který umožňuje oba způsoby doplňování vody. Jeho výhoda spočívá v tom, že když v horkých letních dnech, kdy si budete chtít podle našeho receptu připravit neodolatelné virgin Mojito, ho můžete nechat běžet na automatiku, zatímco v zimě, kdy led potřebujete jen občas, vám bude možná stačit doplnit vodu manuálně.

Kam s přebytečnou vodou?

Musíte počítat s tím, že se v jedné z nádob výrobníku ledu postupně nahromadí odpadní voda. U některých modelů je nutné uvolnit zátku a vodu vypustit, zatímco ty komfortnější a dražší přístroje se připojují k odpadnímu potrubí například u dřezu na nádobí a odtok přebytečné vody je zajištěný automaticky.

Jak výrobník ledu chladí?

Ani způsob chlazení není u ledovače jednoznačný. Levnější provoz zajišťují výrobníky, které jsou chlazené vzduchem. Aby však jejich chod byl efektivní, musejí být umístěné v chladné místnosti a kolem nich musí být zajištěná perfektní cirkulace vzduchu. Navíc se u těchto typů musíte pečovat o stav kondenzátoru a ventilátoru, bez nichž se takto chlazené přístroje neobejdou.

O dost pohodlnější je použití ledovačů, které jsou chlazené vodou. Vzhledem k tomu, že u těchto typů nemusíte zajišťovat cirkulaci vzduchu, můžete je podobně jako třeba mikrovlnky nebo myčky nádobí zabudovat přímo do kuchyňské linky. Mezi jejich nevýhody patří pouze vyšší pořizovací cena a vyšší jsou i náklady na provoz.

Jak bude vypadat led, který si vyrobíte?

Při používání domácích výrobníků ledu platí, že není led jako led. Ty nejlevnější modely samozřejmě žádnou kreativitou nevynikají, ale u těch dražších si můžete nastavit nejen velikost a tvar kostek (například kuželovitý), ale k dispozici budete mít i ledovou tříšť. Tu si však v případě potřeby můžete vyrobit i pomocí drtiče ledu, který najdete mezi nástavci dražších kuchyňských robotů.

Na nákup si vezměte několik tisícovek

Zatímco plastové vaničky či sáčky na led pořídíte doslova za pár desítek korun, pro výrobník ledu se musíte vydat s několika tisícovkami. Za 3000 korun totiž pořídíte pouze základní model, který bývá vyrobený z plastu a je poměrně hlučný. Pokud se tedy rozhodnete pro koupi výrobníku ledu, je lepší si zhruba jednou tolik připlatit.

Od výrobku za 6000 korun už můžete očekávat chlazení vodou, provedení v nerezu, automatické doplňování vody, případně další vychytávky, které se dají srovnat s vybavením amerických lednic. Nadstandardně vybavený ledovač vás však může vyjít i na 10 000 korun a víc.

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si