Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znáte aeropress? Je malý, skladný, levný a připravíte v něm kávu v práci i na cestách
Zdroj: Unsplash, Goran Ivos

Aeropress nadchne každého, kdo se bez kávy během dne ani na chvilku neobejde. Jedná se o malý plastový vynález, v němž si připravíte skvělé espresso, kdykoli si vzpomenete. Koupíte ho za pár korun a vejde se nejen do batohu, ale i do větší kabelky.


Jak aeropress vypadá?

Aeropress je malý kávovar, který se skládá z válce, pístu a víčka. Vyrobený je většinou z recyklovatelného plastu v černé nebo bílé barvě. Důležitou součástí je silikonové těsnění, které je nutné občas vyměnit. Narozdíl od automatických kávovarů v něm však připravíte na jedno spuštění pouze jeden šálek espressa. Ale nic vám nebrání, abyste ho použili i jako základ pro latté nebo capuccino.

K dostání jsou dva druhy aeropressů

Aeropress je velmi jednoduchý přístroj, který se podobně jako třeba ponorný mixér velmi snadno ovládá. Žádný velký výběr však v obchodě nečekejte. Přesto se můžete setkat se dvěma typy aeropressů:

  1. základní provedení, které se prodává pod názvem Aeropress Aerobie a které nedisponuje žádným příslušenstvím
  2. moderní, cestovní model s přiléhavým označením Aeropress Go je složený v nádobě, která slouží zároveň jako šálek a je doplněný nejnutnějším příslušenstvím, jako jsou odměrka nebo míchátko.

Filtry jsou nezbytností

K tomu, abyste si uvařili kávu v aeropressu, potřebujete mletou kávu a filtr. Nejčastěji se používají jednorázové filtry papírové. Chcete-li dbát na ekologii v kuchyni a snížit množství vyprodukovaného odpadu, můžete používat i filtry kovové, které se dají umýt a použít k vaření kávy opakovaně. K přípravě espressa můžete použít už předem umletou kávu. Nebo si můžete pořídit ruční mlýnek, který budete mít stále po ruce a před každou přípravou si namelete kávu čerstvou.

Bez čištění si další kávu neuvaříte

Nevýhodou aeropressu je, že je nutné ho narozdíl od varné konvice po každém použití důkladně vyčistit a umýt. Není to sice nic složitého, ale nesmíte na to zapomínat, protože další káva připravená v aeropressu plném usazenin by vám určitě nechutnala. Naštěstí všechny součásti přístroje stačí jen propláchnout pod tekoucí vodou nebo je dát do myčky nádobí. Tu byste však neměli používat moc často, protože mytím v teplé vodě se snižuje životnost silikonového těsnění. 

Kolik za aeropress zaplatíte?

Aeropress patří podobně jako třeba vařič vajec mezi nejlevnější spotřebiče. Pořídíte ho doslova za pár stovek. Pokud si vyberete cestovní model s příslušenstvím, bude vás stát o něco víc, ale téměř jistě nepřekročí tisícovku. Provoz aeropress se trochu prodraží kvůli filtrům. Počítejte, že 300 kusů papírových filtrů vás vyjde asi na 150 korun.

 

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si