Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 tipů, jak na ten nejlepší jahodový džem jako od babičky: Jde to i bez velké dávky cukru, stačí přidat špetku soli
Zdroj: Pixabay, congerdesign

Je vám vždycky líto, když sezona jahod končí? Tak si ji prodlužte na celý rok a uložte si aromatické plody do sklenic. Jahodové džemy a marmelády miluje snad každý. Pokud se vám tedy doma nashromáždilo větší množství jahod, není nic lepšího než si je zavařit do zásoby.


Co udělat pro nejvoňavější jahodový džem

Jahodový džem sice koupíte v každém obchodě, tomu domácímu se ale nic nevyrovná. Je to ideální možnost, jak zpracovat velkou úrodu jahod ze zahrádky, navíc si jej můžete dosladit přesně podle vaší chuti, případně cukr úplně vynechat. Jahodové džemy nemusejí být nutně hodně přeslazené.

Ty s menším množstvím cukru mají dokonce mnohem intenzívnější chuť ovoce a samozřejmě jsou zdravější. Jak tedy při vaření džemu postupovat, aby vznikla voňavá směs, která při každém otevření sklenice připomene léto, i když budou venku třeba podzimní plískanice? Zkuste se inspirovat našimi tipy a i vaše marmeláda bude chutnat jako ta, kterou si možná pamatujete z dětství od babičky.

  1. To hlavní, co na marmeládu potřebujete, je samozřejmě kvalitní ovoce. Marmeláda není žádný odpadní výrobek, do kterého využijete nahnilé, plesnivé nebo hodně pomačkané ovoce. Samozřejmě, že jahůdky nemusí být do marmelády úplně výstavní, důležité hlavně je, aby byly zralé, omamně voněly a byly dostatečně sladké. Snažte se proto vybírat i nějaké sladší odrůdy, aspoň nebudete muset přidávat tolik cukru.

    Lepší je dokonce, když jahody nebudou už zas tolik šťavnaté, příliš vodnaté jahody jsou totiž spíš na škodu, neboť vody je třeba se zbavit. Před přípravou je nutné jahody důkladně očistit, zbavit lístků, omýt a nechat oschnout. Pak již jahody mohou putovat do hrnce, kde se budou vařit. Na vaření je nejvhodnější nerezový nebo měděný hrnec s širokým dnem. Ovoce by se mělo vařit pokud možno co nejkratší dobu, by v něm zůstalo co nejvíce živin.
     
  2. K tomu, aby měl džem tu správnou konzistenci je třeba nějaké zahušťovadlo. Obvykle se používá pektin. Ten je sám přítomný v ovoci, hlavně v rybízu, jablkách nebo citrusech. Jahody na něj zas tolik bohaté nejsou, je proto třeba jej nějakým způsobem do džemu dodat. Nejčastěji je to formou želírovacích cukrů nebo želírovacích přípravků, k nimž si pak nějaké sladidlo dodat musíte. Želírovací cukry a přípravky se prodávají v různých verzích, které se liší tím, jaký poměr ovoce a cukru použijete.

    Chcete-li tedy cukrem šetřit, zvolte verzi 3:1, kdy na 500 g směsi můžete dát až 1500 g ovoce. Použít ovšem můžete i čistý pektin, v němž nejsou žádné další přídatné látky. K dostání je buď jablečný nebo citrusový. Výhodou pektinu je i to, že si pak džem můžete dosladit, čím se vám zlíbí. 
  3. A jak pektin používat? Na 1kg ovoce potřebujete asi 10-15 g jablečného pektinu (citrusového jen 7-10 g). Ten smícháte s cukrem, společně přidáte k povařenému ovoci a povaříte už jen 5 minut. Pokud chcete hustší gelovitou marmeládu nebo džem, můžete přidat až 20 g pektinu na 1kg ovoce. Více pektinu je také třeba, když používáte tekutější sladidlo.
  4. V případě, že rádi experimentujete, můžete pektin nahradit agarem. Jde o přírodní želatinu z mořských řas, která ovšem nemá žádnou chuť nebo vůni. Její předností je, že má mnohem vyšší želírovací schopnosti než pektin. Na 1 kg ovoce vám stačí jen 5-6 g agaru. Agar se používá tak, že se nejprve rozmíchá v trošce studené vody a přidá do již povařeného ovoce. Vaří se už jen 2 minuty.
  5. Bez želírovacího přípravku se ale můžete obejít úplně. Stačí jen jahody důkladně povařit, aby se z nich odpařila tekutina. Vzhledem k tomu, že dlouhé vaření není žádoucí, vařte je rychle na větším plamení a průběžně sbírejte pěnu, která se vytváří na povrchu. Ideální konzistence je taková, když se v jahodové směsi při zamíchání tvoří cestičky. Džem můžete nechat s kousky a jen ovoce trochu pomačkat nebo rozmixovat pro hladší konzistenci džemu.                 
  6. V případě, že nepoužijete na džem želírovací cukr, můžete si se sladidly experimentovat, jak chcete. Kromě klasického řepného cukru zvolte třeba třtinový, který obsahuje melasu, jež je zdrojem mnoha živin, navíc dodá džemu trochu jinou chuť. Zajímavou alternativou je i panela – sušená šťáva z cukrové třtiny, která se chutí trochu podobá třtinovému cukru. Neobvyklou chuť dodá džemům i med. Další možností jsou i různá moderní alternativní sladidla, jako je kokosový cukr nebo datlový či javorový sirup. Chcete-li ale dosáhnout zdravější a méně kalorické verze, sáhněte po sirupu čekankovém, jenž obsahuje méně sacharidů a kalorií.

    Máte-li dostatečně sladké jahody, můžete cukr úplně vynechat. K vytažení sladké chuti si pak dopomůžete dostatečným povařením a přidáním trochy soli. Ta totiž vytáhne sladkost a dokonce zvýrazní všechny chutě. Pokud byste se rádi vyhnuli dlouhému vaření, můžete povařit ovoce jen krátce, pak přecedit a do zhoustnutí vařit jen šťávu. Pak už stačí ovoce jen ke šťávě přimíchat zpět. Při šetření s cukrem však myslete na to, že cukr v džemech působí jako konzervant. Ty bez cukru tak mají mnohem kratší trvanlivost, vydrží vám nejdéle rok a po otevření je lepší je zkonzumovat do týdne a samozřejmě uchovávat v chladu. Trvanlivost si prodloužíte i přidáním kyseliny citronové nebo citronové šťávy. Ta vám zajistí i zářivější jahodovou barvu.
     
  7. V případě, že vám marmeláda jen se samotnými jahodami připadá příliš fádní, můžete si ji trochu ozvláštnit. K jahodám se nejlépe hodí vanilka, která ještě podtrhne jejich chuť, sáhnout můžete i po bylinkách, jako je máta, bazalka, meduňka, ale klidně i tymián či levandule. Pokud byste chtěli jahodovému džemu dodat na pikantnosti, přidejte do něj trochu pepře nebo balzamikového octa.

Náš tip: Chystáte se vařit jahodovou marmeládu? Zkuste to podle našeho ověřeného receptu.

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více