Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

jahodový koláč
Zdroj: Toprecepty, ivulinka

Právě je sezóna jahod. Hrníčkové recepty jsou výhodné v tom, že se nic nemusí vážit, takže třeba na chatu je to ideální. Zjistěte, s čím jahody skvěle ladí a vyzkoušejte různé chuťové varianty.


Jahodové koláče

Tentokrát jsme pro vás vybrali dva rychlé hrnkové koláče a jeden, který je trochu náročnější na čas. Až ho ale vyzkoušíte, nebudete litovat, že jste si na něj museli trochu počkat. Výsledek rozhodně stojí za to. Než se pustíte do jahodových koláčů, nezapomeňte se správně postarat o jahody. Opláchněte je v cedníku pod studenou vodou a nechte odkapat. Dejte je na papírovou utěrku, kde uschnou, nebo je opatrně usušte. Jen tak se příliš neponičí a vzhled dezertu bude krásný.

Hrnkový jahodovo-jogurtový koláč

Výběr jahod je důležitý. Volte takové, které hezky vypadají a krásně voní. Měly by mít zářivou barvu, žádné známky pomačkání a plísně. Měly by také mít nepoškozené svěží zelené stopky. Nejlépe chutnají většinou menší a středně velké plody. Náš rychlý jahodovo-jogurtový koláč je nádherně vláčný a lahodný. Budete potřebovat větší misku jahod (zhruba 500 g) na půlky nebo čtvrtky, 1 2/3 hrnku hladké mouky (dobře funguje i špaldová mouka), ½ hrnku cukru moučka, hrnek bílého jogurtu, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžíce řepkového oleje, 2 velká vejce, 1 lžička vanilkové esence a 50 g moučkového cukru (volitelně).

Troubu předehřejte na 180 °C. Zapékací formu (průměr 23 cm) vymažte olejem. Mouku a prášek do pečiva prosejte do velké mísy. Šlehačem ušlehejte vejce, cukr a vanilku do světlé hmoty, přidejte jogurt, olej a mouku s práškem do pečiva. Jemně promíchejte ingredience, dokud se nespojí. Nepřemíchávejte. Chcete co nejvzdušnější směs. Nalijte ji do formy a nasypte na ni vrstvu jahod. Mezi jahodami nechte vždy trochu prostoru. Vložte do trouby a pečte necelou půlhodinu, dokud lehce nezezlátne. Můžete zkontrolovat špejlí. Po upečení koláč posypte zbylými jahodami a můžete poprášit moučkovým cukrem. Můžete vyzkoušet i tento jahodovo-tvarohový koláč.

Jahodový koláč s křupavou krustou

Připravili jsme si pro vás jahodový koláč vonící kořením, plný šťavnatých jahod a navrchu s křupavoučkou krustičkou. Pro přípravu tohoto koláče potřebujete zhruba 5 hodin, z toho asi 4 hodiny chladnutí. V koláči se používá tapioková mouka, kterou sice můžete vyměnit za obvyklejší kukuřičný škrob, ale tapioka hustí trochu jinak. Absorbuje tekutinu z jahodové směsi a výsledkem je vytvoří polotuhý gel, zatímco kukuřičný škrob zahustí šťávu, jakmile se začne vařit v troubě. Tapioka je lepším zahušťovadlem.

Na těsto budete potřebovat 1 1/2 hrnku hladké mouky, ½ hrnku nakrájeného másla (polovina másla), ¼ hrnku a 2 lžíce podmáslí, 1 lžíci cukru, 1/2 lžičky soli. Na jahodovou náplň budete potřebovat 6 hrnků jahod nakrájených na poloviny, 1/2 hrnku krystalového cukru, 1/4 hrnku hnědého cukru, 1/4 hrnku tapiokové mouky (kukuřičného škrobu), 2 lžíce citronové šťávy, 1/4 lžičky mletého zázvoru, velká špetka muškátového oříšku, 1 velké vejce, krystalový cukr na polevu a velká špetka soli. Na vrchní poskypku potřebujete: 3/4 hrnku hladké mouky, 3/4 hrnku ovesných vloček, 2/3 hrnku cukru krystal, 6 lžic másla nakrájeného na kousky, velkou špetku soli.

Na těsto smíchejte v míse mouku, cukr a sůl. Přidejte nakrájené máslo a prsty zapracujte máslo do moučné směsi. Ve směsi vytvořte důlek a zalijte podmáslím. Vidličkou vytvořte těsto. Pokud bude suché, přidejte trochu vody. Na lehce pomoučněnou pracovní plochu vyklopte vlhké těsto. Těsto přitlačte a vytvořte placku. Zabalte ji do fólie a dejte do chladničky alespoň na hodinu nebo přes noc.

Pak vyválejte na mírně pomoučeném povrchu těsto zhruba na 33cm kolo. Na vyváleném těstě by neměly být trhliny, případně přitiskněte těsto k sobě. Těsto by nemělo být příliš povolené. Přesuňte ho do formy o průměru 22 cm a dejte do lednice. Na náplň smíchejte v misce jahody, cukr tapioku, zázvor, muškátový oříšek, citronovou šťávu a sůl. Tapioka by se měla hezky rozlít po jahodách. Nechte alespoň 10 minut odpočívat. Jahody vytvoří šťávu a tapioka ji bude pohlcovat a měknout. Troubu předehřejte na 200 °C. V misce spojte mouku, oves, cukr a sůl. Přidejte kousky másla a prsty je zapracujte do směsi. Do jahodové náplně vhoďte 1/4 hrnku ovesné náplně a promíchejte, aby se spojila. Vyndejte formu z lednice, nalijte do ní jahodovou náplň a šťávu. Navrch dejte zbytek ovesné směsi. Formu dejte do teplé trouby a pečte 15 minut, pak snižte teplotu na 170 °C a pečte zhruba půl hodiny, nebo dokud kůrka nezezlátne a jahodová náplň nebude bublat. Vyndejte koláč z trouby a nechte vychladnout. Chladne a tuhne zhruba 4 hodiny. Výborný je vychlazený. 

Hrníčkové

Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…

Hrnkový jahodovo-kokosový koláč

Kombinace jahod a kokosu je báječná. Pokud byste ji chtěli ještě více podpořit, můžete mezi jahody nastrouhat ještě bílou čokoládu. Pokud dáváte přednost tmavé, získáte další chuťový zážitek. Budete potřebovat větší misku jahod rozkrájených na čtvrtiny, 3 středně velká vejce pokojové teploty, 1/3 hrnku cukru, necelou ½ hrnku kokosového oleje (nebo rozpuštěného másla), 1 1/4 hrnku hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžičku vanilkového extraktu (volitelně) a 2 lžíce sušeného kokosu.

Vejce dejte včas ven z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Kokosový olej rozpusťte a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C. V míse vyšlehejte vejce s krupicovým cukrem (alespoň 5 minut). Měla by zdvojnásobit objem a zesvětlat. Postupně přilévejte kokosový olej a vanilkový extrakt a šlehejte mixérem. Vše by se mělo hezky spojit. Přidejte prosátý prášek do pečiva a mouku. Jemně vmíchejte. Formu 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem. Nalijte na ni směs. Povrch posypte strouhaným kokosem. Přidejte jahody a pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut. Po upečení troubu mírně pootevřete a nechte koláč chvilinku odpočívat. Vyndejte ho z trouby a nechte vychladnout.

Zdroje informací:
https://www.tasteofhome.com
https://joythebaker.com
https://foodohfood.it
https://annabanana.co

Témata

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si