Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Domácí snídaňové müsli
Zdroj: Freepik, fahrwasser

Zapékané müsli neboli granola je velmi oblíbenou snídaňovou pochoutkou nejen pro děti. To kupované je však většinou plné cukru, barviv, nekvalitních tuků, umělých látek pro zachování vlastností a dokonce obsahuje i sůl. Výroba vlastního müsli se vyplatí nejen z hlediska zdraví, ale i finančně!


Jaká snídaně, takový den

Děti během dne spotřebují spoustu energie na hraní a sportovní aktivity a k tomu se ještě potřebují koncentrovat na učení. Snídaně by proto měla obsahovat všechny potřebné živiny, které děti potřebují na celé náročné dopoledne, tedy sacharidy, bílkoviny i tuky. Vynechaná nebo energeticky chudá snídaně může u dětí způsobit nervozitu, nesoustředěnost a výkyvy nálad.

Snídaňové müsli smíchané s jogurtem či mlékem je plnohodnotný pokrm, který dětem dodá veškeré potřebné látky pro dopolední fyzickou i psychickou kondici. A připravíte-li si ho doma z ingrediencí, které máte pod kontrolou, ušetříte přibližně polovinu nákladů oproti kupovanému zapékanému müsli. Výroba je tak jednoduchá, že při ní děti mohou asistovat a vytvořit si tak vlastní směs z oblíbených pochoutek.

Ingredience na zdravé snídaňové müsli

Výroba domácího snídaňového müsli je velmi jednoduchá. Aby byl výsledek dokonalý, záleží na kvalitě a přípravě ingrediencí.

  • Vločky na výrobu müsli zdaleka nemusí být jen ovesné. Běžně k dostání jsou také vločky pohankové, rýžové, jáhlové, žitné, kukuřičné a mnoho dalších. To poskytuje spoustu možností i pro ty, kterým ovesné vločky způsobují zažívací potíže.

  • Ořechy do snídaňových směsí pro děti neodmyslitelně patří. Dodají spoustu energie, zdravé tuky a pozitivně ovlivňují mozkovou aktivitu. Podle výsledků studie prezentovaných v časopise Plant Foods for Human Nutrition mají zejména vlašské ořechy prokazatelný vliv na zlepšení paměti a schopnosti učit se. Kromě vlašských ořechů se do müsli hodí např. loupané mandle, lískové, kešu, para či makadamové ořechy. Zajímavou chuť dodají i nesolené pistácie.

  • Sušené ovoce je výborným doplňkem domácího müsli, pozor ale na obsah přidaného cukru v kupovaných směsích. Samozřejmě je ideální mít zásoby vlastního sušeného ovoce, ale ne každý má možnosti a čas se sušení věnovat. Mezi kupovanými variantami je nejzdravější tzv. lyofilizované ovoce neboli sušené mrazem. Tento způsob sušení zaručuje zachování většiny vitamínů a minerálních látek a ovoce chutná přirozeně. Do zapékaného müsli přidávejte ovoce sušené mrazem až po tepelné úpravě pro zachování struktury i chuti.

  • Semínka jsou podobně nutričně hodnotná, jako ořechy a i zde je z čeho vybírat. Klasikou jsou slunečnicová, dýňová nebo sezamová, vyzkoušet můžete také konopná nebo lněná. Mezi semínka patří i piniové oříšky, které jsou sice dražší, ale chuťově se řadí ke špičce.

  • Sladidlo bude nejspíš do směsí pro děti nutností, cukr ale není vůbec potřeba. Sladit můžete trochou medu, datlového sirupu nebo jinou alternativou cukru.

  • Koření se postará o chuť i aroma domácího müsli. Oblíbená je mletá skořice, kardamom, perníkové koření nebo mletý zázvor.

  • Tuk zajistí dokonalou křupavost výsledného müsli. Použít můžete kokosový olej, přepuštěné máslo nebo řepkový olej.

  • Jogurt nebo mléko se přidává až těsně před podáváním. S mléčným výrobkem bude snídaně plnohodnotná a nutričně dokonale vyvážená.

  • Další přísady zvolte podle vlastních chutí. Díky příchutím může být müsli pokaždé trochu jiné a nezačne děti jen tak nudit. Ingrediencí navíc může být třeba kvalitní čokoláda, strouhaný kokos, čerstvé ovoce, ovocné pyré nebo holandské kakao.

Jak na křupavé müsli neboli granolu

Přesný recept na snídaňové müsli není potřeba. Každý si totiž namíchá směs podle svých vlastních chutí. My vám doporučíme poměr ingrediencí zmíněných výše a způsob tepelné úpravy, aby výsledek byl krásně křupavý. Na 1 plech potřebujete přibližně 250 g vloček, 100 g ořechů, 150 g sušeného ovoce, 20 g semínek, ½ lžičky koření, 2-3 lžíce sladidla a 60 g tuku.

Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience kromě semínek. Ty přijdou do směsi až nakonec, aby se nepřipálily. Ořechy můžete předtím nadrtit nebo nakrájet na menší kousky. Zvlášť smíchejte tuk a sladidlo. Pokud použijete máslo, nejdříve ho rozpusťte a následně do něj vmíchejte sladidlo. Sypkou a tekutou směs důkladně promíchejte, aby bylo vše obalené. Hmotu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem v tenké vrstvě a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 20 – 25 minut. Během pečení müsli několikrát promíchejte, aby bylo upečené rovnoměrně. Asi 5 minut před koncem pečení vmíchejte do směsi semínka. Nechte vychladnout na plechu. Tím zajistíte křupavost, která se neprojeví ihned po upečení.

Skladování domácího müsli

Müsli po upečení a vychladnutí skladujte v čisté a suché uzavíratelné nádobě na chladném místě (ale ne v lednici), kde vydrží přibližně 3 týdny.

Zdroje informací:
link.springer.com

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat