Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelní rozmary slavných: Tenistka Serena Williamsová je „chegan“, veganka, která neodolá tomuhle kuřeti s česnekem
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Wikifilmeditor - Own work, CC BY-SA 4.0, a Toprecepty.cz, Anna Kocikova

Jedna z nejlepších tenistek v historii se jako všichni vrcholoví sportovci snaží dodržovat zdravý životní styl. Serana Wiliamsová řadu let koketuje s vegetariánstvím a veganstvím, ale kuře s česnekem si neodpustí.


Serena miluje jižanskou kuchyni

Serena Williamsová je sice převážně vegetariánka a celkově se stravuje zdravě, ale některých  oblíbených jídel se nechce vzdát. Při rozhovoru pro časopis Fitness to Williamsová vyjádřila jednoduše: „Miluji jižanské jídlo.“ Jižanské pokrmy má natolik ráda, že se prý ani nesnaží jíst zdravě, když je na turnaji v Jižní Karolíně.

O tenistce je známé, že není zrovna ranní ptáče a obvykle nesnídá. Před prvním zápasem na Italian Open roku 2015 se Williamsová se chystala vyzkoušet snídaňový bufet v římském hotelu Cavalieri. Jenže to nestihla, bufet zavřel pouhých pět minut předtím, než tam došla. Ale hříčkou osudu si Williamsová nakonec zašla k hotelovému bazénu, aby se najedla. Tam se seznámila bohatým podnikatelem Alexisem Ohanianem, dnes už jejím manželem a otcem společné dcery Olympie. Někdy se vyplatí zmeškat snídani!

Příležitostná veganka

Po narození dcery potřebovala rychle shodit zbytečná kila. Zkusila to s veganstvím. „Veganství jsem dodržovala 44 dní,“ řekla později Williamsová. Vegankou v pravém slova smyslu se nestala, občas si jen dá takovou veganskou odlehčovací kůru. Serena totiž miluje sýry, rozhodla se proto dopřát si mléčné výrobky a vydat se střední cestou mezi vegetariánstvím a veganstvím. Podobný jídelníček má i její i rok starší sestra Venus, také vynikající tenistka. „Podle Venus jsme ‚chegan‘ (cheating vegan, cheating znamená podvádět), protože podvádíme s trochou ryb a kuřecího masa,“ řekla Williamsová časopisu Bon Appétit.

Na oslavu kuře od maminky

Ačkoli se jí před zápasem moc jíst nechce, snaží se dodržovat vyváženou kombinaci bílkovin a sacharidů. Na čerstvé ovoce a zeleninu si teniska dříve moc nepotrpěla, postupně je do svého jídelníčku zařadila. Před velkými turnaji konzumuje velké množství smoothies, aby byla fit. Jak říká: „Vítězství chutná lépe než jakýkoli dezert, který jste kdy měli!

Sereniným oblíbeným jídlem na oslavu vítězství je maminčino kuře s rýží a omáčkou. Někdy si dá také sýrovou pizzu nebo zahřeší smaženými hranolky.

Tenistka ráda vaří

Tenisová superstar ráda vaří. Obvykle připravuje pečené kuře s celými stroužky česneku. „Dělám ho na francouzský způsob,“ upřesnila. Některé stroužky česneku dává i pod kůži a rozhodně nešetří máslem. Není to sice veganské, ale určitě chutná výborně!

Kromě již zmíněného kuřete ráda připravuje gumbo nebo různé pokrmy z fazolí či krůtí tacos. Když má veganské období, vyrábí například veganské sushi.

Je také velkou fanynkou lávových dortíků, zejména těch, které se podávají se zmrzlinou. Pochutná si také na banánovém pudinku.

Kuře s česnekem podle Sereny

Budete potřebovat:

  • 1 celé kuře o hmotnosti cca 1,8 kg
  • 50 g (3 lžíce) másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • aspoň 40 stroužků česneku, oddělených, ale neoloupaných
  • 100 ml vermutu nebo suchého bílého vína
  • čerstvě vymačkanou šťávu z ½ citronu
  • 200 ml silného kuřecího vývaru
  • sůl a čerstvě namletý černý pepř

A jak na to? Kuře osolte a opepřete. Ve velké pánvi rozehřejte asi polovinu másla a olivový olej. Pak do ní vložte kuře a opékejte ho ze všech stran, dokud nezhnědne. Výpek si ponechte stranou.

Mezitím na sporáku rozehřejte žáruvzdorný hrnec nebo pekáč, do něhož následně přendejte z pánve opečené kuře. Dovnitř kuřete vložte zhruba ⅓  česneku, další cca  ⅓ vložte pod naříznutou kůži, zbylé stroužky dejte do hrnce vedle kuřete a vše přelijte vermutem či vínem. Nechte na mírném plameni odpařit alkohol a poté do hrnce přilijte výpek z pánve, citronovou šťávu a vývar. 

Přiveďte k varu, pak hrnec přikryjte poklicí a přesuňte jej do vyhřáté trouby. Předtím ještě vložte dovnitř kuřete zbylé máslo. Pečte zakryté 1 hodinu 20 minut až 1 hodinu 30 minut, dokud není kuře propečené a nevytéká z něj čirá šťáva. 

Kuře podávejte s rýží nebo vařeným bramborem, s česnekovými stroužky a přelité výpekem.

Zdroje informací: 

honestcooking.com: Eat Like a Celebrity – 20 Celebrities’ Favorite Foods

thelist.com: What Serena Williams Typically Eats In A Day

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si