Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

grilovaná ryba
Zdroj: Pixabay, RitaE

Grilování ryb není žádná komplikovaná činnost. Stačí respektovat několik zásad a budete se moci těšit ze šťavnaté rybičky s krásně opečenou kůžičkou.


Co je základním pravidlem při grilování ryb

Ryby jsou v našem jídelníčku důležité a grilování je příjemnou a pohodovou činností. Na grilování ryb není nic složitého. Ale přesto skrývá záludnosti. Častým probléme třeba je, že se ryba přilepí na mřížku a při pokusu o obracení se zničí kůžička. Naučíme vás, jak tomu předejít. Jedno si ale zapamatujte hned: Na rybu se nedá pospíchat! 

Které ryby se dají grilovat

Na gril byste si měli pořídit rybu s pevným masem, hodí se i mořské plody. Ty si totiž i při tepelné úpravě ponechávají svůj tvar. Z ryb se nejlépe na grilování hodí makrela, pstruh, tuňák, losos, mečoun, platýs, skvělé jsou i sardinky. Z mořských plodů pak třeba krevety, slávky a jiné mušle, humři, chobotnice.

Jak má vypadat kupovaná ryba

Čerstvost je nezbytná. Poznáte ji podle toho, že by ryba měla mít jasné průhledné a vypouklé oči. Žábry by měly být červené nebo fialové. Dobrým faktorem je také napjatá kůže s kovovým leskem. Starou rybu poznáte podle zápachu. Čerstvá ryba voní vodou. Také si hlídejte, jestli ryba nebyla zmrazena a rozmrazena, mohla by se rozpadávat. Vhodnější je kupovat čerstvé ryby.

Jak připravit rybu na grilování

Ryba by před grilováním neměla být vlhká. Zabalte ji do papírových utěrek nebo do kuchyňské utěrky. Dejte ji do chladu a počkejte na rozpálený gril. Menší ryby před grilováním není třeba krájet na filety. Makrelu na grilování nebo pstruha můžete pouze naříznout. Do těchto míst pak dejte bylinky. Pokud připravujete celou rybu, tak ji můžete více naříznout, aby se dala rozevřít. Pak děláte nejdříve stranu břicha, poté stranu s kůží. Takového tuňáka je lepší nafiletovat a jeho úprava připomíná hovězí steak. Nakrájejte ho na větší plátky (pečte ho pak jen zlehka).

Jak připravit gril na grilování ryby

Zapněte gril na vysokou teplotu a zaměřte se na grilovací rošt. Ten totiž musí být při grilování zcela čistý. Hodit se vám při tomto procesu bude hliníková folie, kterou volně přikryjte rošt. Tento krok přispívá k omezení přilepení ryby. Roztápění na maximum trvá max. čtvrt hodiny. Grilovacím kartáčem dokonale očistěte rošt. Složeným papírovým ubrouskem namočeným do oleje potřete tyčky roštu. Musí být hezky lesklý. Přetření novým a naolejovaným ubrouskem můžete několikrát zopakovat.

Grilování a BBQ

Barbecue, anglicky zkráceně BBQ, je způsob venkovního grilování masa původně v kouři ze dřeva. Barbecue pochází z indiánské tradiční kuchyně a je oblíbené především v USA, dnes už se ale griluje…

Jak grilovat rybu

Rybu těsně před grilováním vyndejte z lednice. Neodstraňujte ploutve a kůži, aby se ryba nerozpadala. Dochucuje se těsně před grilováním. Po obou stranách ji mírně potřete olejem. Rybu většinou není potřeba extra dochucovat. Obvykle stačí sáhnout po soli, případně pepři, někdy se hodí i dovnitř ryby vložit třeba snítku rozmarýnu.

Rybu hned dejte na rošt tak, aby se vytvořily proužky po grilování. Pokud chcete větší jistotu při obracení, budou se vám hodit speciální koše nebo držáky na ryby. Díky nim bude obracení ryby naprostá hračka. Rozhodně neopomíjejte potření olejem jak ryby, tak i grilovacích držáků. Pokud nemáte držák, hodila by se vám nejspíš lopatka na rybu z ušlechtilé oceli. Díky široké ploše s ní rybu bez problémů otočíte. Další možností je grilovat rybu v pekáčku z alobalu. Kromě ryby je pak potřeba natřít olejem i vnitřek alobalu.

Rybu můžete také vyzkoušet obložit plátky citronu. Takže na roštu bude nejdřív citron, potom ryba a zase citron. Skvěle tak chutná třeba losos. Grilovaný citron navíc nádherně voní. 

Teplotu upravte na střední intenzitu, případně gril zakryjte. S rybou nehýbejte, dokud neuvidíte, že je spodní strana hezky hotová a vypadá křupavě. Pokud si nejste jisti, zkuste po několika minutách rybu opatrně zvednout špachtlí s jemnými hranami. Jestli to nepůjde, ještě počkejte a rybu neodtrhávejte. Po chvíli to zkuste znovu a proces opakujte, dokud se nepodaří jednoduše rybu odebrat.

Obracení ryby je snadné provádět pomocí dvou špachtlí s jemnými hranami. Filet zvedněte obou stran ze spodu a rybu otočte. Přikryjte ji a dokončete grilování. Místo špachtlí můžete využít i vidličky. Jak vypadá správně propečené maso? Je na dotek pevné, vidličkou ho snadno rozloupnete, po celé délce je neprůhledné. Rybu negrilujte dlouho, aby nebyla vysušená. Filetům stačí pár minut. Oblíbený kuchař Zdeněk Pohlreich ve svém pořadu Rozpal to, šéfe! radí na testování, zda je ryba hotová, jednoduchý fígl. Zkuste zatahat za hřbetní kost. Pokud ji jednoduše vyndáte, může ryba pryč z grilu.

Zdroje informací:
https://www.delish.com
https://www.thespruceeats.com
https://prima.iprima.cz

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více