Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Luštěniny pro děti
Zdroj: Freepik, azerbaian_stockers

S luštěninami mohou mít některé děti problém, především kvůli špatným zkušenostem ze školky či školy, kde se na atraktivitu a chuť pokrmu mnohdy nehledí. Je tedy na nás rodičích, abychom tyto zdravé potraviny dětem představili v nové, lákavější formě.


Proč nabízet dětem luštěniny?

Podle portálu healthline.com jsou luštěniny v jídelníčku dětí i dospělých potřebné zejména obsahem kvalitních bílkovin, vlákniny, sacharidů, vitamínů skupiny B, železa, draslíku, hořčíku a vápníku. Pro děti jsou luštěniny vhodné nejen díky živinám podporujícím zdravý růst a vývoj, ale také jim dodají spoustu energie a pokud se správně připraví, podpoří jejich trávení.

Luštěniny a nadýmání

Nepříjemné nadýmání po konzumaci luštěnin je způsobeno oligosacharidy, které lidský organismus není schopný zpracovat v tenkém střevě. V tlustém střevě poté dochází k jejich rozkladu a vedlejším produktem tohoto procesu jsou vodík, methan a oxid uhličitý. Problému s nadýmáním nelze předejít tepelnou úpravou, lze jej však eliminovat tím, že luštěniny před přípravou namočíme na několik hodin ve vodě a vodu slijeme. Tímto dochází k odstranění až 40 % oligosacharidů. Až 80 % těchto látek se lze zbavit naklíčením luštěnin. Výjimkou je dobře stravitelná červená čočka a předvařený hrách, které není třeba namáčet, pouze je před přípravou propláchnout v tekoucí vodě. (Zdroj: stobklub.cz)

Dalším způsobem, jak se zbavit problémů s nadýmáním, je použití koření a bylinek, které přispívají k lepší stravitelnosti. Účinnými pomocníky jsou kmín, majoránka, saturejka, fenykl, bazalka či anýz.

Dětem se doporučuje podávat luštěniny v malém množství jako součást pokrmu a množství zvyšovat postupně, aby si trávicí trakt navykl. Začít bychom měli kolem roku a půl s lépe stravitelnými luštěninami v tomto pořadí:

  • červená čočka
  • žlutá čočka
  • černá čočka (beluga)
  • klasická čočka
  • mungo fazole
  • hrách
  • cizrna
  • fazole

Jak připravit dětem atraktivní luštěniny?

Ideálním způsobem, jak dostat do dětí luštěniny, aniž by si toho všimli, jsou polévky. Vyzkoušet můžete například mrkvovou polévku s červenou čočkou, vydatnou frankfurtskou polévku s fazolemi nebo krémovou cizrnovou polévku.

Pomazánka ze žlutého hrachu

Na 4 porce si nachystejte 1 hrnek žlutého hrachu, 1 l zeleninového vývaru, ½ červené cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíci citronové šťávy, ½ lžičky majoránky, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř. Jak na to?

Hrách namočte na 2 hodiny do vody a vodu poté slijte. Hrách dejte do hrnce společně se studeným vývarem, nahrubo nakrájenou cibulí, majoránkou, prolisovaným česnekem, trochou soli a pepře. Přiveďte k varu a vařte 50 – 60 minut doměkka. Podle potřeby přilévejte vodu. Nechte vychladnout a rozmixujte společně s citronovou šťávou a olivovým olejem. Na závěr podle chuti osolte a opepřete.

Cizrnové kuličky v rajské omáčce

Na 4 porce budete potřebovat 1 plechovku sterilované cizrny, 2 vejce, 50 g strouhaného sýra, 1 stroužek česneku, 1-2 lžíce strouhanky, ½ lžičky majoránky, ½ lžičky drceného kmínu, 1 konzervu drcených rajčat, 1 malý rajský protlak, ½ cibule, 1 lžičku cukru, 1 lžičku citronové šťávy, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Cizrnu rozmixujte a smíchejte s vejci, sýrem, prolisovaným česnekem, majoránkou, kmínem, solí, pepřem a vrchovatou lžící strouhanky. Nechte pár minut odležet a podle potřeby zahustěte další strouhankou. Ze směsi vytvořte menší kuličky, které upečte v troubě rozehřáté na 180 °C na plechu vyloženém pečicím papírem a potřeným olejem 15 – 20 minut dozlatova. Na troše oleje nechte zpěnit nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte rajský protlak, krátce orestujte a vmíchejte drcená rajčata. Podle potřeby zřeďte trochou vody. Dle chuti oslaďte, osolte, okyselte citronovou šťávou a nechte asi 10 minut podusit. Podávejte s těstovinami.

Karbanátky z červené čočky a dýně

Na 4 porce potřebujete 250 g červené čočky, 200 g dýně hokkaidó, 2 vejce, 100 g šunky, 3 stroužky česneku, 1 lžíci hladkolisté petrželky, 2-3 lžíce strouhanky, ½ lžičky majoránky, olej, sůl a pepř. Jak na to?

Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou, uvařte společně se 2 stroužky česneku doměkka podle návodu na obalu a nechte okapat v cedníku. Dýni nastrouhejte nahrubo, smíchejte s čočkou, vejci, nadrobno nakrájenou šunkou a petrželkou, prolisovaným česnekem, majoránkou, solí, pepřem a 2 lžícemi strouhanky. Nechte pár minut odležet a podle potřeby zahustěte ještě trochou strouhanky. Ze směsi tvořte karbanátky, které osmažte z obou stran na oleji dozlatova. Podávejte s bramborovou kaší nebo zeleninovým salátem.

Fazolové brownies

Na 1 plech si připravte 400 g fazolí adzuki, 100 g kvalitní čokolády, 2 lžíce holandského kakaa, 5 vajec, 400 ml kokosového mléka, 6 lžic kokosového oleje, 80-100 g třtinového cukru a 1 lžičku vanilkového extraktu. Jak na to?

Fazole namočte alespoň na 8 hodin, nejlépe však přes noc. Vodu slijte, fazole vložte do čisté vody a vařte asi 45 minut doměkka. Nechte vychladnout a rozmixujte společně s kokosovým olejem dohladka. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni a přimíchejte k ní všechny ostatní ingredience. Těsto rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 – 40 minut.

Cizrnové křupky

Na pečené cizrnové křupky můžete použít uvařenou cizrnu, nebo nechte sterilovanou cizrnu pořádně okapat v cedníku, nejlépe ji ještě osušte za pomoci papírové utěrky. Dále budete potřebovat olivový olej, sůl a další ochucovadla, např. sladkou papriku, sušený česnek, římský kmín, domácí grilovací koření apod. Na „dospěláckou verzi“ se skvěle hodí mleté chilli. Jak na to?

Osušenou cizrnu smíchejte s trochou olivového oleje a kořením dle chuti. Rozprostřete ji na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 – 35 minut dokřupava. Cizrnové křupky můžete jíst jen tak jako zdravou pochoutku, nebo ji přidat do zeleninového salátu či krémové polévky.

Zdroje informací:

healthline.com
stobklub.cz
beanrecipes.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více