Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zapečené těstoviny, to nejsou jen obyčejně šunkofleky, i když i ony mohou mít luxusní podobu. Podívejte se na to, jaké možnosti máte při přípravě těchto těstovin.


Zapečené těstoviny na řadu způsobů

Už jen volba těstovin záleží na tom, jak bude vypadat výsledný pokrm. Může se jednat o různé drobné těstoviny, až po lasagne. O těch ale samostatně někdy příště. Druhým faktorem jsou další suroviny. Buď může být pokrm bezmasý, se sýrem, nebo zeleninou, ale také s rybami, případně jinými druhy masa.

Zapečené těstoviny s uzeným masem

Zapečené těstoviny s uzeným masem neboli lidově šunkofleky jsou nejlepší, když drobné těstoviny uvaříte ve vývaru z uzeného masa, lépe nasáknou chuť. Měly by být nahoře vypečené, uvnitř vláčné. Pomocníkem je tu i 33% smetana ke šlehání místo mléka.

Zapečené těstoviny s mletým masem

Kromě uzeného masa se do zapečených těstovin často dává mleté maso. Naprosto úžasný je tento recept s ragů, zalitý bešamelem, který tak trochu připomíná známé lasagne. Zapečené těstoviny s mletým masem a žampiony jsou díky zvoleným houbám velmi šťavnaté a jako bonus, jak je to zvykem u zapečených těstovin, rychle připravené. 

Zapečené těstoviny s rybou

Ačkoliv byste možná ingredience nespojovali, zapečené těstoviny výborně chutnají i s rybou. K tomu se hodí třeba losos, tuňák. Variantu se šťavnatým tuňákem a brokolicí můžete připravit i se smetanou na vaření a zeleninovým vývarem. Uzený losos s cuketou, sýrem a olivami představuje další možnost, jak si připravit zapečené těstoviny trochu jinak.

Zapečené těstoviny se špenátem

Špenát je skvělou ingrediencí, kterou se vyplatí konzumovat často, nejen jako zdroj kyseliny listové. V kombinaci s těstovinami je výborný. Můžete zkusit netradiční přípravu a zapéct si plněné velké mušle, kterým se italsky říká conchiglioni (čtěte „konkyljóny“). 

Zapečené těstoviny se sýrem

Zapečené těstoviny se velmi často připravují v podobě se sýrem také ve společnosti šunky. Jestliže ale nechcete konzumovat maso, můžete vyzkoušet třeba tuto sýrovou variantu zapečených těstovin. Není v nich pouze jeden druh sýru, ale dokonce tři. Připravíte si tak velmi sytý pokrm.

Zapečené těstoviny s brokolicí nebo kapustou

Brokolice a kapusta bývají často dávány dohromady s těstovinami. Protože jsou nejen krásně barevné, ale také skvěle vynikne jejich chuť. Když k těstovinám můžete dát zapéct brokolici, je to vždy výborný nápad. Výtečná je také tato podoba zapečených těstovin s kapustou. Kapusta je navíc promíchaná se slaninou, takže je nádherně voňavá. 

Levné

Perfektní slavnostní večeře nemusí stát majlant. Důležitá je přece chuť, nikoliv cena! Chcete návštěvě předložit luxusní chod za málo peněz? Zkuste třeba italské pesto, které se chodí k masu i…

Zapečené těstoviny nasladko

Poslední variantou, kterou se můžete inspirovat, je ta sladká. Tyto zapečené nudle jsou zkombinované s jablky, tvarohem a mátou, můžete prosypat i hrozinkami, které dodají další úroveň chuti. Ideální změna mezi slanými variantami.

Náš tip: Podívejte se, jak připravují zapečené těstoviny naši čtenáři. Viz galerie v úvodu článku. 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více